Hospices De Beaune Cour Interieure3Hospices De Beaune Cour Interieure3
©Hospices De Beaune Cour Interieure3
Het Hôtel-Dieu van de Hospices Civils de BeauneVan de 15e eeuw tot nu, de geschiedenis van een ziekenhuisstichting

Stichting Middeleeuws ziekenhuis

L’Hôtel-Dieu is een van de meest prestigieuze monumenten van Frankrijk. De flamboyante gotische architectuur, polychrome daken en gerenommeerde wijngaarden maken het tot een juweel van de Bourgogne. De Hospices de Beaune zijn ook beroemd om hun uitzonderlijke wijndomein, met 85% premiers crus en grands crus, die elk jaar op de derde zondag in november worden geveild.

Een paleis voor de armen

Toen kanselier Nicolas Rolin in 1443 het Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune) stichtte, kwam Beaune uit de 100-jarige oorlog, een periode van onrust en pest die het platteland decimeerde.

Het was dus voor de armsten en meest behoeftigen dat dit meesterwerk werd gebouwd, geïnspireerd op de meest opmerkelijke Hôtels-Dieu in Vlaanderen en Parijs.

Na de sobere leistenen daken van de voorgevel ligt de oogverblindende ereplaats, de prachtige geglazuurde pannendaken en hun luchtige dakkapellen.Rondom de binnenplaats regelt de harmonieuze organisatie van de gebouwen het leven van de liefdadigheidsinstelling: onder de gewelven van de scheepsromp van de Salle des Pauvres worden de zieken ontvangen, in de keuken met zijn grote gotische schouwen worden de maaltijden bereid, terwijl de apotheek met zijn vijzel en aardewerken potten het gereserveerde domein is van de zusterapotheker.

Een fundament voor de eeuwigheid

Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune) een instelling te maken die de eeuwen kon overleven. Als een goede onderhandelaar plaatste hij het onder het spirituele gezag van de Heilige Stoel en bevrijdde het van alle royalty’s. En als een goed bestuurder voorzag hij het van wijngaarden, boerderijen en bossen. De zoektocht naar architecturale perfectie, de schoonheid van de objecten en het veelluik van het Laatste Oordeel dat werd besteld bij Rogier Van der Weyden, een van de grote meesters van de Vlaamse schilderkunst, hebben we te danken aan de christen en de mecenas. Nicolas Rolin maakte van zijn Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune) een kunstwerk en een daad van geloof voor de eeuwigheid.

Ziekenhuis Vigneron

De ziekenhuizen van Beaune - Hôtel-Dieu

In 1457 deed Guillemette Levernier de allereerste schenking van wijnstokken aan de Hospices de Beaune – Hôtel-Dieu en deze traditie zou vijf eeuwen voortduren. Het wijndomein beslaat vandaag de dag bijna 60 hectare, waarvan 50 hectare bestemd is voor pinot noir en de rest voor chardonnay.

Dit uitzonderlijke wijndomein bestaat voor 85% uit premier crus en grands crus, die worden verkocht op veilingen op de derde zondag in november. De verkoop, die vandaag wordt georganiseerd door Sotheby’s, is de meest beroemde liefdadigheidsverkoop voor wijn ter wereld.

Elk jaar worden er een of twee liefdadigheidsinstellingen voor de gezondheidszorg gekozen die het geld ontvangen van de Charity Piece verkoop. Deze verkoop wordt georganiseerd door sponsors die de goede doelen vertegenwoordigen, om zo de biedingen binnen te halen.

Vind meer informatie

La Grande Vadrouille de l'Hôtel-Dieu

In 1966 draaide Gérard Oury de film “La Grande Vadrouille” in het hart van het Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune). De cultscènes met Bourvil en Louis de Funès volgen elkaar op in de erezaal, de grote Salle des Pauvres, terwijl een piloot van de Royal Air Force, de beroemde Big Moustache in extremis uit het ziekenhuis wordt “gehaald”, fles in de hand! Deze film, het grootste succes van de Franse cinema in de 20e eeuw, zorgt meer dan 60 jaar later nog steeds voor de bekendheid van het Hôtel-Dieu (Hospices de Beaune).

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten