voie-des-vignes-bourgogne-velo-14voie-des-vignes-bourgogne-velo-14
©voie-des-vignes-bourgogne-velo-14|PIFFAUT
Ontdekhet klimaat van Bourgondië

La Voie des Vignes

Van Beaune naar Santenay, en van Santenay naar Nolay, slingert de Voie des Vignes zich een weg langs wijngaardpaden, langs het UNESCO Werelderfgoed van de Climats de Bourgogne en talrijke landgoederen met namen die je doen dromen in het hart van een opmerkelijk wijnlandschap.

Te voet, op de fiets, op skeelers, op een scooter...

Deze route, gereserveerd voor wandelaars en fietsers, slingert zich door de wijngaarden en verbindt Beaune met Santenay, Santenay met Nolay en Beaune met Dijon. Meer dan 80 km fietspad dat wijntoerisme, ontdekking van erfgoed, landschappen, wijndorpen en sportieve activiteiten combineert. U kunt alleen fietsen, met uw gezin of met vrienden, zoals u wilt. Fietsvoorzieningen op het wijngaardpad en in de dorpjes die u passeert, picknicktafels en geïllustreerde informatiepanelen geven u de kans om te stoppen wanneer u maar wilt.

Kateaux, droge stenen muren, cabottes of landschappen dompelen u onder in het hart van wijnbouw Bourgondië.

Ervaar de verschillende secties

1. Van Beaune naar Dijon

45 KM

La Voie des Vignes loopt over paden, gemeentelijke wegen en departementale wegen door beroemde wijndorpen:

  • Chambolle-Musigny, Morey-Saint-Denis, Gevrey-Chambertin, Brochon, Fixin, Couchey en Marsannay… in Côte de Nuits
  • Premeaux-Prissey, Aloxe-Corton, Pernand-Vergelesses, Savigny-lès-Beaune en Beaune in Côte de Beaune

Deze grote namen van de Bourgogne nodigen uit tot een pauze.

De château du Clos de Vougeot, de bakermat van de wijnbouw in Bourgondië, gebouwd vanaf de 12e eeuw door de monniken van de abdij van Cîteaux is een historisch monument dat het hele jaar door bezocht kan worden. Andere kastelen zoals Corton André in Aloxe-Corton, met zijn traditionele Bourgondische geglazuurde pannendak, zijn meer dan een blik waard.

Het uitzicht vanaf het Oratoire de Frétille in Pernand-Vergelesses, de mooie fontein en het château de Savigny, Beaune, zijn geplaveide winkelstraten, zijn opmerkelijke architectuur en natuurlijk het Hôtel-Dieu des Hospices de Beaune zijn allemaal ervaringen die u op deze route kunt opdoen.

2. Van Beaune naar Santenay

22 km

De Voie des Vignes doorkruist de bekende wijndorpen Pommard, Volnay, Meursault, Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet en Santenay via lokale wegen. Deze fietsroute volgt de hellingen van de wijngaarden en is daarom licht oneffen. Niets onoverkomelijks.

De châteaux van Pommard, Meursault, Santenay zijn wijndomeinen die over de hele wereld bekend zijn. Een kleine rondleiding door deze dorpen, een glas wijn of een vissende diabolo op het terras bieden u de kans om de sfeer van de plaats te blijven opsnuiven.

De beste wijnchâteauxOnze kelders en landgoederen

Week-end de fête à Nolay : de Cep en Verre
Week-end de fête à Nolay : de Cep en Verre
Week-end de fête à Nolay : de Cep en Verre

3. Van Santenay naar Nolay

14 km

Santenay is een charmant, bloemrijk dorp waar water en wijn hand in hand gaan, dankzij het kuuroord en de wijngaarden. De Voie des Vignes volgt een oude spoorlijn. Het loopt door of kijkt uit over de dorpen Cheilly-lès Maranges, Paris-L’Hôpital, Change en de glooiende heuvels van Les Maranges, en leidt naar Nolay, een mooi middeleeuws dorp.

Naast een verscheidenheid aan landschappen ontdekt u spoorwegtechnische bouwwerken: viaducten, bruggen, tunnels en kleine stations. Vanaf de Montagne des Trois Croix of de Mont de Sène kun je heel ver weg kijken, op een heldere dag zelfs tot aan de Mont Blanc. Een panoramisch uitzicht vanaf het viaduct van Cormot, 158 meter lang en 18 meter hoog, biedt een 360° uitzicht op Nolay, de wijngaarden en de kliffen aan het einde van de wereld. De 14e-eeuwse markthal van Nolay, met zijn imposante vakwerk, vakwerkhuizen en jacquemarts, is zeker een bezoek waard.

En als je begin augustus in Nolay bent, mag je het gezellige wijndorpfeest Cep en Verre niet missen.

Ontdek NolayOntdek Santenay

Mijn reis voorbereiden

Een must-see5 redenen
  • kleine helling
  • onderdompeling in de wijngaarden
  • sereniteit van een route die is voorbehouden aan voetgangers, fietsers…
  • doorkruising van typische dorpjes
  • glad asfalt en uitgestippelde route voor pauzes
Voetganger of fietser?Praktisch
  • Stations in Beaune, Meursault, Santenay op het zuidelijke deel van de voie des vignes.
  • Stations in Gevrey-Chambertin, Vougeot-Gilly-les-Cîteaux, Nuits-Saint-Georges, Corgoloin op het middelste deel.
  • TER Parijs > Dijon > Beaune > Chalon > Mâcon > Lyon (veel treinen en gratis fietsvervoer).

Hoe kom ik in Beaune?

HurenMijn fiets

Fietsverhuur is mogelijk in Nolay, Santenay en Chagny bij de toeristenbureaus. Klassieke fietsen en fietsen met elektrische ondersteuning.

Aan de hand van de fiets kunt u alle kelders en landgoederen ontdekken. Aarzel niet om advies te vragen als je een fiets huurt.

Sluiten