romanee-conti-murromanee-conti-mur
©romanee-conti-mur|Office de Tourisme Beaune & Pays Beaunois
ROMANÉE-CONTI

Appellation Romanée-Conti

"Zeldzaam', 'uitzonderlijk', 'onvergelijkbaar'... gewoonweg de beste Bourgogne-wijn.

De duurste wijn ter wereld komt uit de Bourgogne

Er is geen tekort aan superlatieven om dit juweel van de Côte de Nuits te beschrijven. Deskundige oenologen en verlichte wijnliefhebbers zijn het erover eens dat dit de beste wijn van de Bourgogne is. Zijn reputatie is internationaal en potentiële kopers stromen toe, een onstuitbaar recept om er de duurste wijn ter wereld van te maken.

Nagels voor de prins

De oorsprong van deze wijngaard gaat terug tot de priorij van St Vivant, die de wijngaard in de Middeleeuwen bezat, toen deze bekend stond als ‘Cros des Cloux’.

Het perceel kreeg rond 1651 de naam ‘Romanée’, zonder dat iemand echt wist waarom…

Prins Louis-François de Bourbon-Conti kocht het in 1760, maar pas in 1794 verscheen de naam ‘Romanée-Conti’.

De prestigieuze wijngaard wordt nu beheerd door Domaine de la Romanée Conti, de gelukkige enige eigenaar van deze ‘petit-grand cru’ van 1.8140 hectare… De productie bedraagt gemiddeld 6.000 flessen per jaar.

De kleur is donker robijn, die met de jaren verandert in karmijn. Het bouquet doet aanvankelijk denken aan rode en zwarte bessen, maar ook aan viooltjes, kruiden en kreupelhout naarmate de wijn ouder wordt. In de mond een subtiel evenwicht tussen kracht en sensualiteit.

Een kolossale wijn, gemaakt van een van de kleinste percelen in de Bourgogne…

Wist je dat?

Flessen Romanée Conti worden nog steeds per stuk verkocht, vergezeld van een mix van 12 andere grand cru referenties, onder de prestigieuze appellations van Domaine de la Romanée-Conti: échezeaux, grands échezeaux, romanée-saint-vivant, richebourg en la tâche.

Sluiten