Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune- BourgondiëHôtel-Dieu - Hospices de Beaune- Bourgondië
©Hôtel-Dieu - Hospices de Beaune- Bourgondië|© Michel Baudouin
Beaune7 uitzonderlijke locatiesVoor een onvergetelijk verblijf in Bourgondië

Beaune en zijn hoogtepunten

Ben je van plan om naar de prachtige stad Beaune te gaan? Je zult het geweldig vinden! Beaune, de hoofdstad van de Bourgognewijnen, belichaamt de gastronomische en wijncultuur van de Bourgogne. Doordrenkt van geschiedenis en levenskunst nodigt de stad alle levensgenieters en liefhebbers van middeleeuwse escapades uit om onvergetelijke ervaringen op te doen. Breng een dag, een weekend of een week door in het hart van de Côte d’Or… Maak een keuze uit de bezienswaardigheden en ontdek de Climats de Bourgogne, het Bourgondische concept van terroir, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Een lust voor het oog bij

01. Hospices de Beaune

Hôtel-Dieu, ook bekend als de Hospices de Beaune, is waarschijnlijk het meest emblematische gebouw in Bourgondië. Met zijn mozaïekdaken van geglazuurde dakpannen, zijn dakkapellen versierd met met bladgoud vergulde windwijzers en zijn grote binnenplaats is het een eerbetoon aan de Vlaamse Burgondo-stijl. In die tijd strekte het hertogdom Bourgondië zich uit tot in België en Nederland.

Nu omgetoverd tot een museum, is deze ziekenhuisstichting een uitzonderlijk voorbeeld van laatmiddeleeuwse burgerlijke architectuur.

De rondleidingen die worden aangeboden omvatten ongewone wandelingen door de aromatische tuinen, door de archieven en in de weelderige 15e-eeuwse kelders, waar een internationaal bekende wijnproductie wordt gehouden.

Houd er rekening mee dat het museum open is voor publiek.

Een beetje achtergrondDe ziekenhuizen van Beaune

Gecreëerd door Nicolas Rollin en zijn vrouw Guigone de Salins in 1443, is dit middeleeuwse ziekenhuis meer dan 500 jaar lang blijven zorgen voor de zieken en behoeftigen. De 30 bedden die nog steeds in de Salle des Pôvres staan, getuigen hiervan.

Het geheim achter dit architectonische hoogstandje? De vele donaties van gulle gevers, die een plekje in de hemel wilden bemachtigen.

Geniet van een pittige pauze bij

2. De mosterdfabriek van Fallot

Beroemd om zijn wijnen, is Beaune ook beroemd om zijn mosterd! Ontdek bij binnenkomst in de moutarderie van Edmond Fallot de geschiedenis van de mosterd uit de Bourgogne. Een 100% Bourgondisch recept en IGP-label, gemaakt met lokale mosterdzaadjes en witte Bourgogne aligoté wijn.

Het Maison Fallot bestaat al meer dan 200 jaar en staat te boek als het laatste onafhankelijke familiebedrijf in de Bourgogne. Hun boetiekatelier is ongelooflijk! Of je nu op zoek bent naar een klassieke of originele mosterd, het is onmogelijk om te vertrekken zonder een van hun smakelijke specerijen.

De rondleiding door de mosterdfabriek van Beaune laat je voorouderlijke productiemethoden vergelijken met het huidige productiecircuit. Ontdek langs de leuke en interactieve paden de gebaren, tradities en geheimen achter de transformatie van deze mosterdzaadjes.

Voordat je vertrekt, stop je bij de mosterdbar! Een verrassende plek om de verschillende recepten te proeven en je te laten inspireren door enkele culinaire tips van topkoks.

De ontdekkingstochtStrong Sensations

Het andere juweel van Beaune

3. De collegiale kerk Notre-Dame

De collegiale kerk Notre-Dame de Beaune is een ander historisch monument van de stad. De basiliek is door de eeuwen heen getransformeerd en uitgebreid en is een architectonisch meesterwerk. Kom de romaanse stijl, de sublieme wandtapijten, glas-in-loodramen en muurschilderingen bewonderen… Allemaal getuigen ze van de geschiedenis van Beaune en de regio.

Als je de deur van deze basiliek opendoet, waan je je in de tijd van de kruistochten. In die tijd was de kerk een kleine religieuze stad, populair bij pelgrims en ridders uit verre landen. In de Middeleeuwen leefde er een gemeenschap van seculiere kanunniken die een rijk wijndomein beheerden, dat na de Revolutie werd opgekocht door verschillende wijnhandelaren in de regio.

Op zomeravonden is de basiliek een van de 7 emblematische plekken van Beaune die in de schijnwerpers staan. Laat je meeslepen door de magie van deze scenografie die het erfgoed van Beaune in de kijker zet.

Een historisch bezoek aan

4. Bourgondisch Wijnmuseum

Beaune ligt in het centrum van de Bourgondische wijnstreek. Het is dan ook onmogelijk om de stad te verlaten zonder de geheimen achter het maken van de wijnen te ontdekken. Om toegang te krijgen tot de geschiedenis en cultuur van deze Bourgondische knowhow, is het Hôtel des Ducs de Bourgogne – Musée du Vin een must-see stop.

Dit museum, sinds 1946 gewijd aan het wijnerfgoed en de geschiedenis van de wijnbouw, laat ook de bijzonderheid van de Climats zien. En wat is een betere plek dan het emblematische voormalige Hôtel des Ducs de Bourgogne om het uitzonderlijke erfgoed van het Bourgondische wijnbouwmodel te ontdekken.

Voor de duizend jaar oude wijnpersen liggen wijngaardkaarten van de Route des Grands Crus, het interactieve model geeft u de sleutels tot het begrijpen van het begrip Climats, een Bourgondische bijzonderheid…. Laat u de wijnbereidingsprocessen, de geschiedenis van de wijnbouw en zijn beroepen uitleggen.

Krijg wat hoogte

5. Langs de stadsmuren

Beaune is een middeleeuwse stad omringd door vestingmuren die tussen de 13e en 15e eeuw zijn gebouwd. Aarzel niet om een wandeling te maken langs deze oude vestingwerken. Tijdens een wandeling met 17 haltes kun je de belangrijkste monumenten en opmerkelijke sites van de stad bekijken.

Let op de bastions en wachttorens met schietgaten, de Saint-Nicolas poort, het grote washuis en het Château de Beaune met uitzicht op de stad… Elke site en elk gebouw zit boordevol fascinerende verhalen en verbazingwekkende architecturale details.

Een schat aan erfgoed, perfect uitgelegd op panelen met QR-codes. Reken tussen de 1 en 2 uur voor de wandeling, zodat je Beaune vanuit een ander gezichtspunt kunt fotograferen.

Ontdek

6. De Cité des Climats en Bourgondische wijnen

Vanaf het voorjaar van 2023 kunt u La Cité des Climats et vins de Bourgogne ontdekken, een uniek project in zijn soort. De Cité, gelegen in het Parc de la Chartreuse, vlakbij het centrum van Beaune, biedt een parcours gewijd aan de hele Bourgogne wijngaard en een specifiek gebied gewijd aan de Climats, als een typisch Bourgondische uitdrukking van terroir-gebaseerde wijnbouw.

In het hart van het 12 hectare grote park ligt de Cité des Climats et vins de Bourgogne, de grootste van de drie bezoekerslocaties gewijd aan de Bourgondische wijngaarden (de andere twee liggen in Chablis en Mâcon).

Bereikbaar per elektrische pendelbus vanuit het stadscentrum, onthult de cité een moderne eco-duurzame architectuur. Op de top van het gebouw, geïnspireerd op een wijnrank, kun je vanaf het panoramische terras genieten van het uitzicht op de wijnbouwkust.

De Cité des Climats et vins de Bourgogne schittert in het hart van een wijncampus met een inleidend oenologisch parcours. Het biedt aanvullende diensten zoals een eersteklas hotel, een evenementenhal en een galerij met topproducten. Genoeg om de zintuigen van zowel beginnende als ervaren oenologen te prikkelen. Van oenologiecursussen tot uitzonderlijke proeverijen, wandelingen en picknicks in een natuurlijke omgeving, geniet van een zintuiglijke ervaring rijk aan herinneringen, voor altijd gegrift in je mond en in je geheugen.

De grootste kelders van Bourgondië

7. Patriarch Vader en Zoon

Het Huis van Patriarche ontstond aan het einde van de 18e eeuw, toen de Franse Revolutie het einde inluidde van de religieuze ordes door hun bezittingen en wijngaarden te verkopen. Jean Baptiste Patriarche nam zijn intrek in het voormalige klooster van de Visitandines en zo begon het succesverhaal van deze jonge wijnhandelaar die zijn wijnen in heel Europa op de markt zou brengen.

In deze tijdloze omgeving betreedt u gewelfde kelders, vol authenticiteit en thuisbasis van legendes en het erfgoed van voorouderlijke knowhow. De Caves Patriarches is nu een van de meest prestigieuze Bourgognehuizen en biedt een breed scala aan Bourgognewijnen, van rode en witte wijnen tot mousserende wijnen. Naast een bezoek aan deze ongewone locatie, kunt u meer te weten komen over de geschiedenis van de kelder, de pinot noir en chardonnay druivensoorten en niet te vergeten de traditionele proeverij die ter plaatse wordt georganiseerd.

Boek uw proeverijOntdek de Caves Patriarche

Mijn verblijf

In de voetsporen van wijnstokken en wijnbouwers

Op slechts 2 uur van Parijs, 1 uur van Lyon en 20 minuten van Dijon is Beaune het hele jaar door bereikbaar voor een uitstapje voor alle zintuigen. De organisatie van uw verblijf afstemmen? Noteer de wandelroutes en reserveer uw accommodatie!

Sluiten