Meursault DorpMeursault Dorp
©Meursault Dorp

Bezienswaardige dorpjes in de regio Beaune

Het is een understatement om te zeggen dat het Pays Beaunois bezoekers een mozaïek van landschappen biedt die doordrenkt zijn van geschiedenis, en een beeld schetst dat zowel bucolisch als schilderachtig is, versterkt door het nauwgezette werk van de ambachtslieden van de wijngaarden. Ontdek de niet te missen dorpjes van de Pays Beaunois en ontsnap naar Bourgondië …

01. Pommard

Tussen geschiedenis en oenologie

Pommard, gelegen tussen Beaune en Volnay, is welbekend bij liefhebbers van architectuur en wijn. Laat je verleiden door de charme van de oude gebouwen naast de talloze wijngaarden met duizend en één schatten. Een van de familiebedrijven, son château viticole markeert de Route des Grands Crus in Chassagne steen, gesust door het kristalheldere geluid van de elegante fontein troont in het centrum van de binnenplaats van eer.

Maak een bezoek aan de dorpskerk niet over tijdens uw verblijf in deze karaktervolle gemeente! Wist je datde kerk van Pommard, gebouwd in de 14e eeuw, de enige in de hele regio is met een vierkante klokkentoren?De kerk staat als een klokkentoren en is van heel ver te zien met zijn gebeeldhouwde balkon en enorme klok. Maak een korte omweg om het Château de la Commaraine te bewonderen, een feodaal kasteel dat binnenkort een tophotel wordt met een gastronomisch restaurant, een nieuw toeristisch mekka.

Het spreekt voor zich dat Pommard niet zou zijn wat het is zonder zijn nectar, die meer dan één levensgenieter heeft geïnspireerd! Victor Hugo, Flaubert en zelfs Ronsard roemden de verdiensten van deze prestigieuze wijnen, die favoriet waren op de tafel van Lodewijk XV. En waarom? Met zijn heuvelachtige wijngaarden op 300 meter hoogte geniet Pommard van een oceaanklimaat en een mergelige kalkbodem. , waarvan sommige internationaal bekend zijn en alle kenmerken van een grand crus hebben, zoals Rugiens en Epenots. Een verzoek om de klimaten Rugiens-Bas, Grands-Epenots en Petits Epenots te classificeren als grands crus staat op de agenda. Pommard wordt gewaardeerd om zijn aromatische gamma met toetsen van zwart fruit en bepaalde toetsen van leer, chocolade of kruiden.

Goed om te weten

Château de Pommard biedt proeverijen in het gezelschap van professionals uit de handel, om zijn prestigieuze wijnen te laten zien!

Ontdek alle dorpjes van de Beaune streek

2. Meursault

een dorp bekend bij de 7e kunst

Filmliefhebbers in Frankrijk en elders zullen dit beeld zeker op hun netvlies gebrand houden: dat van de Kommandantur (een militaire commandostructuur van het Duitse leger) in La Grande Vadrouille ! Het dorpshuis werd omgebouwd voor de film, die in 1966 op doek werd vertoond.

Voor de goede orde: de brand die in de film werd geënsceneerd, oversteeg de werkelijkheid en de brandweerlieden van Meursault moesten de vlammen doven met echte motoren. Vandaag kun je dit monument bewonderen dat bedekt is met zijn typische polychrome dakbedekking: Bourgondische geglazuurde tegels in gele, groene en zwarte tinten die mooie rimpelingen vormen. Het was oorspronkelijk een 14e-eeuws versterkt kasteel, waarvan een opmerkelijk deel van de donjon is overgebleven.

Uw stappen zullen je zeker leiden naar het Château de Meursault, een van de iconische gebouwen van het dorp. Met een geschiedenis die duizenden jaren teruggaat, herbergt hetsommige kelders die dateren uit de 12e eeuw, met daarin het precisiewerk van vorige generaties. Vandaag de dag liggen er bijna 700.000 flessen opgeslagen, met daarin de wijnen die worden gewaardeerd door wijnliefhebbers.

De proeverijen nemen je mee naar de kelders van het château, om de speciale kenmerken van de Meursault wijnen gemaakt van de Chardonnay druif te laten zien. Ze zijn geworteld in het terroir van de Côte de Beaune, wat wijnen oplevert met complexe aroma’s, fijne mineraliteit en grote finesse. Vooral jongere wijnen tonen frisheid en luchtige noten, terwijl oudere wijnen meer worden gekenmerkt door boter- en toastaroma’s.

3. Savigny-lès-Beaune

Bastion van een gepassioneerde verzamelaar

Savigny-lès-Beaune ligt in de holte van een beek die baadt in de Rhoin, tussen wijngaarden en bossen, en staat bekend om zijn kasteel waar ongelooflijke collecties sluimeren. Raceauto’s, motoren en eskaders gevechtsvliegtuigen worden tentoongesteld aan het grote publiek. Onder de historische juweeltjes in de collectie bevindt zich de oudste gemotoriseerde fiets uit 1898. Deze schatten zijn het werk van een verzamelaar, Michel Pont, een voormalig racekampioen en liefhebber van allerlei soorten voertuigen, van benzineauto’s tot wijngaardtractoren.

Neem bij een bezoek aan het kasteel de tijd om deherinneringen aan het middeleeuwse verleden te bekijken, waarvan de kraagstenen van de machicoulis van twee ronde torens zijn overgebleven. De gevel is erg aantrekkelijk, met zijn doorboorde en gebeeldhouwde steenwerk. Je zult zien dat er overal in het gebouw en in het dorp zinnen zijn gegraveerd: ze waren bedoeld om de inwoners aan het denken te zetten. Een van de meest iconische blijft die bij de ingang van het kasteel: “Savigny wijnen zijn voedend, theologisch en morbifuge”. Het verwijst naar de pausen, die ooit de Savigny-wijnen erg waardeerden en geloofden dat ze ziektes op afstand hielden. Tot op de dag van vandaag zijn de wijnen uit Savigny, geproduceerd op de terroirs van de Côte de Beaune (Chardonnay en Pinot Noir), een lust voor het oog voor fijnproevers.

Vervolg je bezoek met een wandeling door de smalle straatjes van Savigny. Hier vind je veel architectonische hoogstandjes, zoals burgerhuizen die eruit zien als particuliere herenhuizen, de eeuwenoude portieken van wijnbouwerswoningen, washuizen, oude cabottes verspreid tussen de wijnranken en een prachtige fontein met gebeeldhouwde leeuwen.

4. Puligny-Montrachet

en 's werelds beste witte wijnen

Puligny-Montrachet (uitgesproken zonder de “t”) is een van de grote witte terroirs in de Côte de Beaune, met zijn 200 hectare wijngaarden gevormd door ongeveer 50 producenten. Hoewel het een internationale reputatie heeft, telt dit dorp aan de Côte d’Or minder dan 400 zielen.

De wijnen van Puligny, afkomstig van de druivensoort Chardonnay, staan wereldwijd bekend om hun minerale kracht, met uitgesproken kristallijne en bloemige structuren. De Montrachet Grand Cru, Le Chevalier-Montrachet Grand Cru, Le Bâtard-Montrachet Grand Cru, de Bienvenues-Bâtard-Montrachet Grand Cru met in Aloxe Corton, de Corton blanc Grand Cru behoren tot de meest gewilde wijnen ter wereld. Elke wijn heeft zijn eigen identiteit, die samenhangt met de geschiedenis, het klimaat, de bodem, de blootstelling en de manier waarop de wijnstokken worden bewerkt en de wijn wordt gemaakt. Het is zelfs niet ongebruikelijk om percelen te zien die met paarden worden geploegd om de wijnstokken niet te belasten. Dit voegt een bucolische noot toe aan de prachtige landschappen van Puligny-Montrachet!

5. Santenay

De thermale baden aan de rand van de wijngaarden

Als de stad Santenay bekend staat om zijn fijne nectar, dan is het ook beroemd om zijn thermale baden, bekend sinds de Oudheid. Dit prestige is te danken aan het hoge lithiumgehalte van het water, dat talrijke gezondheidsvoordelen biedt. Profiteer van de regenererende werking van de hammam, sauna, caldarium, jacuzzi en het warmwaterbad in het centrum van Santenay: een ware ode aan het welzijn.

Bezichtig ook zeker de stad. Deze herbergt enkele historische juweeltjes, zoals de 13e-eeuwse kerk Saint-Jean-de-Narosse, geklasseerd als Historisch Monument. De architectuur heeft de tand des tijds doorstaan, van de romaanse periode (zoals blijkt uit het elegante schip) tot de gotische periode, die wordt geïllustreerd door een prachtig geribbeld kruispunt en een klok uit de 15e eeuw!

Wijngebied: de terroir van Santenay brengt een aantal zeer goede witte en rode wijnen voort. De eerste categorie heeft een heerlijke, frisse, gulle mineraliteit, terwijl de tweede meer tonisch, vlezig en nerveus is, met een goede tanninestructuur. Hoewel de wijnen van Santenay lange tijd gedegradeerd waren tot bistrowijnen, krijgen ze nu hun adelbrieven terug, dankzij het zorgvuldige werk van de wijnmakers.

Goed om te weten

Op verzoek zijn er het hele jaar door rondleidingen beschikbaar. Zet je epische reis voort bij de kerk Notre-Dame-de-Rosaire, om de bewonderenswaardige met leisteen beklede klokkentoren te bewonderen, die de hemel lijkt te doorboren.

6. Nolay

Het middeleeuwse erfgoed

Nolay heeft alle charme van de middeleeuwse architectuur weten te behouden, zoals blijkt uit de prachtige vakwerkhuizen, maar ook de overdekte markt (halles) die in de 14e eeuw een belangrijk handelscentrum vormde.De overdekte markt heeft een oppervlakte van meer dan 400 m2 en wordt bekroond door een prachtig geraamte van kastanjehout en eikenhout, vergelijkbaar met de romp van een schip, bedekt met lava (kalksteenplaten) met een gemiddeld gewicht van 600 kg per m².

Een bezoek aan Nolay is een duik terug in de Middeleeuwen: vakwerkhuizen, de kerk Saint-Martin en zijn jacquemarts. In de Halles de Nolay, ook nu nog een levendige plaats, worden elk jaar evenementen georganiseerd, zoals De Cep en verre.

In Nolay worden ook de Hautes-Côtes de Beaune in ere gehouden en… De wijnboeren hebben appellations die welbekend zijn bij wijnliefhebbers omdat ze land hebben aan de Côte de Beaune en graag pronken met de wijnen van de Hautes-Côtes.

Breng voordat je Nolay verlaat een bezoek aan het geboortehuis van Lazare Carnot. De geschiedenis van de stad is getekend door de stempel van de grote familie Carnot.

7. Chagny

Een vlucht naar de waterkant

Chagny is een populaire gemeente voor contemplatie, met zijn jachthaven en kanaal tussen wijngaarden, weilanden en prachtig erfgoed. Stap aan boord van een binnenschip en vaar door het water om de natuur van Bourgondië in slowmotion te bewonderen! Op het vasteland zijn de rivieroevers, vroeger jaagpaden, ook ideaal om te voet of op de fiets langs te wandelen, omgeven door groen. Een groene weg verbindt Chagny met Chalon-sur-Saône en Chagny met Saint-Léger-sur-Dheune. Het is een aanrader om tot aan het bos van Chagny te fietsen, voor een koele tocht.

Het is tijd om in te pakken en naar het Pays Beaunois te gaan, voor een vlucht door de eeuwen heen, in het hart van de Bourgondische cultuur…

Ontdek het canal du centre

Goed om te weten

Als je in het weekend naar Chagny gaat, moet je weten dat de stad een zondagsmarkt in de kleuren van de regio organiseert. In de aanbieding: fantastische streekproducten gemaakt in Bourgondië, waaronder een aantal mooie lokale wijnen. Côteaux Bourguignons, Bourgogne aligoté, Rully, Bouzeron en andere wijngaardschatten zijn allemaal geweldig om te proeven.

Op zoek naar

van de beste smaken

Na dit korte overzicht zul je snel beseffen dat er niet één Bourgogne is, maar vele. Ga op ontdekkingstocht, wandel op het ritme van de ongerepte natuur en laat je verrassen door ontmoetingen met wijnboeren, culturele pareltjes en heerlijke producten om te proeven. Er is nog zoveel meer te beleven in de Pays Beaune!

Sluiten