Gasthuizen BeauneGasthuizen Beaune
©Gasthuizen Beaune|Michel Baudoin
Wie zijn dat?De 9 beste gidsen voor een bezoek aan Beaune en de regio Beaune

Ontmoet de gidsen van Beaune en zijn dorpen

Maak kennis met je professionele gids voordat je hem boekt om Beaune en de dorpen van Bourgondië te ontdekken. Gepassioneerd door geschiedenis en het delen van hun kennis, zijn onze gidsen de perfecte mensen om je te helpen de geheimen van de grote geschiedenis van Bourgondië te ontdekken.

Christine DUPONNOIS
 • Waar kom je vandaan?

  Ik ben geboren in Bourgondië, aan de Châlonnaise kust. Ik kom uit een familie van wijnboeren. Ik heb 20 jaar in Afrika gewoond en veel gereisd. Ik keerde 10 jaar geleden terug naar Frankrijk.

 • Waarom ben je gids geworden?

  In 1980 ontmoette ik een gids in Parijs en het klikte gewoon: dit is wat ik wil doen.
  Gidsen is geen baan, het is een passie die ik elke dag beleef.

 • Jouw baan in drie trefwoorden

  Ik deel graag mijn kennis en ontmoet graag nieuwe mensen. Ik houd van contact met het publiek en pas me gemakkelijk aan.

 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Mijn favoriete plek om te bezoeken is de wijnroute van Beaune naar Santenay, die uniek is in Frankrijk vanwege de mix van hellingen en pittoreske dorpjes.

Véronique MANGOLD
 • Waar kom je vandaan?

  Ik ben geboren in Dole, in de nabijgelegen Franche-Comté. Mijn man zit in de wijnbusiness, dus dertig jaar geleden verhuisden we naar Beaune.

 • Waarom ben je gids geworden?

  Ik begon mijn professionele leven in sociaal werk, al met een passie voor geschiedenis en oude stenen.
  Wat slechts een hobby was, werd in de loop der jaren een echte passie, en vanaf 2012 mijn tweede baan.
  Deze twee paden zijn niet zo verschillend, de menselijke relatie is net zo belangrijk in het ene als in het andere.

 • Jouw baan in drie trefwoorden

  Erfgoed, gezelligheid, vrije tijd en ik kan er nog een vierde aan toevoegen: service.

 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Ik wandel graag over de vestingmuur van Hôtel Dieu, die uitkijkt over de voormalige nonnen-tuin. Als de lucht onbewolkt is, vormt het blauw een prachtige achtergrond voor het veelkleurige dak van Hôtel Dieu, terwijl de stichters Nicolas Rolin en Guigone de Salins toekijken.

Marie-Christine ARLAUD
 • Waar kom je vandaan?

  Ik ben geboren en heb een aantal jaren in het buitenland gewoond, waardoor ik verschillende talen heb geleerd. Ik heb een dubbele graad in geschiedenis en kunstgeschiedenis en tijdens mijn studies praatten mijn leraren altijd met ons over Bourgondië, Fontenay, Dijon, Beaune… en ik werd verliefd op deze fantastische regio. Ik ben al meer dan 30 jaar een Bourgondiër!

 • Waarom ben je gids geworden?

  Om met passie en enthousiasme te vertellen over de plaatsen, de mensen, de kastelen, de abdijen, de gastronomie, de wijn… Maar ook om mensen uit verschillende culturen te ontmoeten en hen mijn Bourgondië te laten zien!

 • Jouw baan in drie trefwoorden

  Het is een echte uitdaging om maar drie woorden te gebruiken, maar ik kies: passie, geschiedenis en delen.

 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Aan het eind van de middag, de smalle geplaveide straatjes rond de Collégiale Notre Dame of het landschap van wijngaarden zover het oog reikt net voorbij Meursault, met Monthelie aan de ene kant en Auxey-Duresses in de verte… Maar er zijn er nog zoveel meer!

Alexia PAPIN
 • Waar kom je vandaan?

  Ik kom oorspronkelijk uit een klein dorpje in de buurt van Cholet in Maine-et-Loire, maar ik heb veel gereisd: Bordeaux, Engeland, de Loirevallei, Champagne, en ten slotte… Bourgondië.

 • Waarom ben je gids geworden?

  Als kind al hield ik van geschiedenis en vooral van praten ;-)!
  Toen ik 16 was, ontdekte ik dat er een beroep was dat geschiedenis en delen combineerde: reisleidster – mijn pad was uitgestippeld.
  Delen en uitwisselen met mensen van over de hele wereld is een constante bron van verrijking. Mijn angst voor verveling verdwijnt omdat ik het publiek bij elk bezoek verander, elke dag is anders!
  Mijn filosofie: “ontdekken terwijl je plezier hebt, ver van geschiedenislessen!

 • Jouw baan in drie trefwoorden
  • Deel
  • Ontmoet
  • Ontdekking
 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Ah, het is moeilijk kiezen! Er zijn zoveel mooie dingen. Het Hôtel-Dieu is zo’n bijzonder gebouw.
  Maar ik ga ook graag wandelen met klanten op de Corton heuvel, vooral in de herfst als de wijnranken hun prachtige rode en gouden kleuren hebben aangenomen.

Yuko CHOQUET
 • Waar kom je vandaan?

  Ik ben geboren en opgegroeid in Tokio, een stad van nieuwe dingen, die snel en constant verandert. Op de universiteit maakte ik vrienden uit verschillende regio’s, mijn eerste kennismaking met mensen uit de provincie. Hun trots op hun wortels en hun land, hun respect voor de lokale cultuur en producten, maakte dat ik deze verschillen wilde leren kennen door te reizen en dit gevoel van trots te delen.

 • Waarom ben je gids geworden?

  Ik vind het erg leuk om andere tradities te ontdekken en mensen te ontmoeten. Dat is wat me heeft aangetrokken tot het beroep van gids, terwijl ik me specialiseerde in wijn, met een grote liefde voor en interesse in het culturele aspect van Bourgondische wijn. Vandaag de dag is het mijn doel om een brug te slaan tussen Bourgondiërs en buitenlandse toeristen. Om het landschap en de architectuur die reizigers voor hun ogen zien tot leven te brengen, leg ik de geschiedenis uit en hoe mensen betrokken zijn bij het behoud van hun cultuur. Zodat een foto voortaan niet zomaar een momentopname van een reis is, maar een foto die een emotie oproept die ter plekke wordt ervaren: “Hier ben ik geweest!

 • Jouw baan in drie trefwoorden

  Het is een moment van delen, de vreugde om iemand te ontmoeten, de emotie.

  Het is als het openen van een fles wijn, het openen van een venster op een vreemde wereld. Voor mij gaat gidsen over het delen van een moment van ontdekking en emotie!

 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Voor mij is het een geheel: een vredig landschap van dorpjes met daarbovenop een heel bijzondere kerk, omringd door wijnranken die levenskracht uitstralen, ik denk dat dit het echte juweel van Bourgondië is.
  De uitdrukking van het landschap verandert met het uur van de dag, heel duidelijk onderbroken door de seizoenen.
  Een picknick in de wijngaarden bij zonsondergang in de zomer is een onbeschrijflijk sereen moment. En laten we de wijnkelders niet vergeten, waar je goede wijnen en een glimlach, gezelligheid en vreugde vindt!

Marion ADAM
 • Waar kom je vandaan?

  Ik kom uit Saint-Léger-sur-Dheune, in het hart van Bourgondië.

 • Waarom ben je gids geworden?

  Vanaf mijn 16e wist ik dat ik gids zou worden, een prachtig beroep. Of het nu in de Côte d’Or of de Saône-et-Loire is, ik ben nog steeds even enthousiast, want gidsen is niet alleen maar een saaie geschiedenisles, het is een veelzijdige discipline: een manier om nieuwe mensen en nieuwe culturen te ontmoeten, je aanpak aan te passen aan elk publiek, een kunst om kennis op een ontspannen, goedgehumeurde manier over te brengen.

 • Jouw baan in drie trefwoorden
  • Communicatie
  • Kennis
  • Plezier
 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  De kliffen van Saint-Romain: totaal onverwacht steken ze uit in de wijngaarden en bieden een spectaculair uitzicht van adembenemende schoonheid.

Karoline Knoth
 • Waar kom je vandaan?

  Ik kom uit Franken, een wijngebied in Duitsland. Voordat ik me in Bourgondië vestigde, woonde ik vier jaar in de Elzas. Mijn studie kunstgeschiedenis had me al kennis laten maken met Bourgondië: Gislebertus, Roger de la Pasture, Sluter enzovoort. Toen ik eenmaal met een Fransman getrouwd was, was de vraag “waar ik me zou vestigen” niet meer aan de orde.

 • Waarom ben je gids geworden?

  Ik ben gefascineerd door Bourgondië en zijn wijnen, cultuur en geschiedenis. Ik deel deze passie graag en praat graag met mijn bezoekers. Deze uitwisselingen zijn erg belangrijk voor me, omdat ze me altijd helpen om nieuwe aspecten te ontdekken en mijn nieuwsgierigheid en kennis te voeden.

 • Jouw baan in drie trefwoorden

  De kern van mijn bezoeken is de relatie met mijn publiek. Het is aan mij om ze een unieke, onvergetelijke ervaring te geven en ze van de regio te laten houden. Als ik daarin slaag en hun ogen zie stralen, voel ik grote vreugde en voldoening.

  De baan in drie woorden? Toewijding, vaardigheid en gevoeligheid.

 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Ik twijfel tussen het Hôtel-Dieu en de wijngaarden. Dus laten we zeggen: Meursault. Beide zijn er, met het Hôtel-Dieu dat al heel lang een deel van de heerlijkheid bezit. En de wijngaarden natuurlijk.

Charlotte Fromont
Nathalie Fromheim-Boilletot
 • Waar kom je vandaan?

  Ik kom oorspronkelijk uit Haut-Marnais, maar ik heb mijn vroege jeugd in Dijon doorgebracht en wat ik me van die jaren herinner zijn de musea in Dijon. Toen ik ongeveer 10 was, kwamen mijn ouders en ik naar de Côte de Beaune en vestigden ons in Ladoix-Serrigny, aan de voet van de wijngaarden.

 • Waarom ben je gids geworden?

  Nieuwsgierig van aard, hou ik ervan om nieuwe gebieden te verkennen. Zo ben ik bij toeval in een eco-museum in de Franche-Comté terechtgekomen: op een drukke dag werd ik gevraagd om de tentoonstellingen in het museum te laten zien, dat ik al heel goed kende omdat ik het al verschillende keren had bezocht.
  Een stage in Baume-les-Messieurs gaf me de kans om te leren over rondleidingen in kostuum.
  Naast mijn diploma kunstgeschiedenis en archeologie van de universiteit van Bourgondië heb ik ook een CAP in koken, zodat ik dit deel van de Franse cultuur kan doorgeven.

 • Jouw baan in drie trefwoorden

  Tegenwoordig ben ik reisleidster en wat ik zo leuk vind aan mijn werk is mensen ontmoeten, mijn regio delen en promoten.

 • Je favoriete plek in de Beaune streek?

  Mijn favoriete plek is de kapel Notre Dame du Chemin in Ladoix. Toen ik voor het eerst in het dorp kwam wonen, voelde ik me altijd aangetrokken tot deze plek. Ik had het geluk om actief betrokken te zijn bij de vereniging van eigenaren tijdens mijn studie en ook door een stage na mijn studie, waar ik veel van heb geleerd. Daarna kon ik mijn kennis doorgeven aan volgende stagiairs.

Boek je gids

Ontdek Beaune, het erfgoed en de wijngaarden

Met een professionele gids

Om beter te begrijpen waarom Beaune de hoofdstad van de Bourgognewijnen is geworden en waarom UNESCO de Climats op de Werelderfgoedlijst heeft gezet, kun je een afspraak maken met een professionele gids.

De mooiste plekjes ontdekken

om te bezoeken in Bourgondië

Sluiten