Meursault Dorp 2Meursault Dorp 2
©Meursault Dorp 2|Studio Piffaut
MEURSAULT

Meursault

Een emblematisch terroir voor de grote witte wijnen van Bourgondië en een dorp vol charme.

Bezoek Meursault

“Thee voor twee en twee voor thee”… Doet dit deuntje een belletje rinkelen? Ja, natuurlijk, Meursault doet denken aan Gérard Oury en de cultscènes uit “La Grande Vadrouille “, verfilmd in 1966. De film maakte het gemeentehuis beroemd met zijn geglazuurde pannendaken, een overblijfsel van een voormalig versterkt kasteel. Meursault, een charmant dorp, is rijk aan religieus erfgoed, waaronder het Leprosarium, een prachtig gerenoveerd Romaans gebouw bij de ingang van het dorp, en de kerk Saint-Nicolas, een geklasseerde Cluniac site. Als je door het dorp wandelt, kom je particuliere herenhuizen en mooie wijnhandelaars- en wijnmakershuizen tegen die gebouwd zijn van kalksteen die in de omgeving wordt gedolven.

Meursault met je gezin

Het botanische pad op de site van Saint-Christophe is ideaal voor een leuk gezinsuitstapje. Het biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden en het dorp en legt uit wat de “Climats de Bourgogne” allemaal inhouden.

Vanaf dezelfde plek kun je een wandeling van 7 km maken door bossen, wijngaarden en kleurrijke landschappen op de route Meursault-Blagny (route nr. 15). De ideale manier voor gezinnen om de streek van Beaune op een andere manier te ontdekken.

 

Meursault, het land van de grote witte wijnen

De monniken van Cîteaux maakten geen fout door deze wijngaarden al in 1098 te ontwikkelen. Meursault is een iconische chardonnaywijn en komt van een uitzonderlijk terroir.

Door een Meursault Gouttes d’Or 1784 te bestellen bij M. Bachey, had T. Jefferson, een echte wijnproever, alles begrepen over de specifieke kenmerken van de Bourgogne: dorp, klimaat, oogstjaar en eigenaar.

Thomas JeffersonThomas Jefferson
©Thomas Jefferson
Ik heb dringend Meursault nodig (...) die heeft mijn voorkeur.

Thomas Jefferson, 3e president van de Verenigde Staten

Meursault & kastelen

Het dorp Meursault heeft niet alleen talloze wijnlandgoederen, maar ook een aantal châteaux omringd door hun wijngaarden, waaronder het elegante Château de Meursault, waarvan de 14e en 16e eeuwse kelders tot de mooiste van Bourgondië behoren, het pittoreske Château de la Velle, dat eruitziet als een middeleeuws kasteel, en niet te vergeten Château & Spa de la Cueillette, waarvan de terrassen uitkijken over de eerste wijngaard die in 1098 aan de cisterciënzers werd geschonken.

Meursault viert feest

Meursault heeft een lange traditie van feesten met evenementen die gastronomie, heerlijke wijnen en muziek combineren! In maart opent de Banée, een gezellig diner met de wijnboeren van het dorp, het bal; in juli brengt het muzikale festival “De Bach à Bacchus ” wijn en muziek samen in het hart van het dorp en zijn erfgoed. In november sluit de Paulée de Meursault, een maaltijd die vroeger het einde van de druivenoogst markeerde, Les Trois Glorieuses af na de wijnveiling van de Hospices de Beaune. Het decor voor deze prestigieuze lunch is het Château de Meursault, waar een literaire prijs wordt uitgereikt aan een auteur die veel voor Bourgondië en zijn wijnen heeft betekend.

Festival in onze dorpen - Van Bach tot Bacchus
Festival in onze dorpen - Van Bach tot Bacchus
Festival dans nos villages : Bach à Bacchus à Meursault
Onze favorieten
De allegorische fontein van de wijnstok en de 4 seizoenen
Het uitzicht vanaf de site Saint-Christophe

Fietsers welkom

Meursault heeft een speciale plaats op de Voie des vignes. En in de Grande Vadrouille hebben al twee historische fietsers de paden bewandeld. Ons Bezoekerscentrum heeft het label “Accueil Vélo” gekregen. Ons team heet u van harte welkom en biedt u verschillende diensten aan:

  • reparatiemateriaal beschikbaar

 

logo-home-velologo-home-velo
©logo-home-velo
Sluiten