Hdv Banner2Hdv Banner2
©Hdv Banner2
De mooiste kelders in BourgondiëMust-sees

10 kelders die je niet mag missen

Van Bourgondië

Beaune is de hoofdstad van de Bourgondische wijnen. Gelegen tussen Parijs en Lyon klopt zijn historische hart op het ritme van het wijnleven. De stad, beroemd om zijn Hospices, verbergt onvermoede schatten onder zijn kasseien: de beste wijnkelders van de regio.

01. Patriarche Kelders

Dit zijn simpelweg de grootste wijnkelders in Bourgondië. De 5 kilometer aan gewelfde galerijen, waarvan sommige dateren uit de 13e eeuw, zijn de erfenis van een Visitandijnenklooster of de vrouwelijke kloosterorde van de Visitatie. Hier worden meer dan 2 miljoen flessen bewaard die door deze belangrijke wijnhandelaar zijn geproduceerd. Een bezoek aan de Caves Patriarche is een onvergetelijke ervaring. Je beleeft een zintuiglijke reis door het land van de Grands Crus. Onder de kasseien van Beaune ligt dit labyrint van tunnels en kamers vol met prestigieuze flessen.

 

2. La Maison Champy

Laten we het oudste wijnhuis van Bourgondië ontdekken: Maison Champy. Aimé Champy startte zijn wijnhandel in 1720. Dit uitzonderlijke gebouw in het hart van Beaune is getuige van 3 eeuwen geschiedenis en staat op de monumentenlijst. Ontdek naast de 15e-eeuwse kelders ook de wijnmakerij die Gustave Eiffel in 1890 ontwierp, een jaar na de bouw van de beroemde Eiffeltoren in Parijs.

Het Maison Champy promoot Bourgognewijnen over de hele wereld. Het presenteerde zijn nectar op verschillende internationale of universele tentoonstellingen (Amsterdam, Parijs in 1889, Moskou en dan weer Parijs in 1900). Als onze wijnstreek vandaag de dag bekendheid geniet, is dat ongetwijfeld mede te danken aan Champy.

Een bezoek aan het Maison Champy is een reis terug in de tijd. Je maakt kennis met dit instituut uit Beaune en met degenen die hebben bijgedragen aan het succes ervan. Je maakt ook kennis met Louis Pasteur, die zijn onderzoek naar de conservering van wijn uitvoerde in samenwerking met wijnhandelaren uit Beaune, waaronder Maison Champy.

De meeslepende ervaring is compleet en gaat verder met een bezoek aan de 15e-eeuwse kelders. De jaartallen op de flessen die je tijdens de rondleiding tegenkomt laten je hoofd tollen. In vergelijking voel je je zo jong. Om bij te komen van je emoties wacht je aan het einde van de rondleiding een proeverij.

3. Maison Bouchard Père et Fils

La Maison Bouchard Père & Fils verhuisde in 1820 naar het Château de Beaune. Maar waarom vestigde dit wijnhuis, opgericht in 1731, zich in een kasteel? Heel eenvoudig vanwege de galerijen in de kelder van dit voormalige 15e-eeuwse koninklijke fort.

Er is natuurlijk geen sprake van het opsluiten van gevangenen. De ondergrondse galerijen zijn een ideale etalage voor de Grands Crus en Premiers Crus appellations van Bouchard Père & Fils. Deze appellations, die tot de meest prestigieuze van de Climats de Bourgogne behoren, zijn goed voor tweederde van de productie.

Deze oenologische schatten worden met evenveel zorg bewaard als de juwelen in de kroon. En daar wacht je een unieke ervaring. Het bezoek is privé en alleen op reservering. Het is een intieme ontmoeting met de grote namen van de Bourgognewijnen: Bâtard-Montrachet, Corton-Charlemagne voor de witte wijnen, Bonnes-Mares of Chambertin-Clos de Bèze voor de rode wijnen.

Elk bezoek eindigt natuurlijk met een proeverij met commentaar door de specialisten van Maison Bouchard Père & Fils.

4. Kasteel van Pommard

Laten we Beaune verlaten om de prachtige dorpen van Bourgondië te ontdekken, dorpen met grote namen. Laten we deze reis in de Côte de Beaune beginnen met Pommard en zijn kasteel. Het Château de Pommard ligt aan de Route des Grands Crus, richting het zuiden, en drukt zijn elegante silhouet uit over dit mooie dorp dat typisch is voor de Bourgogne. Het werd gebouwd in de 18e eeuw en heeft altijd als roeping wijnbouw gehad.

De verschillende eigenaren zijn sindsdien altijd bezig geweest met de ontwikkeling van de druivensoort Pinot noir. Terwijl het terroir van Pommard een reputatie heeft van robuuste, tanninerijke wijnen, winnen de wijnen met de jaren aan subtiliteit en finesse en zitten ze vol emotie.

Dit werk aan de wijnstok en de wijn, de teams van Château de Pommard nodigen je uit om het te ontdekken tijdens verschillende meeslepende rondleidingen. Deze echte oenologische ontdekkingen nemen je mee door de wijngaarden van het château, Clos Marey-Monge, tot aan de proeverij, begeleid door WSET®* experts. En als je gepassioneerd bent door wijn, kun je ook een WSET® expert worden dankzij de oenologiecursussen die worden aangeboden door Ecole V. En wat is er beter dan leren over oenologie in het hart van ’s werelds iconische Pinot Noir wijngaarden?

*Wine and Spirit education Trust

Bezoeken en proeverijenOenologiecursussen

5. Château Meursault

De ontdekking van de Route des Grands Crus gaat verder tot Meursault. Nog een van de grote namen van de Côte de Beaune, dit terroir schittert met de gouden gloed van Chardonnay de dag na de oogst. Dit pittoreske Bourgondische dorpje heeft evenveel landhuizen en kastelen als straten. In de bocht van een daarvan, op weg uit het dorp, nodigt Château de Meursault je uit om een perceel Chardonnay te bezoeken.

De kelders in cisterciënzerstijl zijn uniek in Bourgondië. Sommige dateren uit de 12e eeuw, andere uit de 18e eeuw. Zo huisvesten 3500 m2 aan galerijen en kamers, met majestueuze gewelven en imposante pilaren de beste wijnen van Bourgondië. De vaten liggen dicht op elkaar en bevatten heerlijke nectar. Aloxe-Corton, Beaune, Volnay en Pommard wachten hier op hun rijping.

Bezoeken aan dit prestigieuze landgoed, met 65 hectare een van de grootste in Bourgondië, zijn op afspraak. Je wordt begeleid door een gids die je de geschiedenis van het domein vertelt. Hij legt je de bijzonderheden van de Climats de Bourgogne uit en nodigt je uit om de rode en witte wijnen van het château te proeven.

Bezoek en proeverijKoop wijn

6. Kasteel Philippe le Hardi

Laten we Beaune achter ons en op weg gaan naar Santenay, een kuuroord in wijnland. Santenay staat bekend om zijn helende thermale wateren en is ook een dorp dat geweldige Bourgondische wijnen produceert. De wijngaarden hebben 12 Premiers Crus. Het Château de Philippe le Hardi is te zien op de heuvel. De plek was al populair bij de Romeinen, die hier een castrum bouwden. De eerste funderingen van het kasteel werden gelegd in de 9e eeuw. Dankzij de hertogen van Bourgondië en Philippe le Hardi kon het château tot bloei komen.

De geglazuurde dakpannen, typisch voor Bourgondische daken, laten een van de grootste wijndomeinen van Bourgondië zien. 98 hectare wijngaarden liggen verspreid over de Côte de Beaune, Côte de Nuits en Côte Chalonnaise. Het is dus een enorme vertegenwoordiging van Pinot Noir en Chardonnay die je tegenkomt als je het Château de Philippe le Hardi bezoekt.

Van de wijnmakerij tot de legendarische kelders van het landgoed Château Philippe le Hardi leer je meer over de geschiedenis en de Climats en Wijnen van Bourgondië. Zoals altijd in Bourgondië eindigt de tour met een proeverij van wijnen uit de 3 côtes: Beaune, Nuits en Chalonnaise.

7. Kasteel van Saint-Aubin

Wat als we de route van de schoolkinderen terug naar Beaune zouden nemen? En wij kennen een bijzonder aangename route die je weinig bekende plekjes in de Côte de Beaune en Hautes Côtes de Beaune laat ontdekken. Ga vanuit Santenay in noordelijke richting naar Saint-Romain. Maison Prosper Maufoux wacht je onderweg op in zijn mooie Château de Saint-Aubin, dat uitkijkt over een wijngaardperceel bij de ingang van het dorp.

Dit herenhuis, ooit eigendom van de Comtesse de Trébon, afstammeling van een musketier van de koning van Frankrijk, herbergt nu het wijndomein van Maison Prosper Maufoux. Het is een prachtige etalage voor de Chardonnay-wijnen die groeien en rijpen aan de beroemde Côte des Blancs.

De wijnmakerij is een kathedraal ter ere van de grote wijnen van Bourgondië, en de kelders van het château onthullen vandaag de dag een reis vol geschiedenis. Het bezoek is een ontdekkingstocht langs de methoden van wijnmaken. Je maakt kennis met het proeven van Bourgondische wijnen.

En als het te wreed is om deze magische plek te verlaten, kun je overwegen een tafel te reserveren in Restaurant Prosper, op het terras van het château met uitzicht op een perceel Saint-Aubin Premier Cru.

Bezoek en proeverijWijn kopen

8. Domaine Rocault

Laten we naar de zonnige hellingen van de Hautes Côtes gaan en François Rocault ontmoeten. Deze wijnmaker, wiens gezicht en stem het terroir ademen, zal je met open armen ontvangen op zijn wijndomein. Het is een verborgen plek, genesteld aan de voet van de kliffen van Orches, waar de ontvangst hier ritmeert met authenticiteit.

15 appellations verbouwd op 36 percelen in de Hautes-Côtes, natuurlijk, maar ook in de Côte de Beaune, wachten op je tijdens je bezoek. Maar voordat je het geluid van de kurk uit de fles hoort knallen, leer je onze Bourgogne kennen, de Bourgogne van onze terroirs en onze gebruiken. En natuurlijk onze wijnen, waar we trots op zijn.

Je bezoek aan Domaine Rocault staat in het teken van gezelligheid.

Ontdek Domaine RocaultKoop de wijnen

9. Domaine Charles & Fille

Laten we profiteren van het uitzonderlijke uitzicht vanaf de top van de kliffen om ons aan te sluiten bij een ander familiedomein: Domaine Charles et Filles. In Bourgondië draait alles om het doorgeven van de generaties.

De zoon en kleinzoon van een wijnboer, Pascal neemt zijn dochter Pauline mee in het runnen van hun 14 hectare grote landgoed, onder de waakzame blik van grootvader François. Het landgoed ligt in Nantoux, een mooi dorpje in de Hautes-Côtes de Beaune dat een ware traktatie is voor liefhebbers van wijn en de prachtige Bourgogne.

Naast het ontdekken van de wijnen van een familiedomein, verwelkomt Pauline je in haar table d’hôtes.

OntdekBoekKoop wijnen

10. Henri de Villamont

Laten we nog even niet teruggaan naar Beaune. Laten we een kleine omweg maken naar het noorden en Savigny-les-Beaune. Daar ligt het domein Henri de Villamont op je te wachten. Dit landgoed maakt deel uit van de wijnbouwgeschiedenis van Bourgondië. Het werd gebouwd door Léonce Bocquet, eigenaar van Château du Clos de Vougeot, aan het einde van de 19e eeuw, om de vinificatie en rijping van wijnen van de verschillende landgoederen van de eigenaar te huisvesten. De architect Charles Suisse, een leerling van Violet Le Duc, ontwierp een origineel gebouw voor de Bourgogne, met een combinatie van baksteen en kalksteen. Vandaag de dag is het een van de meest majestueuze bouwwerken in wijnbouwgebied Bourgondië.

De rondleiding neemt je eerst mee door de wijngaarden rondom het landgoed. Je maakt kennis met het concept van de Climats, de beroemde percelen met wijnstokken die door de mens nauwkeurig zijn afgebakend en al eeuwenlang met naam en toenaam bekend zijn. Een bezoek aan de wijnmakerij onthult de geheimen van het wijnmaakproces. Tot slot gaat een bezoek aan de 2.400 m2 grote rijpingskelders vooraf aan een proeverij van de rode en witte wijnen van het domein.

Tijdens deze rondleiding kom je enkele van de meest prestigieuze namen van de Bourgogne tegen: Auxey-Duresses, Chambolle-Musigny, Chassagne-Montrachet, Grands Echezeaux….

Bezoek en proeverijKoop wijn

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten