vdv-hallenvdv-hallen
©vdv-hallen|© Michel Joly
De ziel van Bourgondië

Verkoop van de wijnen van de Hospices

De ziekenhuizen van Beaune

Ontdek ’s werelds beroemdste wijnveiling voor het goede doel! Elk jaar op de derde zondag in november komen wijnprofessionals, wijnkenners en wijnliefhebbers samen voor festiviteiten in de zuiverste Bourgondische traditie.

Een weekend van feesten en proeverijen

Het weekend staat in het teken van straatoptredens, een folkloristische optocht, een gastronomisch dorp en een halve marathon door de straten en wijngaarden van Beaune. De grootste wijnhuizen van Beaune wedijveren met elkaar in hun creativiteit om prestigieuze proeverijen te organiseren: wijnen uit de Hospices, zeldzame jaargangen, appellations uit de hele Bourgogne en thema- of gastronomische proeverijen staan allemaal op het programma. In Beaune en de Côte Viticole bieden wijnboeren in hun kelders proeverijen aan van oude en recente wijnen. Verzameld in wijnbroederschappen organiseren ze galadiners en benoemen ze nieuwe ambassadeurs van Bourgondische wijnen.

De Veiling

De veiling, het hoogtepunt van het weekend, wordt nu georganiseerd door Sotheby’s en vindt plaats op zondagmiddag in Les Halles de Beaune. De wijnen die te koop worden aangeboden, van een domein dat is opgebouwd door schenkingen en legaten gedurende meer dan 500 jaar, beslaan in totaal meer dan 60 hectare, waarvan het merendeel is geclassificeerd als Grands Crus en Premiers Crus. Deze liefdadigheidsveiling fungeert als een internationale barometer voor de prestigieuze wijnmarkt en brengt de belangrijkste wijnhandelaren van Beaune en kopers van over de hele wereld samen. Vanwege de liefdadigheidsfunctie zijn de prijzen van de wijnen over het algemeen echter veel hoger dan normaal. De winst van de verkoop wordt gebruikt om het erfgoed en de ziekenhuisvoorzieningen van de stad in stand te houden. Elk jaar wordt er ook een cuvée gekozen die wordt verkocht ten voordele van een of meerdere goede doelen. Lees hieronder meer over dit goede doel. Aan het einde van de verkoop wordt er een groot galadiner gehouden in de middeleeuwse setting van het bastion van het Hôtel Dieu.

Wat is de liefdadigheidsmunt?

“Het stuk komt overeen met een Bourgondische tonneau, het equivalent van 228 liter of 300 flessen”.

Prestigieuze wijnen

Wijnverkoop

De 60 hectare van het domein zijn verdeeld over Grands Crus, Premiers Crus en andere prestigieuze appellations, en zijn een grote trekpleister voor kopers op de Wine Sale. Je bent ongetwijfeld bekend met bepaalde appellations, zoals Bâtard-Montrachet Grand Cru, Corton Charlemagne Grand Cru, Corton Clos du Roi Grand Cru of bepaalde 1er crus met even interessante namen.

De liefdadigheidsruimte

Een terugblik op 2022

Elk jaar steunt Les Hospices de Beaune een of meerdere liefdadigheidsinstellingen vertegenwoordigd door een persoonlijkheid uit de wereld van kunst en amusement. Het stuk van de president wordt te koop aangeboden op de traditionele en pittoreske manier, namelijk bij kaarslicht, en de opbrengst gaat naar het gesteunde goede doel.

Vorig jaar stonden Benoît Magimel en Flavie Flament aan het roer van de verkoop van het stuk voor het goede doel. Zij haalden een bedrag van €810.000 op. Weer een record gebroken. En een prachtig record, want de opbrengst van de verkoop ging naar de 2 goede doelen die zij vertegenwoordigden: “Princesse Margot” en “Vision du monde”.

De munt met deze jaargang 2022 is ontworpen ter ere van Louis-Fabrice Latour, een leidende figuur in de Bourgogne-wijnhandel, die in 2022 overleed. Een heel bijzondere emotie die een blijvende indruk zal nalaten op de inwoners van Beaune. Temeer daar verschillende wijnhandelaars uit Beaune, die dicht bij Louis-Fabrice Latour stonden, zich hebben gemeld om de wijn te kopen.

2 nieuwsberichten die u niet mag missen

Over de Goede Doelen Munt
Een record in 2022

De munt heeft een recordhoogte bereikt in 2022: €810.000 zal worden gedoneerd aan twee verenigingen die zich inzetten voor kinderen.

Zijn capaciteit

Het stuk komt overeen met een Bourgondische tonneau, het equivalent van 228 liter of 300 flessen.

Hospices de Beaune Wijnverkoop

De drie glorieuze jaren

De wijnverkoop vormt de kern van een waar “Rabelaisiaans” festival en maakt deel uit van een evenement dat bekend staat als de “Drie Glorieuze Bourgondieën”. Het wordt op zaterdag voorafgegaan door de “Chapitre” van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin en een diner in het Château du Clos de Vougeot. Op zondagavond, na de Wijnverkoop, wordt het beroemde Galadiner van de Wijnverkoop gehouden in het Bastion des Hospices de Beaune. Dit wordt op maandagmiddag gevolgd door de “Paulée” op Château de Meursault. Tijdens deze traditionele maaltijd brengt elke gast zijn of haar eigen flessen mee, wat dit evenement een rondheid en gezelligheid geeft die zeer Bourgondisch is.

De etappes van de “drie Glorieuze”:

  • Het Kapittel in Clos de Vougeot
  • Het Hospices de Beaune Verkoop Galadiner
  • De Paulée de Meursault op Château de Meursault

Bourgondische wijnlandgoederen

openen hun deuren voor jou

Veel wijnhuizen organiseren meestal specifieke bezoeken en proeverijen voor dit Wine Sale weekend. Je kunt echter contact opnemen met de wijnmakerijen en wijnhandelaren om flessen te bestellen om thuis te proeven, terwijl je wacht om ze te komen ontmoeten.

Les Festivinales, een nieuwe manier om de Wijnverkoop te beleven

Sinds 2022 staan de wijnverkoopfestiviteiten bekend als de Festivinales. Elk jaar slenteren bijzondere gasten door de straten van Beaune en aan het eind van het weekend zijn ze bijna echte Bourgondiërs.

Het Bourgondische dorp

Van vrijdag 17 tot zondag 19 november verwelkomt het Carnotplein alle fijnproevers bij de ongeveer dertig exposanten van Village Bourguignon. Eieren en meurette, kazen en vleeswaren, foie gras, slakken, bier en natuurlijk wijn zullen allemaal worden aangeboden.

Er gebeurt van alles in Bourgondië

Het weekend van de wijnverkoop

Tijdens dit niet te missen weekend in het Bourgogne-seizoen spelen muziekgroepen in het historische stadscentrum. En we zijn verheugd om de flessenopeningswedstrijd op Place Fleury terug te zien. Een fakkeltocht voert je vrolijk naar Place Carnot voor een muzikale finale.

De kermis, een geweldig trefpunt voor jong en oud, op Place Madeleine laat de harten van Beaunois sneller kloppen. En natuurlijk kunt u op zondag vanaf 14.30 uur komen kijken naar de live veiling op Place de la Halle.

De halve marathon

Wijnverkoop

Sport het hele weekend!

De halve marathon vindt plaats op de zaterdag van de Wijnverkoop (18 november voor 2023). Maar vanaf vrijdag trekken de trainers door de straten van Beaune. De jongeren doen vrijdagochtend mee aan de wedstrijden en de minder sportievelingen doen ’s avonds mee aan een gezellige jog in het centrum van Beaune. Op zaterdag trekken jeugdwedstrijden, nordic walking, canicross en natuurlijk de halve marathon en de Foulées Beaunoises door de straten van Beaune en het omliggende platteland.

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten