Meursault Vignobles 3Meursault Vignobles 3
©Meursault Vignobles 3|Images Et Associes
APPELLATION MEURSAULT

Appellation Meursault

De wijnen van Meursault vergroten de expressie van Chardonnay

Ten zuiden van Beaune, tussen Volnay en Puligny-Montrachet, openen de wijngaarden van Meursault een gouden poort naar de Côte des Blancs. Op dit uitzonderlijke terroir vergroten de wijnen van Meursault de expressie van chardonnay.

Meursault: een "muissprong

De naam Meursault zou ‘Saut de Souris’ (‘muizensprong’) betekenen, omdat de percelen die rode wijn produceerden ooit slechts door een muizensprong gescheiden waren van de percelen die witte wijn produceerden. Vandaag de dag is deze wijngaard van bijna 400 hectare voornamelijk beplant met Chardonnay met zacht glooiende hellingen tussen 230 en 360 meter boven zeeniveau. Het dorp in het midden, met zijn fraaie wijnkastelen, welvarende dorpshuizen en de torenspits van zijn gotische kerk die de wolken lijkt te plagen, is een droom, maar het echte werk ligt onder de grond. Dat is waar de alchemie van klei, kalksteen en mergel, in de juiste verhoudingen, de onnavolgbare stijl van de Meursault wijnen creëert. De monniken van Cîteaux, die wijnbouwers werden, voorzagen dit ook toen ze in de 11e eeuw de wijngaarden aanlegden.

De stijl van Meursault

Een schitterende, heldere goudgroene kleur, een neus van grote finesse met aroma’s van lindebloesem en meidoorn, gevolgd door toetsen van boter, hazelnoot en honing afhankelijk van het klimaat, met andere woorden het terroir, is het visitekaartje van een Meursault. Of je nu een amateur of een kenner bent, de aromatische kracht van deze wijn, een magisch evenwicht tussen zachtheid en frisheid en zijn lengte in de mond maken indruk. Onder de 19 climats die als 1ers crus geklasseerd zijn, zijn er enkele legendarische namen – Les Charmes, Les Perrières, Les Genevrières of Les Gouttes d’Or… – die niet genoemd kunnen worden zonder te denken aan de gerechten die erbij kunnen: gevogelte in witte saus, forel met amandelen of gegrilde schelpdieren, en waarom geen blauwe kaas?

Wist je dat?

In deze zee van Chardonnay zijn sommige percelen aan de Volnay-kant trouw gebleven aan de Pinot Noir. De inwoners van Meursault beweren gekscherend dat dit de beste Volnay is! Hoewel deze wijn op kleine schaal wordt geproduceerd (13 hectare, inclusief 1er crus), is hij elegant en soepel, met aroma’s van rood fruit en zwarte kersen.

Dit is de beste Volnay ooit gemaakt.

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten