Chateau Clos Vougeot (9)Chateau Clos Vougeot (9)
©Chateau Clos Vougeot (9)|J-L Bernuy
Appellation Clos de Vougeot

Appellation Clos de Vougeot

Grand cru de la Côte de Nuits, Chef d'Ordre van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin, een van de iconen van de Bourgogne wijnwereld!

Clos de Vougeot: zijn geschiedenis is diep geworteld in die van de abdij van Cîteaux, die het domein bezat van de 12e tot de 18e eeuw. Grand Cru van de Côte de Nuits, Chef d’Ordre van de Confrérie des Chevaliers du Tastevin, meer is er niet nodig om het tot een van de iconen van de Bourgogne wijnwereld te maken.

Op weg naar de Grands Crus

Uniek en meervoudig

Vandaag delen ongeveer 80 verschillende eigenaars de 50 hectare Clos de Vougeot: het resultaat van opeenvolgende verkopen na 1789, toen de monniken Cîteaux verlieten. Na de oogst vinifieert elke eigenaar zijn oogst apart en volgens zijn eigen persoonlijkheid. Hoe kunnen we deze wijn, of beter gezegd deze wijnen, definiëren? Door de punten te benadrukken die ze gemeen hebben. Een zeer intense kleur, van framboosrood tot diep granaat. Een zacht bouquet dat in eerste instantie doet denken aan roos, viooltjes of reseda, en later aan braambes, framboos, zoethout, truffel… In de mond wordt de noblesse onthuld, een combinatie van elegante finesse en vlezige volheid. Dit is een wijn om te laten rusten, om al zijn kwaliteiten tot uiting te laten komen na 10 tot 30 jaar, en soms zelfs langer… Wie deze zeer speciale wijn ook maakt, het resultaat weerspiegelt het motto van de Chevaliers du Tastevin: “Nooit tevergeefs, altijd in wijn”.

Wist je dat?

Er was een cisterciënzer monnik in Cîteaux die een voorbestemde naam had voor het beheren van Clos de Vougeot: Dom Goblet. Hij oefende zijn beroep uit tot de Revolutie, toen de cisterciënzerorde werd ontbonden en de wijngaarden werden verspreid.

 

Sluiten