Meursault Dorp 2Meursault Dorp 2
©Meursault Dorp 2|Studio Piffaut
MEURSAULT

Meursault

Een emblematisch terroir voor de grote witte wijnen van Bourgondië en een dorp vol charme.

Bezoek Meursault

“Thee voor twee en twee voor thee”… Doet dit deuntje je ergens aan denken? Ja, natuurlijk, Meursault is Gérard Oury en de cultscènes uit “ la Grande Vadrouille“, verfilmd in 1966. De film maakte het stadhuis beroemd met zijn geglazuurde pannendaken, een overblijfsel van een voormalig versterkt kasteel. Meursault, een charmant dorp, is rijk aan religieus erfgoed, waaronder het Leprosarium, een prachtig gerenoveerd Romaans gebouw bij de ingang van het dorp, en de kerk Saint-Nicolas, een geklasseerde Cluniac site. Als je door het dorp wandelt, kom je particuliere herenhuizen en mooie wijnhandelaars- en wijnmakershuizen tegen die gebouwd zijn van kalksteen die in de omgeving wordt gedolven.

Meursault met je gezin

Het botanische pad op de site Saint-Christophe is ideaal voor een leuke wandeling met het gezin en biedt een prachtig uitzicht over de wijngaarden en het dorp en legt uit wat “Les Climats de Bourgogne” zijn.

Vanuit dezelfde plek kun je een wandeling van 7 km maken door bossen, wijngaarden en kleurrijke landschappen op het pad Meursault-Blagny (circuit nr. 15). Het is de ideale manier voor gezinnen om de streek van Beaune op een andere manier te ontdekken.

 

Meursault, het land van de grote witte wijnen

De monniken van Cîteaux maakten geen fout door dit land al in 1098 te ontwikkelen voor wijngaarden. Door een Meursault Gouttes d’Or 1784 te bestellen bij M. Bachey, had T. Jefferson, een echte proever, alles begrepen over de specifieke kenmerken van de Bourgogne: dorp, klimaat, oogstjaar en eigenaar.

Thomas JeffersonThomas Jefferson
©Thomas Jefferson
Ik heb dringend Meursault nodig (...) die heeft mijn voorkeur.

Thomas Jefferson, 3e president van de Verenigde Staten

Meursault & kastelen

Naast de vele wijndomeinen heeft het dorp Meursault ook verschillende kastelen te midden van hun wijngaarden, zoals het elegante Château de Meursault waarvan de 14e en 16e eeuwse kelders tot de mooiste van Bourgondië behoren, het pittoreske château de la Velle met zijn middeleeuwse kasteelachtige uiterlijk, en niet te vergeten het château hôtel La Cueillette waarvan de terrassen uitkijken over de eerste ommuring die in 1098 aan de cisterciënzers werd gegeven.

Meursault viert feest

Meursault heeft een lange traditie van feesten met evenementen die gastronomie, heerlijke wijnen en muziek combineren! In maart opent de Banée, een gezellig diner met de wijnboeren van het dorp, en in juli brengt het muzikale festival “Van Bach tot Bacchus” wijn en muziek samen in het hart van het dorp en zijn erfgoed. In november wordt de Paulée de Meursault, een maaltijd die vroeger het einde van de druivenoogst markeerde, afgesloten na de wijnverkoop van de Hospices de Beaune, Les Trois Glorieuses. Het decor voor deze prestigieuze lunch is het Château de Meursault, waar een literaire prijs wordt uitgereikt aan een auteur die veel voor Bourgondië en zijn wijnen heeft betekend.

Festival in onze dorpen - Van Bach tot Bacchus
Festival in onze dorpen - Van Bach tot Bacchus
Festival dans nos villages : Bach à Bacchus à Meursault
Onze favorieten
Sluiten