Een rotsachtige heuvel herbergt de ondergrond om 's werelds beste droge witte wijn te maken.

Appellation Montrachet

Stendhal was verbaasd dat deze "kleine, droge en lelijke berg zo'n geweldige wijn kon voortbrengen", wat maar weer aantoont dat in Bourgondië de kleren de man niet maken. Het is inderdaad een zeer Bourgondische paradox dat een rotsachtige heuvel in zijn ondergrond genoeg verbergt om de beste droge witte wijn ter wereld te maken.

Montrachet: de meest zuidelijke Grand Cru van Bourgondië

Op de zuidelijke hellingen van Beaune delen twee dorpen, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet, Montrachet. Het dankt zijn naam aan zijn uiterlijk; in de Middeleeuwen werd het aangeduid als mont rachet, of mont rachaz, dus het was een kale, kale berg waar alleen doornige vegetatie en buxus groeide. In de zomer is deze stenige wijngaard op het zuidzuidoosten een echte oven. Desondanks begrepen de cisterciënzer monniken van de abdij van Maizière en de heren van Chagny al snel het volledige potentieel van dit ongeëvenaarde terroir.De hellingen van dit Climat, waar een ader van roodbruine aarde uitkomt, zijn zo’n schat dat het gebruikelijk is om je klompen of schoenen af te schrapen, afhankelijk van het tijdperk, wanneer je in Le Montrachet hebt gewerkt.

Geniet van Montrachet op je knieën met je hoofd onbedekt

Stendhal was misschien een beetje kritisch, maar Alexandre Dumas was dat niet en hij spoorde proevers aan om de Montrachet te eren door hem te proeven “op hun knieën met hun hoofd onbedekt”. In de neus doet het bouquet denken aan boter, warme croissants, varen en honing. Het is een virtuoze wijn, soepel en stevig, die een tour de force bereikt: perfecte harmonie. Aan tafel past deze grand seigneur van de Bourgogne goed bij edele gerechten: zeeduivel, het fijne vlees van poularde, maar ook kaviaar, kreeft… in alle eenvoud!

Wist je dat?

Montrachet strekt zijn wijngaarden uit over precies 7,99 hectare, wordt gedeeld door 18 eigenaars en produceert 50.000 flessen per jaar. Het is de oudste van een broer-zus groep van 4 grands crus die het omringen: Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet en Bienvenues-Bâtard-Montrachet.

Sluiten