
©Oogst van Beaune|Lise Meunier_OTI

©Pommard oogst|BERGOEND

©Vendange Ervaring Bourgondië Echtpaar|Kaptura

©Vrienden van Bourgondische wijngaarden Herfstoogst|Kaptura
Hoewel de oogst in Bourgondië over het algemeen in september begint, zijn het de bodem, het oogstjaar en de druivensoort die als eerste bepalen op welke datum de oogst van een domein begint. Voor een wijnboer is deze keuze cruciaal voor zijn bedrijf.
Er zijn verschillende technieken beschikbaar om deze datum te bepalen. De oudste bestaat uit het proeven van de bes… De wijnboer neemt de tros in zijn mond en knijpt erop zodat het sap kan ontsnappen. Op die manier kan hij het suikergehalte en dus het alcoholgehalte meten! Deze traditionele techniek wordt vandaag de dag nog steeds gebruikt.
In de Bourgogne gebruiken sommige wijnhuizen machines om hun druiven te oogsten, maar de meeste oogsten blijven handmatig. Afhankelijk van de grootte van het domein stelt de wijnboer een team plukkers samen en traint hen vanaf het begin om de trossen te sorteren en te selecteren. De oogst duurt over het algemeen 10 tot 15 dagen en er zijn ongeveer twintig plukkers nodig.
Tijdens de oogst snijden de plukkers de druiventrossen af en leggen ze deze zorgvuldig in de manden die door de dragers worden verzameld. Beginners hoeven zich geen zorgen te maken! In de wijngaarden helpen de meer ervaren plukkers meestal de tragere plukkers en leiden ze de jongere plukkers op. Deze vaak feestelijke sfeer, met zijn unieke gezelligheid, is iets wat je minstens één keer in je leven moet meemaken.
Een typische druivenplukdag begint rond 7.30 uur. Na twee uur werken biedt het landgoed koffie, rode en witte wijn en een snack aan het hele team in de wijngaarden. Om 12.30 uur is het tijd voor de lunchpauze, die meestal een uur duurt.
Het is 17.00 uur! De plukkers zetten hun manden en snoeischaren neer en gaan naar huis… Een welverdiende rust en een kans om weer op krachten te komen voor de nieuwe werkdag die op hen wacht.
Op sommige landgoederen wordt de plukkers soms gevraagd om ook in de kuipen te werken. Meestal gaat het dan om de sorteertafel, maar soms worden twee of drie mensen aangetrokken om ander werk in verband met de wijnbereiding te doen.
Na de inspanning, het comfort! Bij de Paulée gaat het einde van de oogst gepaard met feestelijkheden. Tijdens een maaltijd komen alle druivenplukkers, wijnmakers en vrienden samen, eten samen en proeven de wijnen van het domein. Het is een kans om dankjewel te zeggen, herinneringen op te halen met een paar anekdotes, te proosten op de gelegenheid en uit te kijken naar volgend jaar!
Ook jij kunt deelnemen aan de druivenoogst en een paar uur lang de typische dag van een druivenplukker meemaken. Ontdek de oogst voor een ochtend of een dag op prestigieuze landgoederen en proef de wijnen.
Mijn toeristische oogst in Bourgondië
Als je op zoek bent naar een baan als druivenplukker in Bourgondië, nodigen we je uit om dit boekje van CRIJ Bourgogne te lezen, met veel nuttige adviezen en links over het beroep van wijnbouwer en wijnmaker. https://www.jeunes-bfc.fr/wp-content/uploads/2022/04/Livret-metiers-vigne-vin-BFC.pdf