Ten zuiden van côte de Beaune, beschermd door haar molen, heeft Santenay alle charme van een dorpje middenin de wijngaarden, met haar mooie huizen en haar middeleeuwse kasteel gelegen naast het idyllische gehucht Saint Jean de Narosse. 

Geschiedenis en Erfgoed

In de gunstig op het zuiden gelegen wijngaarden ten zuiden van Santenay, zien we de molen Sorine, gebouwd begin 19e eeuw. Deze unieke windmolen van de Côte de Beaune wordt ieder jaar, tijdens een groot feest in juni, weer in werking gesteld. Boven haar, goed te vertoeven, plein met waterfonteinen rijzen de typische wit gesteende huizen en dure verblijven van Santenay. In het hoger gelegen deel van het dorp, vindt u nog opmerkelijke gebouwen zoals het kasteel de la Crée, wijnhuis uit de 19e eeuw, of het kasteel van Filips de Stoute, een bijna fort uit de 14e eeuw, met een vierkante donjon en kleurrijke dakpannen. Aan de voet van de berg van de Drie Kruizen, moet u beslist even stoppen in het charmante gehucht van Narosse om de kleine parochiekerk met een Romaans portiek te ontdekken. De kerk ligt verscholen in een park. 

De wijnen van Santenay

In dit wijndorp is men trots Bourgondiër te zijn en vol lof over de wijnen te zingen met het Broederschap des Grumeurs de Santenay die u de beginselen bijbrengen van een banket onder Bourgondische kameraden. Volg ook de Route des Grands Crus tussen Maranges en Montrachet en ontdek de wijngaarden en de pittoreske dorpjes aan de voet van de zonnige hellingen van de Côte de Beaune. 

Vrije tijd in Santenay

Kom te voet of met de fiets genieten van het schouwspel wanneer boten door het Canal du Centre varen, ga gezellig met het gezin wandelen op de bewegwijzerde paden of neem een duik in het openlucht zwembad waar allerlei faciliteiten zijn voor het hele gezin: speeltuin, Skatepark, tennis, …En is de avond eenmaal gevallen, beproef dan uw geluk in het casino van Santenay waar spektakel en emotie het hele jaar door te zien zijn: geldmachines, poker, roulettes en niet te vergeten cabaret avonden!

 

En binnenkort…. Terug naar de bronnen!

Sinds de oudheid worden de wateren van Santenay al erkend voor hun weldaad en rijkdom aan lithium. In de 19e eeuw een kuuroord en in 2016 wordt Santenay dit weer door de opening van een geheel nieuw Kuur- en wellness centrum .