coraboeuf-chateau-aeriennecoraboeuf-chateau-aerienne
©coraboeuf-chateau-aerienne
CORABOEUF

KASTEEL VAN CORABOEUF

Een prachtige tocht tussen Beaune en Nolay, om de Bourgogne buiten de gebaande paden te ontdekken.

Château de Corabœuf: een perfect voorbeeld van feodale militaire architectuur

De oudste gebouwen dateren uit de 13e en 14e eeuw. Het meest opvallende kenmerk is de donjon. Dit is een grote vierkante toren van 10 meter aan elke kant, met 4 torentjes. De stevige structuur van de donjon, de omvang van de materialen en de dikte van de muren maken het een perfect voorbeeld van wat in de Middeleeuwen een Maison Forte werd genoemd.

De andere gebouwen zijn ook erg mooi, en vooral in een zeer goede staat van uiterlijke bewaring. Twee curiositeiten moeten worden opgemerkt, een versterkte schuur en de “Jagerstoren”, die dit ensemble dat is geclassificeerd als Particulier Historisch Monument compleet maken.

Château de Corabœuf: acht eeuwen geschiedenis

Een paar wendingen

De vesting, omgeven door een ring van wallen met grachten, weerstond de aanvallen van de écorcheurs, bendes gedemobiliseerde soldaten die het platteland terroriseerden in de laatste jaren van de Honderdjarige Oorlog.

Een tijdje later gaf Lodewijk XI het bevel om het fort te ontmantelen, maar dit werd niet opgevolgd.

Zelfs toen in 1576 het hugenotenleger van Casimir Duc des Deux Ponts het kasteel in brand stak, bleef het belangrijkste deel van het fort overeind.

Een opeenvolging van eigenaars

Toen het kasteel werd gebouwd, behield de familie de Corabœuf het land waarvan het de naam draagt tot het begin van de 15e eeuw,

Het leengoed ging vervolgens over naar de familie de Salins (stichter van de Hospices de Beaune), daarna achtereenvolgens naar de familie Esdouard en de familie de Spada tot de 18e eeuw.

Het werd vervolgens eigendom van de familie Richard d’Ivry, tot de dood van de laatste markies van de lijn, grootvader van de huidige eigenaren, de Lauriston-Boubers.

Bezoek aan het kasteel van Corabœuf

Het kasteel ligt in Val-Mont (waar Ivry-en-Montagne en Jours-en-Vaux samenkomen), niet ver van Beaune en Nolay.

Corabœuf is het hele jaar door gratis toegankelijk voor publiek. Alleen de buitenkant van het kasteel is toegankelijk voor bezoekers.

Naast het kasteel zelf kun je wandelen door het park aan de achterkant, waar een klein 18e-eeuws paviljoen staat. Langs het park is ook een arboretum aangelegd waar je verschillende soorten kunt bewonderen.

Kom en ontdek het kasteel van Coraboeuf

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten