Bugatti Beaune Vignoble Route Des Grands Crus PanoramaBugatti Beaune Vignoble Route Des Grands Crus Panorama
©Bugatti Beaune Vignoble Route Des Grands Crus Panorama|Michel Joly

De route des Grands Crus

Een reis door prestigieuze wijngaarden

Volg de Bourgondische wijnroute langs de beroemdste appellations en beleef onvergetelijke momenten met de inwoners van Bourgondië.

Dorpen met karakter

Bourgondië is natuurlijk de wijndorpjes langs de Route des Grands Crus, met hun kenmerkende architectuur van wijnbouwershuizen. Het zijn de fonkelende sterren die schitteren op de geglazuurde tegels van de kastelen en kerken. Het is ook de witte Bourgondische steen die de smalle straatjes verlicht. Maar bovenal is het de typische charme van een Frans dorp, met zijn traditionele ambachtslieden en winkeliers. En dan zijn er nog de traditionele feesten die de seizoenen opluisteren en de authenticiteit van ons land laten zien.

Een reis

op de Route des Grands Crus

Van Dijon tot Santenay loopt de route door wijngaarden waarvan de appellations je zullen doen dromen. Als je de Route des Grands Crus neemt, ontdek je wat Bourgondië zo bijzonder maakt: de Climats. Ze weerspiegelen een heel bijzonder landschap, trouw aan de historische druivenrassen Pinot Noir en Chardonnay en voorouderlijke knowhow. Hier ervaar je de authenticiteit van Bourgondië.

Kelders met een rijke geschiedenis

Van Savigny-lès-Beaune tot Orches in de Hautes-Côtes de Beaune, van Pommard tot Saint-Aubin via Meursault, onderweg vind je enkele van de mooiste kelders van Bourgondië. En niet te vergeten de historische kelders – de erfenis van monniken en religieuze stichtingen – die kriskras door de ondergrond van Beaune, de hoofdstad van de Bourgondische wijnen, lopen. Elk van deze wijnkelders is uniek en bijzonder. Elk bezoek is een ontmoeting met prestigieuze wijnen: Corton-Charlemagne, Romanée-Conti, Pernand-Vergelesses, Puligny-Montrachet… maar ook met de mensen die deze wijnen maken: de wijnboeren van de Beaune streek.

Wat te doen in Beaune

De wijnhoofdstad van Bourgondië is de perfecte plek om over wijn te leren. Of je nu een erkend expert wilt worden, door je collega’s of je vrienden. Of je nu gewoon de verschillen wilt herkennen tussen een Pinot Noir uit Pommard en een uit Volnay. Beaune zal aan je verwachtingen voldoen. Zeker als in het voorjaar van 2023 de Cité des Climats et des Vins de Bourgogne zijn deuren opent. Laat je verleiden door de rijkdom van het erfgoed van Beaune, de dynamiek van de winkels, de geheimen van het terroir en de expertise van de ambachtslieden.

Wijnkastelen

De Route des Grands Crus slingert zich door de wijngaarden van de Côte de Nuits en Côte de Beaune. In de bocht van de weg, of op de hoek van een steegje, zie je soms de architectuur van een wijnkasteel. Soms herken je het omdat aan de voet ervan een wijngaard ligt waar de geliefde druiven bloeien. Dat is het geval bij Clos Marey Monge op Château de Pommard. Ze zijn allemaal anders, en elk verdient een stop voor de kwaliteit van zijn wijnen of voor andere goedbewaarde geheimen.

De Cité des Climats

en Bourgondische wijnen

Na de Cité de la Gastronomie et du Vin in Dijon in 2022, heeft Bourgondië een nieuwe etalage om de magie van Bourgondië te ontdekken. Op 13 mei 2023 opent de Cité des Climats et Vins de Bourgogne haar deuren in Beaune, na die van Mâcon op 25 maart en Chablis op 1 april. Allereerst zult u onder de indruk zijn van de architectuur: een rank, identiek aan die van de wijnstok die zich rond de touwen slingert, omhult het gebouw. Dit ongelooflijke ontwerp neemt je mee naar een van de meest fantastische panorama’s van de Côte de Beaune. Binnen wacht je een unieke rondleiding, met een interpretatiecentrum over de Climats de Bourgogne en vele andere verrassingen.

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten