Saint Aubin (5)Saint Aubin (5)
©Saint Aubin (5)
Aan de Côte de Beaune4 dorpen waar je Grands Crus en Premiers Crus kunt vindenrond Santenay

Omgeving Santenay

Ga zuidwaarts op de Route des Grands Crus. Je komt aan in Santenay. Deze stad is verrassend. Het is onmiskenbaar een wijnstad met zijn wijnproducerende Châteaux (Château Philippe le Hardi, Château de la Crée), maar het is ook een kuuroord met het centrum Valvital. Rondom liggen de prestigieuze appellations van Bourgondische wijnen en de dorpen die ze hun naam hebben gegeven. Laten we ze leren kennen.

1. Puligny-Montrachet

Je hebt Beaune verlaten, bent door Pommard en Meursault gereden en vervolgt over de Route des Grands Crus. Je komt aan in het dorp waar in 2021 de Saint-Vincent plaatsvond: Puligny-Montrachet. Puligny-Montrachet is beroemd om zijn wijnen, en de charme van de smalle straatjes en het gebouwde erfgoed zullen je zeker overtuigen.

Wijntoerisme in Puligny-Montrachet

De Olivier Leflaive ervaring gaat verder dan hun restaurant. Wat dacht je ervan om Wine-Bike te proberen met vrienden?

2. Chassagne-Montrachet

Je hoeft niet groot te zijn om uitmuntendheid te bereiken. Chassagne-Montrachet is een piepklein dorpje in de Côte de Beaune met slechts 300 inwoners. En toch is zijn naam wereldwijd bekend dankzij zijn 3 Grands Crus. Maar het is meer dan dat.

3. Saint-Aubin

Laten we een omweg maken richting Nolay om Saint-Aubin te ontdekken. Als je het kleine straatje aan de rechterkant mist als je het dorp binnenkomt, zal het uitzicht op het Château de Saint-Aubin en zijn Clos je eraan herinneren dat dit de plek is waar je moet zijn.

4. Dezize-les-Maranges

Rijd door Santenay in de richting van de Saône et Loire. Je komt aan in de Maranges, 3 dorpen aan de voet van de Montagne des Trois Croix. Dezize-lès-Maranges is er een van, met zijn smalle straatjes en zijn goede wijn, waarvan de appellation vrij recent is, maar desondanks gewild.

5. Ziekenhuis Parijs

Ten slotte betreden we de Hautes-Côtes via Paris-l’Hôpital. Geen Grands Crus of Premiers Crus, tenminste nog niet, maar wel een dorp dat nauw verbonden is met de Bourgogne wijnen. Alleen al het aantal wijnkelders en landgoederen in zo’n klein dorp zal dat bewijzen. En als je liever wandelt dan wijn drinkt, zal het platteland rond Paris-l’Hôpital je zeker bevallen.

Onderweg

naar de dorpen van Bourgondië

Op zoek naar

van de beste smaken

Na dit korte overzicht zul je snel beseffen dat er niet één Bourgogne is, maar vele. Ga op ontdekkingstocht, wandel op het ritme van de ongerepte natuur en laat je verrassen door ontmoetingen met wijnboeren, culturele pareltjes en heerlijke producten om te proeven. Er is nog zoveel meer te beleven in de Pays Beaune!

Sluiten