Wandeling Plaine MarcheursWandeling Plaine Marcheurs
©Wandeling Plaine Marcheurs|Emmanuelle Deflandre
Wandelen in het hart van de wijngaarden van Bourgondië

Te voet langs het wijngaardpad

LiseLise
©Lise
Lise

Ze reist met haar stam, met haar creatieve maar rusteloze kinderen, of met haar luidruchtige maar respectvolle bende. Als Bourgondische geadopteerde pikt ze verborgen hoekjes, onbekende adresjes en ongewone figuren op. Voor haar draait de reis simpelweg om het ontmoeten van mensen.

Wandelen

Op onze paden

Of je nu een fervent wandelaar bent of gewoon een zondagse slenteraar, er is een route voor jou. De Chemin des Grands Crus, de Chemin des Vignes of de Voie des Vignes zijn stuk voor stuk avonturen waarbij je authentieke dorpjes, cisterciënzer abdijen, châteaux en beroemde appellations tegenkomt: Chambertin, Pommard, Meursault… Van januari tot december kom je de wijnboeren tegen. Je kunt bijvoorbeeld zien hoe ze in februari hun wijnstokken snoeien of in september hun druiven oogsten.

Lange afstand wandelen

Op de Chemin des Grands Crus

Is wandelen niet de beste manier om je onder te dompelen in een streek? Van Dijon naar Santenay, via Beaune, laten 87 km wandelpaden je de rijkdom van het wijnlandschap ontdekken. Terwijl je de wijngaarden van de Côtes de Nuits, Hautes Côtes de Nuits, Côte de Beaune en Hautes Côtes de Beaune doorkruist, kun je de betekenis van de Climats de Bourgogne begrijpen. Deze 1.247 percelen met wijnstokken zijn strikt afgebakend en bieden een landschap dat uniek is in de wereld. Dit uitzonderlijke erfgoed staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

 

De kleine extra's van het bezoek
Afstand87 km
Duur3 tot 5 dagen
NiveauOndersteund
Verticale stijging2348m
Te voet rond de beroemde

Corton heuvel

Je vertrekt vanuit Pernand-Vergelesses, een van de meest pittoreske dorpjes aan de Côte de Beaune. De wandelroute voert je eerst door de smalle straatjes die typisch zijn voor de wijnbouwarchitectuur van Bourgondië.

Tijdens de oogst wedijveren de geuren van Chardonnay met die van Pinot Noir, en als je in de lente langskomt, kun je de verborgen talenten van de wijnboeren ontdekken. Ze verlaten hun snoeischaren om hun kostuums aan te trekken op een ongewoon theaterfestival: Le Parcours des Tréteaux. Maak je geen zorgen, tussen twee podia door vinden ze nog tijd om hun wijnen te delen. Maar terug naar onze wandeling, het Panorama de la Vierge “Sous Frétille” wacht op je, met een ongelooflijk uitzicht op de wijngaarden van de Côte de Beaune. Na de klim heb je een idyllische picknick verdiend. De route is volledig toegankelijk voor kinderen, maar een romantisch moment bij zonsondergang op een herfstavond is een uitzonderlijke ervaring.

De kleine extra's van het bezoek
Afstand6,2 km
Duur2 uur
NiveauGemakkelijk
Verticale stijging190m
Tussen Meursault en Blagny

Op zoek naar de Premiers Crus

Het is heel eenvoudig, als je rond Beaune gaat wandelen, kun je niet om de grote namen van de Bourgogne heen. Deze familiewandeling van 7,3 km brengt je van de Chardonnay wijngaarden van Meursault naar die van Puligny-Montrachet. Je komt door het Hameau de Blagny, dat tussen de twee ligt: zonsopgang over Meursault en zonsondergang over Puligny. Een droomlocatie voor liefhebbers van heerlijke wijnen. De route klimt vervolgens boven Saint-Aubin. Hier kun je het uitzicht over de zuidelijke Côte de Beaune bewonderen. Je ziet een glimp van Chagny en het Canal du Centre dat zich een weg baant door de bosjes. Verderop wacht je een heel ander uitzicht tussen de dennen en lariksen. Het dorp Orches nestelt zich onder onverwachte en indrukwekkende kliffen. Deze gezinswandeling is perfect voor een zondagochtend. Op een mooie winterdag, wanneer de mist door de wijnranken filtert en de zon de boomtoppen streelt. Tegen de tijd dat je weer bij het beginpunt bent, is de mist verdwenen. De picknicktafel wacht op je voor een welverdiend broodje.

Ontdek het pad

De kleine extra's van het bezoek
Afstand7.3 km
Duur2 uur
NiveauGemakkelijk
Verticale stijging114.16 m
Sluiten