monthelie-autmne-vignesmonthelie-autmne-vignes
©monthelie-autmne-vignes|Atelier photo Muzard;
DE KLIMATEN VAN BOURGONDIË OP DE LIJST VAN DE UNESCOTussen Dijon en Beaune tot aan Santenay

De klimaten van de wijngaarden in Bourgondië

De opname van de Climats du vignoble de Bourgogne in de UNESCO is een erkenning van het unieke karakter van de Côte Viticole

De Climats du vignoble de Bourgogne zijn op 4 juli 2015 opgenomen in de erfgoedlijst van UNESCO. De vermelding is een erkenning van het unieke karakter van de Côte Viticole tussen Dijon en Beaune en tot Santenay. Opmerkelijke landschappen, een uitzonderlijk gebouwd erfgoed en unieke knowhow zijn slechts enkele van de elementen die deze classificatie mogelijk hebben gemaakt.

Wat is een "climat" in Bourgondië?

Wat is in Bourgondië een “climat”?

Een climat is de specifiek Bourgondische term voor wijnbouwterroir. Eeuwenlang zorgvuldig afgebakend (en sindsdien vrijwel onveranderd gebleven), iedere climat is een perceel wijnstokken met zijn eigen naam, geschiedenis, smaak en plaats in de hiërarchie van crus. Er zijn meer dan 1.000 climats op een dun lint dat loopt van Dijon tot Santenay, ten zuiden van Beaune, sommige met illustere namen als Chambertin, Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Montrachet, Corton, Musigny…

Wat is er zo speciaal aan de site Climats de Bourgogne?

Nergens anders is de wens om wijn te koppelen aan de plaats waar deze wordt geproduceerd zo ver doorgevoerd en op zo’n verfijnde manier als in Bourgondië. Het resultaat is een uiterst geperceliseerde wijngaard, expertise gericht op uitmuntendheid, opmerkelijke landschappen, steden met een uitzonderlijk gebouwd erfgoed, Dijon en Beaune, een economie, een specifieke cultuur en een woord om het te karakteriseren: Climat.

Klimaten van de wijngaarden in Bourgondië

Climats du Vignoble de Bourgogne – Parcelles et cabiote© Jean-Louis Bernuy

Welke elementen staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO?

De climats vormen een uitzondering en een model van wijnbouw op basis van terroir dat andere wijngaarden over de hele wereld inspireert. Ze vormen een unieke culturele site gevormd door 2000 jaar geschiedenis, gekarakteriseerd door een uitzonderlijk bouwkundig erfgoed, zowel volkse als monumentale (Hospices de Beaune, Palais des ducs de Bourgogne, Château du Clos de Vougeot…). Hun opname op de Werelderfgoedlijst betekent dat ze intact kunnen worden doorgegeven aan toekomstige generaties en dat hun unieke karakter internationaal wordt erkend.

 

Climats du vignoble de Bourgogne: een inschrijving in 2015

De Climats du vignoble de Bourgogne werden op 4 juli 2015, tijdens de 39e zitting van het Werelderfgoedcomité in Duitsland, ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wandelingen in Bourgondië, op de Unesco route

De ziekenhuizen van Beaune - Hôtel-Dieu

Ontdek de Climats du Vignoble de Bourgogne op video

Het Maison des Climats du Vignoble de Bourgogne in Beaune

Balades en Bourgogne, op de paden van Unesco

Balades en Bourgogne is een gloednieuwe app die je meeneemt op begeleide wandelingen over de wandelpaden die kriskras door het gebied van de Climats du Vignoble de Bourgogne lopen.

Het is niet nodig om de route op een kaart te vinden of om overal naar nuttige punten te zoeken, de app zorgt daarvoor door audiocommentaar te geven. Ontdek wat de beroemde Climats de Bourgogne zijn, waarom wijnboeren cabottes bouwen en waar meurgers voor worden gebruikt … George Clooney’s French Way vertelt je er onderweg alles over.

Vier wandelingen worden aangeboden: rond het beroemde Château du Clos de Vougeot (7 km), in het hart van de Grands Crus van Bourgondië vanuit Morey-Saint-Denis (6 km), de Butte de Corton vanuit Pernand-Vergelesses (6 km) of de sentier des Crêtes in Santenay (11 km).

Een wijngaard om te verkennen

Balades en Bourgogne is gratis verkrijgbaar in de App Store en Google Play.

Burgundy climats kaart

Op weg naar de Climats du vignoble de Bourgogne UNESCO Werelderfgoed

Burgundy Climats kaartBurgundy Climats kaart

Montrachet, Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Corton, Musigny, Chevalier-Montrachet, Chambertin… De Climats hebben hun naam gegeven aan uitzonderlijke crus, bekend over de hele wereld.

Een wijngaard om te ontdekken

De Climats du vignoble de Bourgogne, gelegen tussen combes en heuvels, vormen een uniek landschap.

Te voet, op de fiets, in een paardenkoets, in een 4×4, per helikopter of in de voetsporen van een wijnboer, er zijn duizend-en-een manieren om het te ontdekken.

Op de fiets vindt u al onze adviezen en goede adressen om de Climats du vignoble de Bourgogne rond Beaune te ontdekken.

Te voet kunt u al onze ideeën voor wandelingen en trektochten raadplegen, met downloadbare kaarten, topos en GPS-routes.

Voor extra comfort kunt u zich laten begeleiden door een gepassioneerde chauffeur-begeleider die SA burgundy tot leven zal brengen, dankzij onze selectie van wijntours.

Wijngaardavonturiers weten alles door ons blogartikel “Visiter le vignoble autrement” te lezen.

Organiseer

uw bezoek

Route des Grands Crus

Een erfgoed om te ontdekken

Door de eeuwen heen hebben de mensen de Climats in de landschappen en in de kalksteen gegrift, en lage muurtjes en cabottes, kuipen en wijnbouwershuizen, kelders en wijnkelders, kerken en gasthuizen, paleizen en kastelen gecreëerd. Ontdek ze allemaal tijdens een rondleiding door Beaune en de wijndorpen van de Côte de Beaune.

Wijndorpen

Het hart van de wijnproductie, elk dorp bevat opmerkelijke erfgoedelementen: huizen van wijnboeren, wijnbouwcomplexen, evenals talrijke kelders, kuipenhuizen en wijnpersen, waarvan sommige dateren uit de Middeleeuwen. De beste manier om ze te ontdekken is door door de oude straatjes te slenteren en de deuren van de kelders open te duwen… Ontdek de dorpen van de Beaune streek.

Aloxe-Corton

Pommard

Meursault

Château de Santenay

Musea en emblematische plaatsen

Must-see: de Hospices de Beaune (Hôtel-Dieu)

Onze selectie: het Musée du Vin, het Musée des Beaux-Arts de Beaune, het Maison des Climats en het beroemde Château du Clos de Vougeot.

 

Vanaf €12Volledige prijs

Hôtel Dieu – Hospices de Beaune

HEALTH

Beaune

Musée du Vin de Bourgogne

MÉTIERS

Beaune

Musée des Beaux-Arts de Beaune

HISTOORY

Beaune

Château du Clos de Vougeot

CHÂTEAU

Vougeot

Wijnen om te proeven

De wijnhuizen, kelders, cuveries en voorraadkamers

Veel daarvan dateren uit de Middeleeuwen en zijn te vinden op ongebruikelijke plaatsen zoals de bastions van de stadswallen, voormalige kloosters of de kelders van de kanunniken van de Notre-Dame… in het hart van een echt netwerk van ondergrondse kelders. Dit zijn onze favorieten.

Proeven en oenologie

Wil je een introductie in wijnproeven? De terroirs, appellations en subtiliteiten van Bourgondische wijnen beter begrijpen? Of gewoon een gezellig moment doorbrengen rond zorgvuldig geselecteerde wijnen?

Volg de gids.

Kelderrondleidingen

Grote evenementen

3e weekend in januari: de Saint-Vincent Tournante

3e zondag in november: de Hospices de Beaune Wijnveiling is het hoogtepunt van een weekend vol festiviteiten

De maandag na de Wijnveiling: de Paulée de Meursault

 

PRATIQUE: Download de brochure “En route vers les Climats du vignoble de Bourgogne”

.

Sluiten