Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune- BourgondiëHôtel-Dieu - Hospices de Beaune- Bourgondië
©Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune- Bourgondië|© Michel Baudouin
Hôtel Dieu - Gasthuizen van BeauneHet emblematische erfgoed van Bourgondië

Ontdek de Hospices de Beaune

Om je voor te bereiden op je bezoek aan het Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune Museum, leer je dit historische Franse monument kennen. Ga terug in de geschiedenis: van de oprichting in 1443 tot de laatste Wine Sale, via de ontwikkeling van het wijndomein.

Bezoek de

Hôtel-Dieu - Gasthuizen in Beaune

Het voormalige ziekenhuis, of Hôtel-Dieu, is eigendom van de Hospices Civils de Beaune en verwelkomt nu bezoekers van over de hele wereld. Als je een dag of een weekend in Beaune komt doorbrengen, ga dan niet weg zonder het te bezoeken. Het hoofdgebouw ligt in het centrum van Beaune. Je zult onder de indruk zijn van de imposante architectuur en versteld staan van het dak met geglazuurde dakpannen. De rondleiding onthult de geschiedenis van deze ziekenhuisstichting en haar scheppers. Je ontdekt ook de rol van het beroemde wijndomein van de Hospices de Beaune.

Een beetje geschiedenis

Zorg voor iedereen

Het begon allemaal met een prachtig liefdesverhaal tussen Nicolas Rolin en Guigone de Salins. In 1443 stichtten deze kanselier van Bourgondië en zijn vrouw het Hôtel-Dieu naar het model van Vlaamse ziekenhuizen. Hun doel: zorg bieden aan armen en minderbedeelden.

En hoe zit het met de wijn?

Domaine de l'Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune

Van schenking tot schenking heeft het Domaine de l’Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune enkele van de mooiste percelen wijngaard in Bourgondië verworven. Pernand-Vergelesses, Corton-Charlemagne, Pommard, Meursault, Puligny-Montrachet… deze grote Bourgogne appellations die als cuvée geveild worden, dragen het prestigieuze “Hospices de Beaune” label.

Prestigieuze wijnen

ten dienste van een ziekenhuis

De beroemdste liefdadigheidsveiling ter wereld, de Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune Wine Sale vindt elk jaar plaats op de 3e zondag in november. Beaune en de omliggende dorpen komen tot leven om wijnprofessionals en -liefhebbers te verwelkomen. Evenementen en festiviteiten vinden plaats van vrijdag tot zondag in een gezellige, authentieke sfeer.

Er was eens

La Grande Vadrouille

In de voetsporen van drie filmlegendes

Louis de Funès, Bourvil en Gérard Oury werden verliefd op Bourgondië. Typisch Franse dorpjes, een authentiek landschap, herkenbare monumenten en natuurlijk lekker eten en goede wijn, er was niet veel voor nodig om Gérard Oury en zijn acteurs te verleiden. De opnames van La Grande Vadrouille kwamen door Beaune en Meursault. De beelden en lijnen uit deze cultfilm staan in ons jeugdherinnering gegrift. Wat een genot om dan in de voetsporen van de acteurs te treden wanneer je het Musée de l’Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune of het mooie stadje Meursault bezoekt.

Sluiten