Wijngaard tour 5Wijngaard tour 5
©Wijngaard tour 5
In de voetsporen van de pelgrims
De weg naar

Santiago de Compostela

Als geografisch kruispunt dat uitkomt op Noordoost-Europa heeft de Bourgogne altijd pelgrims verwelkomd die op zoek zijn naar spiritualiteit. In de Côte de Nuits en Côte de Beaune blijven ze “Le Chemin des Allemands” volgen tussen Dijon, Beaune en Cluny of “Le Chemin des Abbayes” tussen Cîteaux, la Pierre qui Vire en Vézelay.

 

De Chemin des Allemands

Stop bij aankomst in Dijon voor de imposante kathedraal Saint-Bénigne in gotische stijl. Bezoek op een steenworp afstand van de markt de kerk Notre Dame, die wordt beschouwd als een meesterwerk van 13e-eeuwse architectuur. Buiten de stad zal de kleine Romaanse kerk van Fixin je verrassen met zijn architectuur en geschiedenis, net als de Cluniac site van Gevrey-Chambertin. Omringd door een zee van wijngaarden komt u vlakbij het Château du Clos de Vougeot, een voormalige monnikenresidentie en niet ver van de abdij van Cîteaux, het hoofd van de cisterciënzerorde.

Bezoek Clos de Vougeot

Beaune - Cluny

In de hoofdstad van de Bourgondische wijnen mag je het beroemde Hôtel-Dieu des Hospices Civils de Beaune, een monument gewijd aan ziekenhuizen, en de collegiale kerk Notre-Dame de Beaune, een van de laatste grote Romaanse kerken in Bourgondië, niet missen. Buiten de stadsmuren van Beaune volg je paden vol geschiedenis tussen wijngaarden en lage droogstenen muurtjes. Je komt door Meursault om de kerk Saint-Nicolas te bewonderen en vervolgens naar Volnay, Chassagne-Montrachet en Chagny, waar je onderweg kleine Romaanse kerkjes ontdekt. Na Chagny doorkruis je de kust van de Chalonnaise voordat je aankomt in Cluny, zetel van de grootste middeleeuwse kloosterorde in het westen.

Bezichtig de HospicesOntdek de collegiale kerk

Het credoPelgrimspaspoort

Pelgrims gaan naar de VVV-kantoren van Beaune & Pays Beaunois (in Savigny-lès-Beaune, Beaune, Meursault, Santenay, Nolay en Chagny) om een stempel te laten zetten op hun credencial of pelgrimsboekje. Pelgrims gaan naar de kantoren van het toeristenbureau van Beaune & Pays Beaunois (in Savigny-lès-Beaune, Beaune, Meursault, Santenay, Nolay en Chagny) om hun credencial of pelgrimsboekje te laten afstempelen. Dit merkteken valideert hun etappe en stelt hen in staat om de Compostella te verkrijgen, het officiële document dat certificeert dat de pelgrimstocht is volbracht.

De broederschap van de pelgrimsvan Santiago de Compostela in Bourgondië

Deze vereniging vertrouwt op het departementale wandelcomité van de Côte d’Or om de paden van de pelgrims te identificeren en te markeren. De vereniging geeft ook een gids uit met routes, accommodatie, diensten, bezienswaardigheden en souvenirs.

Op pelgrimsweg naar Santiago de Compostela
Op pelgrimsweg naar Santiago de Compostela
Road-Trip en Bourgogne – Bourgogne La Chapelle Notre-Dame (9/13)

Dit vind je misschien ook leuk

Sluiten