Nolay, een typisch stadje uit de Hautes-Côtes de Beaune, ligt verscholen in een vallei tussen wijngaarden en kliffen. Het heeft een charmante middeleeuwse architectuur kunnen behouden en bijzondere markthallen getuigen van een lange handelstraditie. 

Een bezoek aan Nolay? 

Vanaf de markthallen, geclassificeerd als Historisch Monument en meer als 600 jaar geleden gebouwd, kunt u de voormalige koopmanshuizen ontdekken, waarvan sommigen nog de ambachtsschilden van vroeger hebben hangen. Slenter door de kleine, autovrije, straatjes om beurtelings het Maison à Bossages (werkhuis), gedateerd uit 1562, vakwerkhuizen (zoals de Bistrot des Halles), huizen met meerdere dakkapellen, of het huis met zuilen te bekijken. Deze kleine Bourgondische stad heeft een rijk religieus erfgoed zoals te zien is in de kerk Saint-Martin met de indrukwekkende gotische torenspits van 38 meter hoog en de kleine kapel Saint-Pierre met een bijzondere uivormige klokkentoren. En om u onder te dompelen in de authentieke sfeer van Nolay, moet u vooral ook de tijd nemen voor wat lokale bezienswaardigheden: Het Historisch en Fossiel Museum (alleen toegankelijk onder begeleiding), het Liefdadigheidshuis, voormalig ziekenhuis uit de 18e eeuw, en de binnenplaats van het huis des Tanneurs (privéterrein toegankelijk via de Galerie Espéranto). 

In de natuur van Nolay…

In het noordwesten, een kalkstenen klif van 40 meter hoog, wijngaarden, valleien en heuvels: dit is de Hautes-Côtes de Beaune. Een twintigtal wijndorpen hebben hun wijngaarden op de best gelegen hellingen. Dit genereuze stukje aarde oogt eenvoudig en verfrissend. Zin in een duik in de natuur? Nolay biedt u zeer gevarieerde wandelingen, maak uw keus tussen het pad van de 3 Carnot, een pittoreske route van 12km., het pad Jean Marc Boivin, een leuke en sportieve route van 49km. Het pad des Combes et des Crêtes laat u genieten van het kliffen landschap tenzij u zich laat verleiden door de Tour de Bout du Monde (route naar het einde van de wereld). Deze laatste route laat u majestueuze kalkstenen kliffen ontdekken en een waterval van 25m hoogte. 

Wist u dat?

Geboren in Nolay, Lazare Carnot, briljante wetenschapper en leerling van Gaspard Monge, officier van de koning, enthousiasmeerde zich voor de ideeën van de Revolutie. Als generaal werd hij, in 1793, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van de 14 legertroepen van de pas ontstane republiek. Ontdek het monument ter nagedachtenis aan hem. Het standbeeld laat de wetenschapper zien met zijn kompas in zijn hand, wijzend naar de plaats waar de overwinning zal plaatsvinden. 

Nolay festiviteiten 

In Nolay is er bijna het hele jaar wel iets te doen: OeNolay Tours, ambachtelijke en schilderkunst tentoonstellingen, Avondtheater, Van Druif tot Glas, muziekfestival, Tweejaarlijks Beeldhouwkunst, rommelmarkten en kermis… Kom ons in ieder jaargetijde bezoeken. Er is voor elk wat wils, jong en oud!