Chateau Ancy Le Franc ToitChateau Ancy Le Franc Toit
©Chateau Ancy Le Franc Toit|Château Ancy le Franc
KASTEEL VAN ANCY-LE-FRANC

ANCY-LE-FRANC

Een Italiaans renaissancepaleis in Bourgondië, geclassificeerd als Historisch Monument.

Gelegen tussen Auxerre en Dijon, langs het kanaal van Bourgondië en niet ver van Chablis, is het Château d’Ancy-le-Franc een idyllische plek voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en fijn steenwerk – en voor een gezinsuitstapje!

Een beetje geschiedenis

Het Italiaanse renaissancepaleis in Bourgondië is het meesterwerk van Serlio, de Italiaanse architect van koning François I. Gebouwd in het hart van een uitgestrekt park voor Antoine III de Clermont, zwager van Diane de Poitiers, is Ancy-le-Franc, dankzij de zeer originele compositie, zonder voorbeeld in Italië of Frankrijk. Elegante gebeeldhouwde binnenplaats, rijkelijk versierde appartementen, galerijen versierd met groteske decoraties, mythologische, religieuze of gevechtsscènes, slaapkamers, kabinetten, kapel, cassettenplafonds, marmeren vloeren, … Een echte reis door 5 eeuwen geschiedenis!

De markies de Louvois, minister van Oorlog van Lodewijk XIV, kocht het kasteel aan het einde van de 17e eeuw en maakte er zijn eigen Versailles van, met de bouw van de bijgebouwen en de orangerie en de aanleg van een uitgestrekte tuin in Franse stijl, deze laatste ontworpen door Le Nôtre.

Unieke architectuur

Het Château d’Ancy-le-Franc is geen oud versterkt kasteel dat is omgetoverd tot een renaissancepaleis. Het is gebouwd in de 16e eeuw, volgens de plannen van de beroemde architect van koning François I, de Italiaan Serlio, DE referentie voor renaissancearchitectuur over de hele wereld. De residentie is gebouwd op een perfect vierkant plan en de symmetrie en verfijning van de binnenplaats met zijn beelden, nissen en arcades overweldigen bezoekers zodra ze aankomen.

Vele koningen van Frankrijk kwamen naar Ancy le Franc: Henri IV, Lodewijk XIV, Lodewijk XIII , …

Wist je dat?

Het paleis herbergt een uitzonderlijke collectie muurschilderingen, geclassificeerd als een van de belangrijkste in Frankrijk die momenteel bewaard zijn gebleven uit de 16e en 17e eeuw.

De beschermheer van het kasteel, die koning François I en daarna zijn zoon Henri II diende, was een groot liefhebber van kunst en een mecenas. Hij nodigde de grote Italiaanse en Vlaamse meesters van de School van Fontainebleau uit om de appartementen te decoreren (Le Primatice, Nicolo dell’Abbate, Nicolas de Hoey, enz.). De dichtheid en verscheidenheid van de decoraties zijn meer dan indrukwekkend! Je ziet mythologische, religieuze en gevechtsscènes, groteske en medaillonversieringen, cassettenplafonds, prachtig polychroom houtwerk en vloeren, ….

Madame la Marquise de Sévigné verwees in haar brieven naar Ancy le Franc als een Frans bouwwerk “in costume italiano”.

Een reis door 5 eeuwen

Meer dan 5 flats, 3 galerijen, een kapel, een wachtkamer, slaapkamers, kamers en tekenkamers kunnen worden bezocht (de Koningskamer, de Bloemenkamer, de Kunstkamer, Judiths kamer, het Pastoor Fidokabinet, de Medeagalerij, enz.) De Pharsalus Galerij, een van de meesterwerken van de hoofdverdieping, is een echte blikvanger: de indrukwekkende 32 meter lange okerkleurige camee beeldt een beroemde veldslag uit de Oudheid uit. Een dergelijke voorstelling blijft uniek in Frankrijk (onlangs over de hele lengte gerestaureerd).

Sinds 2014 is ook een deel van de begane grond opengesteld voor bezoekers.

 

Culturele evenementen op Château d'Ancy-le-Franc

Kunsttentoonstellingen, klassieke concertrondleidingen, avondrondleidingen, wijn- en antiekbeurzen staan het hele seizoen op het programma.

Renaissance kostuums & spelletjes zijn beschikbaar voor kinderen tijdens het bezoek.

Bezoek het kasteel

Het Château d’Ancy-le-Franc is open voor het publiek voor rondleidingen op eigen gelegenheid, met een gids of met een audiogids. Het is mogelijk om het interieur alleen te bezoeken of in combinatie met de tuin en het park van 50 hectare.

Naast het château omvat het landgoed uitgestrekte stallen en bloemperken, orangerie, Franse en Engelse tuinen met “Folie” (18e eeuw), vijver en beekjes, kleine paden en bruggen, eeuwenoude bomen, paardenpark, piramide,… Een aangename plek om te wandelen na een bezoek aan het château.

 

Het kasteel verwelkomt ook groepen het hele jaar door op afspraak.

Praktische informatie

Adres

18, place Clermont-Tonnerre, Ancy-le-Franc

Prijzen

Base rate - full rate adult13€
School rate8€
Student's rate11€
Child rate--
Child rate8€
Base rate - full rate adult13€
School rate8€
Student's rate11€
Child rate--
Child rate8€
Audio guide rate3€

Openingstijden

  • Dinsdag 10:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00
  • Woensdag 10:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00
  • Donderdag 10:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00
  • Vrijdag 10:00 - 12:30 / 14:00 - 18:00
  • Zaterdag 10:00 - 14:00 / 12:30 - 18:00
  • Zondag 10:00 - 14:00 / 12:30 - 18:00
Meer info

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten