Hospices De Beaune Cour Interieure2Hospices De Beaune Cour Interieure2
©Hospices De Beaune Cour Interieure2|Kaptura

Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune

Een bezienswaardigheid in Bourgondië

Dit is het historische monument dat het beste doet denken aan Bourgondië. De gotische architectuur en de daken met geglazuurde dakpannen, de liefdadige en gastvrije roeping en de kunstwerken zijn emblematisch voor het Bourgondië van de grote hertogen van het westen of het Bourgondië van de 15e eeuw of de gouden eeuw van het hertogdom Bourgondië.

Brittannië heeft zijn vuurtorens, in Bourgondië hebben we de Hospices de Beaune. Klaar voor ontdekkingen en verwondering? Volg ons.

De Hospices de Beaune

De nalatenschap van een paar weldoeners

In de nasleep van de 100-jarige oorlog, in de 15e eeuw, was Frankrijk verzwakt. Het platteland was verwoest en de bevolking, die ook had geleden onder de Zwarte Dood, was gehalveerd. In die tijd liet kanselier Nicolas Rolin, geïnspireerd door de Vlaamse hospitaalstichtingen, het Hôtel Dieu bouwen in Beaune. Samen met zijn vrouw, Guigone de Salin, wilde Nicolas Rolin de meest behoeftigen de allerbeste medische zorg bieden. In 1443 werd het Hôtel-Dieu de Beaune gebouwd.

Moi, Nicolas Rolin, chevalier, citoyen d’Autun, seigneur d’Authume et chancelier de Bourgogne, en ce jour de dimanche, le 4 du mois d’août, en l’an de Seigneur 1443 … in het belang van mijn verlossing, verlangend om tijdelijke goederen te ruilen voor hemelse goederen … sticht en begiftig ik hierbij onherroepelijk in de stad Beaune een ziekenhuis voor armen en zieken, met een kapel, ter ere van God en zijn glorierijke moeder …

Nicolas Rolin - 1443

Geglazuurde tegels

De architecturale stempel van Bourgondië

Je passeert de veranda van dit langwerpige grijze gebouw in het centrum van Beaune. Je neus zit nog op je kaartje en je verwacht niet wat je gaat meemaken. Je voeten raken zachtjes de kasseien en je kijkt eindelijk op. Je staat doodstil. De binnenplaats van de Hospices de Beaune wordt onthuld, majestueus, schitterend, onverwacht. Je verwondert je over het geglazuurde pannendak. Dit symbool van prestige bedekt gewoonlijk de daken van kathedralen en vorstelijke residenties. Het dak van de Hospices de Beaune, het paleis voor de armen, is ongetwijfeld een van de mooiste. Het is een schat die je je nooit had kunnen voorstellen.

La Grande Vadrouille - Vous aimez bien tout ce qui est bon
La Grande Vadrouille - Vous aimez bien tout ce qui est bon
La Grande Vadrouille - Vous aimez bien tout ce qui est bon

"Dîtes 33 in de Salle des Pôvres

Dit citaat zal velen van ons aanspreken. En het komt meteen in je op als je deze prachtige Salle des Pôvres binnenkomt. Je raadt het al: het is een van de zinnen van Moeder Overste aan de vliegenier “Big Moustache”, uit de film La Grande Vadrouille, een film met de Funès en Bourvil in de hoofdrollen. Deze beroemde scène in de grote “salle des pôvres”, een behandelkamer die nog steeds in gebruik was ten tijde van de oorlog van 39-45. Het was ongetwijfeld niet gemakkelijk voor de zusters van het ziekenhuis om tijdens de opnames hun dagelijkse taken serieus te blijven uitvoeren.

En bovenal leer je meer over het begin van de moderne geneeskunde, die beschikbaar was voor de minstbedeelden. Nicolas Rolin en zijn vrouw waren erop gebrand om therapeutische methoden aan te bieden die hygiënischer, effectiever en gratis waren voor de behoeftigen. Dit was geruststellend voor de zieken van die tijd, ook al hadden de meesten van hen meer vertrouwen in God dan in de zorg van artsen.

Het bewijs hiervan is te vinden in de kapel naast de Salle des Pôvres, waar gebeden voor genezing en dankbaarheid welkom waren.

Reis door de wereld van de geneeskunde

15e eeuw

De rondleiding neemt je mee door de fijne kneepjes van de moderne geneeskunde. Je ontdekt hoe de architectuur van de plek is ontworpen om de efficiëntie van de zorg en hygiëne te verbeteren. Sommige praktijken worden nu, 6 eeuwen later, nog steeds gebruikt.

De collectie martelwerktuigen, pardon medische instrumenten is vaak verbazingwekkend. Misschien zeg je tegen jezelf dat anesthesie toch ook goede kanten heeft.

We nodigen je vervolgens uit voor een speurtocht in de apotheek. Aan jou de taak om tussen de aardewerken potten en potten de brouwsels met de meest suggestieve namen te vinden. Kun jij “vislijm” of “zeugpoeder” vinden?

Bezoek de Hospices de Beaune

De keuken, een essentieel onderdeel van de geneeskunde

in de Hospices de Beaune

In de keukens van Hôtel-Dieu werkten de nonnen hard om de zieken van gezond en evenwichtig voedsel te voorzien. De organisatie was nauwgezet. Het is gemakkelijk om je de bedrijvigheid voor te stellen die heerste in deze sobere maar functionele ruimte. Kun je de warmte van de open haard voelen? Hoor je het spit ervoor draaien? Het concert van houten lepels op koperen instrumenten? Een prachtige symfonie voor een gastronomische show. En het aroma dat uit de kamer walmt… Genoeg om elke zieke op te vrolijken.

Wijnverkoop

Ziekenhuiszorg financieren

Het Domaine des Hospices de Beaune heeft altijd zijn wijnen verkocht om het ziekenhuis te financieren. Na de Franse Revolutie werd de wijnverkoop eerst in der minne geregeld en daarna door middel van verzegelde biedingen. Maar pas in 1859 werd het veilingsysteem geïntroduceerd. Joseph Petasse, econoom van de Hospices de Beaune, besefte dat de kwaliteit van de wijnen kopers van over de hele wereld naar Beaune zou lokken en hielp dit type verkoop ingang te doen vinden.

Sindsdien is de Hospices de Beaune Wine Sale uitgegroeid tot de ontmoetingsplaats voor wijnprofessionals. Tijdens je bezoek ontdek je hoe dit buitengewone domein is ontstaan. Je krijgt ook een glimp te zien van de prestigieuze appellations die tot op de dag van vandaag de investeringen van de Hospices de Beaune financieren.

De parel van de Hospices de Beaune

De polyptiek van het Laatste Oordeel

Dit werk van de Vlaamse kunstenaar Rogier van der Weyden dateert uit de 15e eeuw. Dit majestueuze altaarstuk werd gemaakt in opdracht van Nicolas Rolin en maakte dus vanaf het begin integraal deel uit van de Hospices de Beaune. De vijftien panelen beelden het christelijke thema van het Laatste Oordeel uit.

Het bekijken van dit polyptiek kan enige tijd in beslag nemen, zo ongelooflijk gedetailleerd is het werk. Trek aan het eind van je bezoek een paar kostbare minuten uit om niets te missen.

Een must-see voor

Zijn sublieme daken

Zijn rol in de geneeskunde van de 15e eeuw tot nu

Zijn meesterlijke polyptiek.

Praktische informatie

Adres

Rue de l'Hôtel-Dieu
Place de la Halle
BP 40104, Beaune

Prijzen

Base rate - full rate adult12€
other prices9€
Young person's rate5€
Sonderpreis--

Openingstijden

 • Maandag 09:00 - 19:30
 • Dinsdag 09:00 - 19:30
 • Woensdag 09:00 - 19:30
 • Donderdag 09:00 - 19:30
 • Vrijdag 09:00 - 19:30
 • Zaterdag 09:00 - 19:30
 • Zondag 09:00 - 19:30
 • Maandag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
 • Dinsdag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
 • Woensdag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
 • Donderdag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
 • Vrijdag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
 • Zaterdag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
 • Zondag 09:00 - 12:30 / 14:00 - 18:30
Meer info

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten