nolay-eglisenolay-eglise
©nolay-eglise|Marcel Grabowski;
NOLAY

Nolay

Een typisch Hautes-Côtes de Beaune stadje, Nolay is genesteld in een vallei tussen wijngaarden en kliffen.

Een typisch Hautes-Côtes de Beaune stadje, Nolay is genesteld in een vallei tussen wijngaarden en kliffen. Het heeft zijn charmante middeleeuwse architectuur en uitzonderlijke markthallen behouden, die getuigen van een lange handelstraditie.

Bezoek Nolay

Begin bij de Hallen, geclassificeerd als Historisch Monument, en meer dan 600 jaar geleden gebouwd, ontdek de oude koopmanshuizen, waarvan sommige nog steeds de wapenschilden dragen van de gilden waarin ze gehuisvest waren. Wandel door de autovrije straten en ontdek het Maison à bossages uit 1562, de vakwerkhuizen (waaronder de Bistrot des Halles), de huizen met hun vele dakkapellen en het Maison à colonnes. Het Bourgondische stadje heeft ook een rijk religieus erfgoed, waaronder de kerk Saint-Martin met zijn indrukwekkende 38 meter hoge gotische torenspits en de kleine kapel Saint-Pierre met zijn merkwaardige bolvormige klokkentoren. En om de authentieke sfeer van Nolay op te snuiven, moet je wat tijd uittrekken voor enkele lokale bezienswaardigheden: het Museum voor Geschiedenis en Paleontologie (alleen toegankelijk met een rondleiding), het Maison de la Charité, een voormalig 18e-eeuws ziekenhuis, en de binnenplaats van het Maison des Tanneurs (een privélocatie die toegankelijk is via de Galerie Espéranto).

Wist je dat?

Lazare Carnot, geboren in Nolay, was een briljant wetenschapper en leerling van Gaspard Monge, een officier van de Koning, en was enthousiast over de ideeën van de Revolutie. In 1793 werd hij generaal en kreeg hij de leiding over de organisatie en leiding van de 14 legers van de jonge Republiek. Ontdek het monument dat ter nagedachtenis aan hem is gebouwd. Met zijn kompas toont het standbeeld de man van de wetenschap die de overwinning beveelt daar te landen waar hij met zijn vinger wijst.

Natuur in Nolay

In het noordwesten, een 40 meter hoge kalksteenrots, wijngaarden, valleien en heuvels: dit zijn de Hautes-Côtes de Beaune. Een twintigtal wijndorpen hebben hier hun wijngaarden aangelegd op de best geëxponeerde hellingen. Dit genereuze terroir bevordert eenvoud en frisheid. Zin in een uitstapje in het hart van de natuur? Nolay biedt een grote verscheidenheid aan wandelingen, kies uit het Sentier des 3 Carnot, een pittoresk circuit van 12 km, of het Sentier Jean Marc Boivin, een mooie en sportieve tocht van 49 km. Het Sentier des Combes et des Crêtes laat je genieten van het kliflandschap, tenzij je je laat verleiden door de Tour du Bout du Monde. Deze verkwikkende lus voert je langs majestueuze kalkstenen kliffen en een keteldal waar een 25 meter hoge waterval ontstaat.

Sluiten