Chateau Clos Vougeot (7)Chateau Clos Vougeot (7)
©Chateau Clos Vougeot (7)|OT Nuits St Georges
Clos de Vougeot

KASTEEL DU CLOS DE VOUGEOT

Wereldwijd erkend als een van de juwelen in de kroon van de Bourgogne wijnbouw. Clos de Vougeot: gebouwd ter ere van de abt van Cîteaux en zijn wijn. Hoewel het Château du Clos de Vougeot tegenwoordig geen wijn meer produceert, blijft het het symbool van bijna duizend jaar Bourgondische geschiedenis.

 

Terug naar het verleden

In de 12e eeuw verbouwden de monniken van de abdij van Cîteaux, eigenaars van Clos-Vougeot dankzij schenkingen van rijke Bourgondische heren en aankopen door de abdij, er wijnstokken. Ze bouwden een muur rondom de kostbare gronden van Clos de Vougeot, die deze prestigieuze appellation vandaag de dag nog steeds begrenst.

Tijdens de Renaissance werd deze historische plek omgetoverd tot een château, een mekka voor wijn en Bourgondische gezelligheid.

Nooit tevergeefs altijd in wijn

Sinds 1934 is het Château du Clos Vougeot het hoofdkwartier van de “Confrérie des Chevaliers du Tastevin”, die hier een omgeving heeft gevonden die haar actie waardig is om Bourgondische wijnen over de hele wereld te promoten.

17 keer per jaar ontvangen de Chevaliers du Tastevin gasten op spraakmakende avonden die Chapitres worden genoemd. Nieuwe ridders worden ingewijd en een diner in de grote traditie van Bourgondische gezelligheid brengt 600 mensen samen in de wijnmakerij van het château. De 12.000 Chevaliers du Tastevin zijn georganiseerd in talrijke commanderies over de hele wereld, van New York tot Hong Kong, via Rio de Janeiro.

Bezoek Château du Clos de Vougeot

Hoewel het château zelf niet te bezichtigen is, kun je wel binnenkijken in de vele boerderijgebouwen die de monniken van Cîteaux in de 12e eeuw bouwden: de cuverie, met vier enorme wijnpersen; de cellier, een gebouw uit de 12e eeuw dat gebouwd werd om 2000 stuks wijn in te bewaren of de slaapzaal van de lekenbroeders, waarvan het prachtige houten geraamte uit de 14e eeuw dateert.

 

De Chevaliers du Tastevin aanvallen

Wandelingen in Bourgondië, op de Unesco route

Balades en Bourgogne is een app die je meeneemt op een becommentarieerde wandeling langs de wandelpaden die kriskras door de Climats du vignoble de Bourgogne lopen.

Het is niet nodig om de route op een kaart uit te stippelen of om overal naar nuttige punten te zoeken, de app zorgt daarvoor door audiocommentaar te starten. Ontdek wat de beroemde Climats de Bourgogne zijn, waarom wijnboeren cabottes bouwen en waar meurgers voor worden gebruikt … dit is de Franse manier van George Clooney om het je tijdens de wandeling te vertellen.

Vier wandelingen worden aangeboden: rond het beroemde Château du Clos de Vougeot (7 km), in het hart van de Grands Crus van Bourgondië vanuit Morey-Saint-Denis (6 km), de Butte de Corton vanuit Pernand-Vergelesses (6 km) of het sentier des Crêtes in Santenay (11 km).

Balades en Bourgogne is gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

Sluiten