monthelie-autmne-vignesmonthelie-autmne-vignes
©monthelie-autmne-vignes|Atelier photo Muzard;
DE KLIMATEN VAN BOURGONDIË OP DE LIJST VAN DE UNESCOTussen Dijon en Beaune tot aan Santenay

De klimaten van de wijngaarden in Bourgondië

De opname van de Climats du vignoble de Bourgogne op de UNESCO-lijst is een erkenning van het unieke karakter van de Côte Viticole.

De Climats du vignoble de Bourgogne werden op 4 juli 2015opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Deze vermelding erkent het unieke karakter van de Côte Viticole tussen Dijon en Beaune en tot Santenay. Opmerkelijke landschappen, een uitzonderlijk gebouwd erfgoed en unieke knowhow zijn slechts enkele van de redenen voor deze vermelding.

Wat is een

Wat is een “climat” in Bourgondië?

Een climat is de specifiek Bourgondische term voor een wijnbouwterroir. Door de eeuwen heen zorgvuldig afgebakend (en sindsdien vrijwel onveranderd), is elke climat een perceel wijnstokken met zijn eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van crus. Er zijn meer dan 1000 climats op een dun lint dat loopt van Dijon tot Santenay, ten zuiden van Beaune, sommige met illustere namen zoals Chambertin, Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Montrachet, Corton, Musigny…

Wat is er zo speciaal aan de site Climats de Bourgogne?

Wat is er zo speciaal aan de climats de Bourgogne site?

Nergensanders is de wens om wijn te verbinden met de plaats die hem produceert zo ver doorgevoerd en op zo’n geraffineerde manier als in Bourgondië. Het resultaat is een extreem gefragmenteerde wijngaard, expertise gericht op uitmuntendheid, opmerkelijke landschappen, steden met een uitzonderlijk gebouwd erfgoed, Dijon en Beaune, een economie, een specifieke cultuur en een woord om het te karakteriseren: Climat.

Klimaten van de wijngaarden in Bourgondië

Climats du Vignoble de Bourgogne – Perken en cabiote© Jean-Louis Bernuy

Welke elementen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO?

De climats vormen een uitzondering en een model van wijnbouw op basis van terroir dat andere wijngaarden over de hele wereld inspireert. Ze vormen een unieke culturele site gevormd door 2000 jaar geschiedenis, gekenmerkt door een uitzonderlijk gebouwd erfgoed, zowel volkse als monumentale (Hospices de Beaune, Palais des Ducs de Bourgogne, Château du Clos de Vougeot, enz.). Hun opname op de Werelderfgoedlijst betekent dat ze intact kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties en geeft internationale erkenning aan hun unieke karakter.

 

Climats du vignoble de Bourgogne: inschrijving in 2015

De Climats du vignoble de Bourgogne werden op 4 juli 2015 ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, tijdens de 39e zitting van het Werelderfgoedcomité in Duitsland.

Elk jaar in juni en juli

Klimaat Maand

Festivals, evenementen, speciale proeverijen, workshops

Elk jaar van half juni tot half juli viert Bourgondië zijn Climats. Het is een programma van evenementen, concerten, workshops, ontdekkingswandelingen in de wijngaarden en open dagen op de landgoederen die de Côte de Beaune en Hautes-Côtes en de hele Route des Grands Crus tot leven brengen.
Mis deze kans niet om de Climats te vieren met de mensen van Bourgondië.

Organiseer

uw bezoek

Route des Grands Crus

Een erfgoed om te ontdekken

Door de eeuwen heen heeft de mens de Climats in het landschap en de kalksteen gekerfd, lage muurtjes en cabottes gecreëerd, kuiphuizen en wijnbouwershuisjes, kelders en wijnkelders, kerken en gasthuizen, paleizen en kastelen. Ontdek ze allemaal tijdens een rondleiding door Beaune en de wijndorpen van de Côte de Beaune.

Wijndorpen

In het hart van de wijnproductie heeft elk dorp zijn eigen opmerkelijke erfgoed: wijnbouwerswoningen, wijnlandgoederen, maar ook talrijke kelders, wijnhuizen en wijnpersen, waarvan sommige dateren uit de Middeleeuwen. De beste manier om ze te ontdekken is door de oude straatjes te slenteren en de deuren van de kelders open te duwen… Ontdek de dorpen van de Beaune streek.

Sluiten