Château d'Aloxe Corton in een 2CV in de herfstChateau Aloxe Corton Automne
©Chateau Aloxe Corton Automne|Kaptura
CORTON EN CORTON CHARLEMAGNE

Appellation Corton

Corton-Charlemagne witte wijnen delen een uitzonderlijk terroir.

Drie dorpen, Aloxe-Corton, Ladoix-Serrigny en Pernand-Vergelesses, vormen de zacht glooiende wijngaarden van de Montagne de Corton in het noordelijke puntje van de Côte de Beaune. In het hart van dit uitgestrekte natuurlijke amfitheater delen twee grands crus, de rode Corton en de witte Corton-Charlemagne, een uitzonderlijk terroir.

Corton: De Keizersberg

Grenzend aan de Route des Grands Crus is de Montagne de Corton een emblematische plek van de Côte de Beaune. Op deze afgeronde hellingen zijn meer dan 150 hectare wijngaarden verdeeld in een groot aantal appellations, waaronder twee Grands Crus. De rode Corton en de witte Corton Charlemagne bezetten de middelste helling, met als grens het kleine dennenbos dat de berg bekroont. Deze oude wijngaard dankt zijn naam aan twee keizers, Curtis d’Othon en Karel de Grote. De legende vertelt dat de Karolingische keizer de wijnstokken met Chardonnay liet beplanten om zijn baard niet te bevlekken.

Corton

Bourgondië is nooit zo magisch als wanneer het twee grand crus samenbrengt, zij aan zij op dezelfde heuvel, die het beste van het terroir uitdrukken in twee verschillende druivensoorten. De Corton neemt het grootste deel van de berg in beslag met 90 hectare, het is de enige rode grand cru in de Côte de Beaune, maar je kunt er ook een witte Corton tegenkomen, een zeldzaamheid. Over zo’n uitgestrekt gebied heeft Corton een hele reeks uitdrukkingen. Maar “Le Roi des Bons-Vivants” zoals Camille Rodier, eigenaar van Clos de Vougeot, het noemde, is in de eerste plaats een krachtige, weelderige wijn. Een fluweelzacht kleed vult het glas met een boeket van rood fruit, viooltjes dat evolueert naar tonen van kreupelhout, dierlijk, peper. Deze atleet is een wonder bij gestoofd rundvlees, wild in saus en intense kazen.

Corton Charlemagne

: foie gras, het delicate vlees van kreeft of een krab doen wonderen met deze kampioen. Bij het proeven is de kleur licht goud, neigend naar amber met de jaren; in de neus worden we verleid door de delicatesse van zijn boterachtige, gebakken appel en vuursteen toetsen.

Sluiten