vdv-nachtvdv-nacht
©vdv-nacht|© Michel Joly

Zes belangrijke evenementen

Bourgondische wijn proeven

In Bourgondië zijn er het hele jaar door mogelijkheden om de beste grands crus van de regio te proeven! Een land van ontmoetingen, uitwisselingen en cultuur, de regio weet hoe ze wijnliefhebbers en -liefhebbers moet aantrekken. Met de medeplichtigheid van wijnboeren en wijnhandelaren organiseren de wijndorpen van de Côte-d’Or evenementen ter ere van hun wijngaarden. Van Beaune tot Nolay, profiteer van deze 6 gezellige momenten om de geheimen van het wijnmaken te delen met vrienden of familie.

01. Wijnverkoop

In de Hospices de Beaune

Elke 3e zondag van november trekt Beaune alle registers open! Voor de opmerkelijke Wijnveiling Hospices de Beaune, sluit u zich aan bij liefhebbers en kenners van grote wijnen voor het heilige en traditionele Bourgogne-evenement. Naast de vele festiviteiten en evenementen in de stad kunt u genieten van de prestigieuze proeverijen die worden georganiseerd door de wijnboeren uit de wijndorpen. Laat uw smaakpapillen dansen onder de subtiele aroma’s van Hospices-wijnen en zeldzame jaargangen die lokale specialiteiten begeleiden.

Tijdens de veilingen kunt u de liefdadigheidsimpulsen ten gunste van de Hospices Civils de Beaune steunen. Neem zelf deel aan de veiling via de Maison Albert Bichot. Dit beroemde wijnhuis biedt je elk jaar de kans om te bieden op de beste wijnen van de Hospices de Beaune. Woon vervolgens op zondagmiddag de veiling bij die wordt uitgezonden op een gigantisch scherm op Place de La Halle, op een steenworp afstand van de veilingzaal. Persoonlijkheden uit de wijnwereld komen bieden om een of meer vaten te winnen, afkomstig van de 60 ha van het domein van de Hospices de Beaune.

Meer dan alleen een uitje naar Beaune, is de wijnverkoop de kans om een authentiek weekend te beleven. Houd uw agenda’s gereed!

 

2. Coup d'Oeil, Coup de Coeur

in Auxey-Duresses

In het 4e weekend van oktober is dit grote feest in het pittoreske wijndorp Auxey-Duresses zeker een bezoek waard. Tegen een subliem decor van kleurrijke wijnranken wedijveren zo’n twintig wijnboeren met elkaar om van uw Bourgondische herfstuitstapje een echte coup de coeur te maken.

Ontdek hun wijngaarden en profiteer van de open kelders. Terwijl u wijnen en Bourgondische specialiteiten uit Auxey-Duresses proeft, bewondert u de ambachtelijke tentoonstellingen… Ontmoet enthousiastelingen die altijd graag hun liefde voor het vak delen. Onder de deelnemers zullen de domaines Pruniers et Fille of de domaine André et Bernard Labry uw smaakpapillen bevredigen.

 

3. Le Printemps de Monthelie

Maak tijdens een uitstapje naar Beaune een stop in Monthelie. Op de hoogten van Meursault bieden de smalle, kronkelende straatjes van dit charmante wijndorp onweerstaanbare middeleeuwse wandelingen: het kasteel, waarin het Domaine De Suremain is gevestigd, de oude huizen en het washuis. Elk paasweekend nodigt le Printemps de Monthelie alle oenologen en wijnliefhebbers uit om langs de open kelders van de lokale wijnmakers te gaan.

Tussen de bezoeken aan de landgoederen en de wijnwandelingen door kunt u profiteren van de gratis proeverijen om uzelf vertrouwd te maken met de tannine, de zachtheid en de kleur van de rode en witte wijnen, waar het erfgoed van Bourgondië bekend om staat.

Met de klanken van muzikanten en entertainment in de verschillende kelders en straten van het dorp, laat u meeslepen door het goede humeur van de feestende dorpelingen en het dubbele effect van de terroirs van Monthelie…

4. Saint-Vincent Tournante

Ter ere van de patroonheilige van de wijnboeren wordt de Saint-Vincent Tournante elk jaar in een nieuw dorp gevierd. Het concept: de ene appellatie nodigt de andere uit! Voor de gelegenheid versieren de dorpen hun proefstanden met papieren bloemendecoraties en verklarende borden zoals “Wijn is om te drinken. Water om te scheren”. Al deze voorbereidingen gaan gepaard met humoristische sketches, een parade van gekostumeerde broederschappen, straatartiesten, fanfares, reizende shows en de inwijdingsceremonie.

Eén ding is zeker: deze evenementen zorgen gegarandeerd voor een geweldige tijd met vrienden. Bovendien brengen deze 2 dagen van festiviteiten zowel liefhebbers van Bourgondische wijn als feestvierders samen!

In 2023 vond de Saint-Vincent Tournante plaats in Couchey en in 2024 in Morey-Saint-Denis en Chambolle-Musigny.

En vergeet niet mee te genieten van de festiviteiten: neem je Tasting Kit mee!

5. Van Bach tot Bacchus

in Meursault

Stel je een wandeling voor door de straten van een middeleeuws dorp, glas in de hand, op de muziek van Chopin, Mozart of Schuman. Een scène uit een film? Nog beter! Een unieke ervaring tijdens het Festival Musical des Grands Crus de Bourgogne-Franche-Comté in Meursault.

Het festival Bach à Bacchus werd in 1986 opgericht door Yves Henry en trekt bezoekers die komen applaudisseren voor de getalenteerde artiesten tijdens hun optredens op iconische locaties rond Meursault. Naast klassieke muziekconcerten zal het evenement liefhebbers van wijn en Bourgondische gastronomie verrassen met proeverijen in gezelschap van zangers en muzikanten.

Buiten, in kelders of in de huizen van Murisaltians… Fanfare, orgel, jazz, piano en ongewone ensembles weerklinken tijdens uw proeverijen. Als eerbetoon aan de adel van Bourgognewijnen, combineert het festival wijnstokken en muziek voor een verfijnd cultureel huwelijk.

Een liefhebber van Bourgognewijnen en een muziekliefhebber, deze muzikale en oenologische reis is voor jou! Elk jaar staan er concerten, te proeven wijnen en te ontdekken plaatsen op het programma… voor een magisch weekend in de Côte-d’Or.

Ontdek het festival op video

6. Van eekhoorntjesbrood tot glas

in Nolay

Wat als wijntoerisme iets meer was dan wijnproeven? Dat is wat het vriendelijke stadje Nolay laat zien met het evenement “De cep en Verre”. Dus begeef je naar het historische centrum van het dorp, waar elk jaar zo’n veertig ambachtslieden klaarstaan om hun ambachten met je te delen. Activiteiten zoals circuskunsten, jongleurs, steltlopers en vuurspuwers zijn er om jong en oud te vermaken… De plaatselijke bevolking weet hoe ze moet vermaken en bewegen tijdens dit feestweekend!

Tijdens de smakelijke pauzes kunnen kinderen genieten van workshops mandenvlechten of mozaïeken of teruggaan in de tijd met houten spelletjes. Alles staat in het teken van plezier in een vriendelijke en poëtische sfeer. Vertrouw aan het eind van je verblijf op de wijnboeren van de Hautes Côtes de Beaune om je de geheimen en tradities van de Bourgogne crus te leren.

Gepassioneerd door pinot noir, chardonnay of dating, de evenementen die in Bourgondië worden georganiseerd bieden goede excuses om de regio te bezoeken en epicuristische momenten te delen met z’n tweeën of met vrienden. Een kelderproeverij, een wandeling door de wijngaarden, een concert in een kelder… Dompel jezelf een weekend lang onder in het leven van de mensen die deze unieke wijngaard vormgeven.

"De Cep en Verre" in video
Week-end de fête à Nolay : de Cep en Verre

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten