Grande Vadrouille PompoenposterGrande Vadrouille Pompoenposter
©Grande Vadrouille Pompoenposter|Laurence Dallerey
"Ben jij dat? Ben jij dat?"
Er was eens

La Grande Vadrouille

Het duo Bourvil-de Funès triomfeerde in “La Grande Vadrouille”! Het is een van de klassiekers en grote successen van de cinema. De film werd in heel Frankrijk opgenomen, met name op de Causse de Mende in Lozère, maar wist je dat verschillende cultscènes werden opgenomen in Bourgondië?

In 1966 nam de regisseur van de film, Gérard Oury, verschillende scènes op in Bourgondië. Vandaag de dag kunnen we de grote momenten van dit fantastische avontuur herbeleven in verschillende dorpen die in deze periode teruggingen in de bezetting en de nazi-vlaggen.

Volg je ons op de route van La Grande Vadrouille in Bourgondië?

Vézelay

Dit is waar de ingang van het dorp met het valse bord dat Meursault aangeeft is gefilmd, eh ja zoek niet naar deze ingang van Meursault want het is de Porte Neuve in Vézelay. Weet je het nog? Het is nacht en Augustin schijnt met zijn licht op de plaquette die Meursault aanduidt. Dit is ook de plek waar de scène plaatsvindt waarin Bourvil Louis de Funès onderschept terwijl hij door een straat fietst om te voorkomen dat hij een Duitse patrouille tegenkomt op de kruising van de rue des écoles en de rue de l’Horloge.

Wanneer de kar van zuster Marie-Odile de fictieve plaats Meursault verlaat, zijn het nog steeds Vézelay en de heuvel die we op de achtergrond zien.

 

La grande vadrouille - Euh dites-moi mon ami, il faudrait quand même me surveiller ce foie
La grande vadrouille - Euh dites-moi mon ami, il faudrait quand même me surveiller ce foie
La grande vadrouille - Euh dites-moi mon ami, il faudrait quand même me surveiller ce foie

Noyers-sur-Serein

De legendarische scène van de aankomst in het Hotel du Globe werd in dit dorp gefilmd. Louis de Funès en Bourvil lopen onder de arcades door om bij het hotel te komen, ze roepen naar de waardin die door een raam antwoordt. Ze gaan de herberg binnen waar veel Duitsers zijn, waaronder één die ’s nachts door zijn gesnurk de slaap van Louis de Funès verstoort…

Tijdens de opnames woonde Gaston Rosi op de tweede verdieping van een gebouw tegenover de set. “Ik opende mijn ramen en haalde mijn kleine camera tevoorschijn,” legt hij uit. Op de film, die hij nog steeds met emotie laat zien, zien we hoe het beroemde duo op de deur klopt en per ongeluk op een feest stuit dat door Duitse soldaten wordt georganiseerd. Vandaag de dag is het Hotel du Globe een mooi honingkleurig vakwerkhuis!

Lichères-sur-Yonne

De scène van de diefstal van de vrachtwagen met vaten en pompoenen door de twee Britse piloten werd gefilmd bij de ingang van het kasteel van Faulin, tussen Clamecy en Vézelay. Niet ver daarvandaan ligt Anthien, op Route 958, waar de beroemde schoenenruil en de panne van de postwagen plaatsvonden.

La Rochepot

In de film zien we de postwagen op de huidige D33, met het prachtige Château de La Rochepot op de achtergrond.

La Grande Vadrouille

eindelijk in Meursault

We herinneren ons allemaal de scène in de Kommandantur, het huidige stadhuis, waar Louis de Funès en Bourvil worden gearresteerd door de Duitsers.

Het VVV-kantoor biedt een onuitgegeven rondleiding door het dorp, compleet met anekdotes over de plaatsen die als achtergrond werden gebruikt. Bijvoorbeeld de mythische scène van de Kommandantur brand… Een van de deuren van het gemeentehuis vatte vlam en moest worden vervangen… de gevel was zwartgeblakerd en moest worden gerepareerd. De productiemaatschappij en Gérard Oury moesten de rekening betalen. Om de brand te blussen die door de voortvluchtigen was aangestoken, heeft het team echte Bourgondische brandweermannen gemobiliseerd tegen betaling van 50 francs.

We kunnen ook de rue des écoles zien en het bruggetje waar Louis de Funès en Bourvil overheen reden met de kar van de verzetsstrijdster Marie-Odile, een rol gespeeld door actrice Andréa Parisy. Voor de anekdote werden de paarden, wanneer de acteurs de Kommandantur verlaten, om een snel effect te creëren vervangen door een koets die de paardenkoets trekt, waarna voor het bruggetje de paarden weer voor de koets werden gezet.

Het is in de rue de Martray dat we de brandweerkoets genaamd de Bouzine met een fanfare zien aankomen en vertrekken in de richting van de Kommandantur. In Meursault is de nog werkende auto te zien, een Renault uit 1906. Er bestaan er twee van! De brandweer van Meursault was erg in trek tijdens de opnames en veel Murisaltiens leerden de acteurs en het helse duo kennen, waar we zo van houden!

Welke films verslaan La Grande Vadrouille?

Lange tijd was deze film de grootste kaskraker in Frankrijk, met meer dan 17 miljoen verkochte kaartjes. Uiteindelijk werd hij ingehaald door James Cameron’s Titanic in 1997, Dany Boon’s Bienvenue chez les Ch’tis in 2008 en Intouchables in 2011. Maar het blijft niettemin een legende!

Beaune

Ah Beaune! Bourvil en de Funès filmden samen in de cour de l’Hôtel-Dieu. Een beetje overal nonnen, figuranten, droegen de hennin wat hun traditionele kapsel was, nu verdwenen. Mike Marshall, de Engelse acteur Terry Thomas, alias Big Moustache, Marie Marquet en Andréa Parisy waren aanwezig. In de Salle des Pôvres vond de cultscène plaats van de Engelsman die zich laat behandelen door de nonnen die een leverprobleem vaststellen… “Zeg 33! Zeg 33!”… “Drieëndertig!”

De activiteiten in het ziekenhuis gingen door, dus artsen, patiënten en verpleegkundigen waren aan het werk terwijl de filmploeg aan het werk was.

Op een dag, terwijl de camera’s draaiden, werden Bourvil en de Funès vermist. Ze werden gevonden aan de oever van de Bouzaize terwijl ze forellen plaagden… Andere scènes, zoals de brancardoverdracht, werden gefilmd in de wijnmuseumtaverne.

De opnamen duurden een week en de acteurs maakten optimaal gebruik van de tijd om de wijnkelders te bezoeken. Zo veel zelfs dat Terry Thomas, alias Big Moustache, een beetje opviel. Hij heeft meerdere keren de kelders verlaten, met glinsterende ogen en een onzekere tred… En zoals zo vaak in Bourgondië, vertrokken ze allemaal met een paar nectar in hun bagage.

En jij? Ga een kijkje nemen bij het fresco gewijd aan de film, het is te zien op de hoek van Rue des Tonneliers en Rue du Château in Beaune. Verwen jezelf door de film te herbeleven zoals hij werd opgenomen!

De kleine extra's van het bezoek

Op zoek naar

nieuwe ervaringen
Sluiten