Ieder jaar komen professionals, kenners en liefhebbers van wijn samen op de derde zondag in november voor de festiviteiten op Bourgondische wijze. 
 

Een weekend vol feestelijkheden & proeverijen

Talrijke evenementen staan op het programma tijdens dit feestelijke weekend: straat optredens, een folkloristische optocht, gastronomisch dorp en een halve marathon door de straten en wijngaarden van Beaune. De grote Beaunoise wijnhuizen strijden om originaliteit en organiseren prestigieuze proeverijen: wijnen van de Hospices, de zeldzame jaren, wijnen uit heel Bourgondië en thema proeverijen met lekkernijen staan op het programma. In Beaune en omgeving bieden wijnmakers proeverijen aan van oude en nieuwe jaargangen in hun kelders. Verenigd in Wijn Broederschappen worden galadiners georganiseerd en nieuwe ambassadeurs van de Bourgondische wijnen beëdigd.  

De veiling

Het hoogtepunt van het weekend wordt georganiseerd door Christie’s en vindt plaats op zondagmiddag in de Hallen van Beaune. De wijnen die te koop worden aangeboden, komen van een domein, groot geworden door schenkingen en legaten. Het domein bestaat uit meer dan 60 hectare wijngaarden waarvan de meerderheid geclassificeerd is als Grand Crus en Premiers Crus. Deze wijn liefdadigheidsveiling is een internationale graadmeter voor de prestigieuze wijnmarkt en brengt grote wijnhuizen uit Beaune en hun kopers uit de hele wereld samen. Echter door het eraan gekoppelde liefdadigheidsdoel stijgen de prijzen van de wijnen over het algemeen ver boven hun reguliere prijzen uit. 

Christie’s Live biedt, sinds 2007, kopers van over de hele wereld de mogelijkheid om vanachter hun pc live deel te nemen aan de veiling. De winst van de opbrengst van de verkoop worden gebruikt voor het behoud van het erfgoed en voor ziekenhuisdoeleinden. Na de veiling wordt een groot diner bij kaarslicht gegeven in de middeleeuwse bastion van het Hôtel-Dieu. 
 

Liefdadigheidsdeel

Het Hospices de Beaune steunt ieder jaar één of meer goede doelen, vertegenwoordigd door een persoonlijkheid uit de wereld van kunst en entertainment. Het meesterstuk, d.w.z. de “kaars” wordt op traditionele en schilderachtige manier te koop aangeboden en de opbrengst wordt gedoneerd aan het ondersteunde goede doel. 

Het stuk komt overeen met het Bourgondische vat, equivalent van 228 liter of 300 flessen.

De Drie Glorieuze

De verkoop van de wijnen staat centraal midden in de feesten “Rabelaisienne” en is onderdeel van een evenement genaamd “De Drie Glorieuze” van Bourgondië. Voorafgaand op zaterdag vindt het “Hoofdstuk” plaats van de Broederschap van de Ridders van Tastevin en een diner op het Clos de Vougeot. Gevolgd door een lunch op maandagmiddag “Paulée” in het kasteel van Meursault. Tijdens deze traditionele maaltijd brengt iedere gast zijn eigen flessen mee wat aan dit evenement echte Bourgondische gezelligheid toevoegt.