Bezoek Meursault

“Tea fort two and two for tea”…. Roept dit liedje herinneringen bij u op? Ja natuurlijk, Meursault is ook Gérard Oury en de cult scènes uit “La Grande Vadrouille/Samen uit, samen thuis”, opgenomen in 1966. Door de film werd het stadhuis, met de geglazuurde daken, overblijfsel van een oud kasteel, beroemd. Het charmante dorp Meursault heeft een rijk religieus verleden, zoals de leprozerie, een prachtig gerenoveerd romaans gebouw aan de rand van het dorp, maar ook de kerk Saint-Nicolas, behorend bij de Cluniacenzer bezienswaardigheden. Wandelend door het dorp ontdekt u herenhuizen, prachtige handelshuizen en wijngaarden met kalkstenen, gewonnen uit de nabijgelegen steengroeven. 

Meursault met het gezin

Ideaal geschikt voor een leuk familie-uitje is het botanische pad van Saint-Christophe vanwaar u prachtige uitzichten heeft over de wijngaarden en het dorp en u alles leert over wat nu de “Climats van Bourgondië” zijn. 

Meursault, Land van de Grote Witte Wijnen

De monniken van Cîteaux hebben zich niet vergist toen zij deze wijngaarden gingen exploiteren in 1098. Wijn “icoon” van de Chardonnay, is de Meursault afkomstig van een bijzonder stukje aarde. “Ik heb dringend behoefte aan een Meursault (…), die heeft echt mijn voorkeur”, aldus Thomas Jefferson, 3e president van de Verenigde Staten. Door een Meursault Gouttes d’Or 1784 bij M. Bachey te bestellen, had T. Jefferson, een echte kenner, alles begrepen van de bijzonderheden van Bourgondië: dorp, climat, jaartal en eigenaar. 

Meursault en Kastelen

Naast de vele wijndomeinen, telt Meursault ook meerdere kastelen die zich midden in hun wijngaarden bevinden, zoals het elegante kasteel de Meursault waarvan de 14e en 16e eeuwse kelders tot de mooiste van Bourgondië horen, of het pittoreske kasteel de la Velle met zijn middeleeuwse allure, en niet te vergeten het kasteelhotel La Cueillette wiens terrassen uitkijken over het eerste kasteel, in 1098 gegeven aan de Cisterciënzers. 

Meursault festiviteiten

Traditie verplicht…. Meursault laat haar gevoel voor feesten bij talrijke evenementen, waar gastronomie, goede wijnen en muziek samenkomen, naar voren komen! In maart is de Banée, een gezellig diner met de wijnboeren uit het dorp die de avond openen en in juli het Muziekfestival “Van Bach tot Bacchus” waar wijn en muziek zich mengen in het centrum van het dorp en zijn erfgoed. In november is de Paulée van Meursault, een maaltijd die vroeger het einde van de druivenpluk markeerde en nu, na de wijnveiling van de Hospices de Beaune, de Drie Glorieuze afsluit. Deze maaltijd wordt gegeven in het kasteel van Meursault en is ter gelegenheid van het uitreiken van een literatuurprijs aan een schrijver die veel heeft geschreven over wijn en Bourgondië.