voie-des-vignes-bourgogne-velo-31voie-des-vignes-bourgogne-velo-31
©voie-des-vignes-bourgogne-velo-31|PIFFAUT
De Route des Grands Crus op de fiets

De Voie des Vignes op de fiets

Fiets over de Route des Grands Crus om de Bourgondische wijngaarden te ontdekken

81 km fietsen in het hart van de wijngaarden en het erfgoed dat zowel Bourgondische wijnliefhebbers als geschiedenisfanaten zal bekoren. Met je partner, familie of vrienden, fiets in je eigen tempo en ontdek Bourgondië op een geheel nieuwe manier!

Als je een weekend in Beaune komt doorbrengen, kun je de Voie des Vignes in twee etappes doen. De eerste gaat in zuidelijke richting tussen Beaune en Nolay en de tweede tussen Beaune en Dijon.

Ontdek Bourgondië

Ten zuiden van Beaune

01. Van Beaune naar Santenay

De Véloroute is een ideale manier om je onder te dompelen in de wijngaarden. De route loopt over 22 kilometer langs kleine weggetjes en wijngaardweggetjes die door wijnbouwers en druivenplukkers worden bezocht. Je zult genieten van een prachtige route, onderbroken door pittoreske dorpjes en het voortdurende schouwspel van het werk in de wijngaarden. De fietsroute is niet moeilijk en stelt iedereen in staat om de onberispelijke uitlijning van de wijnstokken te bewonderen en waarom niet, stop op een droge stenen muur voor een picknick uit de tas.

Op uw weg bieden de wijndorpen Pommard, Volnay, Meursault, Puligny Montrachet, Chassagne Montrachet en Santenay de gelegenheid om te stoppen bij een restaurant of op het terras van een café. Of misschien wil je liever een Romaanse kapel bezoeken, een kasteel uit de tijd van de hertogen van Bourgondië, of gewoon genieten van een rondleiding door deze pittoreske dorpjes.

In de schaduw van acacia’s en populieren fietst u langs het Canal du Centre. Deze route volgt de jaagpaden en brengt u in de richting van Saint-Léger-sur-Dheune en Chalon-sur-Saône, op een landelijke route met sluizen.

Ontdek de routeStop bij wijnkelders en landgoederen

02. Van Santenay naar Nolay

Van Santenay naar Nolay volgt de Voie des Vignes een voormalige spoorlijn die een groene weg is geworden voor fietsers, skeeleraars en voetgangers. Geniet 13 km lang van de glooiende heuvels van Les Maranges, panoramische uitzichten op de kliffen van Cormot en het middeleeuwse stadje Nolay. Aan het einde van de route bieden 2 viaducten een prachtig uitzicht over het Bourgondische platteland.

Ontdek de route van Santenay naar Nolay

03. Van Beaune naar Nuits-Saint-Georges

24.40 km

Vanuit Beaune, een must-visit, is het eerste dorp dat je passeert Savigny-lès-Beaune met zijn kasteel, genesteld in een combe. De fontein op de Place Emile Fournier, genoemd naar zijn schenker, belooft een verfrissende pauze.

Van Savigny naar Aloxe-Corton, via Pernand-Vergelesses, fiets je met je ogen gericht op de mooiste heuvel van deze wijngaard, waar de route langs loopt. De Colline de Corton, dit mooie heuveltje met daarboven een bosje, is de berg van de drie Grands Crus Corton, Corton Charlemagne en Charlemagne. Het is magisch! Deze ongelooflijke berg strekt zich uit over de gemeenten Pernand-Vergelesses, Aloxe-Corton en Ladoix-Serrigny en beslaat 150 hectare van enkele van de meest gerenommeerde rode en witte Grands Crus in de Côte de Beaune. Hier worden de wijnstokken blootgesteld van zonsopgang tot zonsondergang en worden de druiven de hele dag gestreeld door de zonnestralen.

 

En wat dacht je van een omweg naar het Oratoire de Frétille in Pernard-Vergelesses? Vanaf de top van deze heuvel heb je de indruk dat je de wereld in alle rust en verwondering overheerst. Zelfs zonder deze afleidingen is het landschap golvend, wat deel uitmaakt van zijn charme. Het is niet verwonderlijk dat de valse vlaktes soms veranderen in heuvels. Wordt er niet gezegd dat verdienste onvergankelijk is? Als je denkt aan het harde werk van een steenhouwer als je langs de steengroeven van Corgoloin en Comblanchien komt, vergeet je die lastige doorgangen onderweg.

Nuits-Saint-Georges onthult een mooi centrum met kleine winkeltjes rond een belfort. Op vrijdagochtend wordt er een gezellige markt gehouden onder de overdekte markt.

Ontdek de rondleiding over de Butte de Corton

04. Van Nuits-Saint-Georges naar Dijon

21,6 km

Door kleine weggetjes slinger je je een weg tussen dorpen met prestigieuze appellations, Vosne-Romanée, Gevrey-Chambertin… Als je je hoofd naar links draait, kun je de Côtes bewonderen en net daarboven kun je de wijngaarden van de Hautes-Côtes raden, een kalksteenplateau op 400 tot 500 meter hoogte. Je wordt op het eerste gezicht verliefd op het iconische monument van de Côte de Nuits, de Clos de Vougeot, die oprijst uit een oceaan van groen.

Nu, als je je hoofd naar rechts draait, zie je een vlakte die zijn velden uitrolt tot aan de Saône, door de bossen die de abdij van Cîteaux omringen. In de 10 kilometer tussen Vosne-Romanée en Gevrey-Chambertin zijn de grote rode wijnen van Bourgondië geconcentreerd: 25 Grands Crus, zodanig dat sommige auteurs deze route de Champs Elysées van Bourgondië noemen.

Voor de kleine anekdote: Chambolle-Musigny is een uitzondering in de Côte de Nuits, Musigny is een grote witte wijn!

 

Le Clos de VougeotL’Abbaye de Citeaux

05. Op weg naar de laatste etappe

Binnenkort beschikbaar

Het 15 km lange deel van de Voie des Vignes van Chambolle-Musigny naar Dijon is sinds 2020 geopend. Het loopt door een aantal wijndorpen. Stoppen en fijne restaurants ontdekken met smakelijke gerechten gemaakt van lokale producten is een heerlijke manier om gastronomie en erfgoed te combineren. Verwen uzelf onderweg in een van de restaurants in Vougeot, Nuits-Saint-Georges, Gevrey-Chambertin, Marsannay-la-Côte of het oude Chenôve.

Na Gevrey-Chambertin, een typisch heuveldorpje met stenen huizen rond een kerkje, komt u langs het elegante Château Stephen Liégeard. Van hieruit kun je de klokkentoren met het geglazuurde pannendak van de Romaanse kerk van Fixey zien.

Als je besluit een kleine omweg te maken, is het zeker de moeite waard om het halfronde washuis van Fixin te gaan bekijken, met daarin een rond bassin met ijzerhoudend water, het water uit de bron van Chaulois.

Aan de poorten van Dijon ligt Marsannay-la-Côte. Bewonder voor het kasteel, dat een wijndomein is, het prachtige uitzicht vanaf het perceel Clos de Jeu. Je komt al snel bij Chenôve en vervolgens bij de sluis van de Port de Plaisance op het Canal de Bourgogne in Dijon. Geniet in het Canal Park van de rustgevende schaduw, de koelte en de troostende rust die op je wachten. Mis het beeldhouwwerk “Gevleugelde droom” niet, een eerbetoon aan Gustave Eiffel, die in 1832 in Dijon werd geboren. Kijk naar deze metalen vogel, het werk van Robert Rigot, hij lijkt op te vliegen en zijn gestroomlijnde vorm wijst in de richting van Eiffels geboorteplaats.

Naar het zuiden

Van Santenay naar Châlon-sur-Saône

Organiseer

Mijn verblijf

Voetgangers en fietsenNeem de trein!

Er is een station in Beaune, Meursault en Santenay op het zuidelijke deel van de Voie des Vignes, dan Corgoloin, Nuits-Saint-Georges, Vougeot-Gilly-les-Cîteaux en Gevrey-Chambertin. TER Parijs > Dijon > Beaune > Chalon > Mâcon > Lyon (veel treinen – gratis fietsvervoer).

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten