Bezoek Savigny-les-Beaune

Ontdek het kasteel van Savigny-les-Beaune waar een verrassende collectie Abarth racewagens, meer dan 250 motoren en een origineel squadron van jachtvliegtuigen, vredig op een rij in het park, te zien zijn. Het dorps is één van de meest charmante van het wijngebied. Om het te bezoeken, volgt u een bewegwijzerde route met 15 bezienswaardigheden en kunt u genieten van een rijk erfgoed (een kleine brochure “Als Savigny me was verteld” is te koop bij het VVV-kantoor).Van de kerk Saint-Cassien en zijn prachtige Romaanse klokkentoren tot de Franse tuin van het landgoed Chandon de Briailles, biedt het dorp u prachtige bezienswaardigheden. Stopt u ook om de inscripties in de stenen van de huizen te lezen. Vol met oude wijn wijsheden, leert u o.a. dat er “5 redenen om te drinken zijn: aankomst van een gast, dorstlessen, de te verwachten dorst, om de kwaliteit van de wijn en van alles wat je je voorstelt niet te vergeten.”

Savigny-lès-Beaune met je gezin ontdekken en samen plezier maken?

Dat is wat de Parcours Ludiques bieden. Ouders en kinderen gaan op schattenjacht in het spoor van de hertogin van Maine of voeren een onderzoek uit met Kapitein d’Astille. Puzzels, raadsels, rebussen, doolhoven doen u het dorp van binnen en van buiten leren kennen. (Spelboeken te leen in het VVV-kantoor)

Voedzame, theologische helende wijnen

Een historische wijngaard en illustere eigenaren zoals de Hertogen van Bourgondië, de Cisterciënzers en zelfs Pausen kwalificeerden de wijnen van Savigny-les-Beaune als “theologisch”. Dit wijngebied, één van grootste in Bourgondië, telt bijna 350 hectare wijngaarden. En heel bijzonder in de côte de Beaune is dat Savigny-les-Beaune ook een feestelijke wijn produceert: de Crémant de Bourgogne. 

In de natuur rondom Savigy-les-Beaune

 De Rhoin kronkelt langs de vallei, van de kliffen van Bouilland tot aan Savigny-les-Beaune en heeft alles om zich heerlijk te ontspannen in een prachtige natuurlijke omgeving die zich uitstekend leent voor wandelingen. Vanaf de camping, loopt de Chemin des Bois, een wandelpad ideaal voor gezinnen, waar u het groene paradijs Fontaine-Froide zult ontdekken terwijl de Chemin des Vignes u leidt door idyllische wijngaarden. 

Savigny-les-Beaune festiviteiten

In de agenda van Savigny-les-Beaune wordt ruimschoots rekening gehouden met de feestelijke tradities van de wijnwereld en daarom staan er verscheidene data gepland. De allereerste is het feest van La Cousinerie van Bourgondië, een wijnbroederschap “iedere heer is een neef” wat is bedoeld om u te vermaken voor een avond. De maaltijden worden geserveerd in een oude kelder en trouw aan de traditie zijn deze avonden vol liederen en drank, alles onder het motto “Fles op de tafel en de hand op het hart”. Het eerste weekend van mei nodigen de wijnboeren u uit in de in hun kelder om hun wijnen te proeven. Begin oktober kunt u deelnemen aan de Banalités, de mogelijkheid om uw brood, op ambachtelijke wijze gemaakt en rechtstreeks uit de gemeenschappelijke oven, te kopen. De 3e zaterdag van oktober staat in het teken van de sportievelingen voor de Foulée des Vendanges, een hardloopwedstrijd door de goudkleurige herfst wijngaarden.