Het Clos de Vougeot : Gebouwd om de abt van Cîteaux en zijn wijn te eren

Zelfs nu, in onze tijd, het Kasteel van Clos de Vougeot geen wijn meer produceert, blijft het een symbool van bijna 1.000 jaar Bourgondische geschiedenis. In de 12e eeuw konden de monniken van de abdij van Cîteaux, eigenaren van het Clos-Vougeot, dankzij giften van rijke Bourgondische heren en aankopen gedaan door de abdij, er wijn cultiveren. Ze bouwden een muur rond de kostbare aarde van het Clos de Vougeot, die vandaag de dag nog altijd deze prestigieuze wijngaarden begrenst. In de Renaissance werd het landgoed getransformeerd in kasteel, deze historische plek is het mekka geworden van Bourgondische wijn en gezelligheid. 

 Nooit tevergeefs, altijd een wijn 

Sinds 1934 is het Clos de Vougeot de thuisbasis van het “Broederschap van Ridders du Tastevin”, die als nobele taak hebben Bourgondische wijnen wereldwijd te promoten. 17 keer per jaar ontvangen de Ridders du Tastevin gasten tijdens zgn. gala avonden, genoemd Chapitres. Nieuwe ridders worden ingewijd en tijdens een diner in Bourgondische traditie en gezelligheid verzamelen zich 600 personen in de wijnmakerij van het kasteel. De 12.000 ridders du Tastevin zijn wereldwijd actief, van New York via Rio de Janeiro tot Hong Kong. 

Op het programma

Het kasteel zelf is niet te bezoeken, maar u kunt wel rondslenteren door de vele gebouwen gebouwd door de monniken van Cîteaux in de 12e eeuw: de wijnmakerij met 4 immens grote persen; de kelder, dateert uit de 12e eeuw en is gebouwd om 2.000 flessen wijn te herbergen of de slaapzaal van de lekenbroeders wiens prachtige houten frame dateert uit de 14e eeuw. 

Bourgogne Rando Vignes, op de paden van de UNESCO

 

Bourgogne Rando Vignes is een nieuwe app die u meeneemt wandelen, onder begeleiding van een audiotour, op de wandelpaden rond het kasteel Clos de Vougeot.  Het is niet meer nodig de weg te vinden op een kaart of te zoeken naar interessante plekjes, de app doet dit alles voor u d.m.v. audiobegeleiding. Weten wat de beroemde Climats van Bourgondië nou zijn, waarom wijnmakers cabottes (soort ronde huisjes) bouwen en waarvoor meurgers (stenen muurtjes) dienen…de Franse stem van George Clooney zal het u vertellen gedurende deze 7 kilometer lange wandeltocht.
Bourgongne Rando Vignes is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play