Abbaye De Fontenay Patrimoine BourgogneAbbaye De Fontenay Patrimoine Bourgogne
©Abbaye De Fontenay Patrimoine Bourgogne|Frederic DUPIN;
3 ABDIJEN OM TE ONTDEKKENIn de buurt van Beaune
Een must-see

3 abdijen om te ontdekken

Deze drie abdijen zijn een uitzonderlijke erfenis die de monniken hebben nagelaten. Of je nu een erfgoedliefhebber bent of een ouder die zijn erfgoed wil doorgeven, een bezoek aan deze drie sites is een must.

01. Abdij van Fontenay

Eén van de eerste Franse monumenten die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO is geplaatst.

De abdij, die in 1981 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO werd geplaatst, was een van de eerste Franse monumenten die op deze prestigieuze lijst werd geplaatst, die de uitzonderlijke waarde van zowel het abdijcomplex van Fontenay als de natuurlijke omgeving erkent.

 

Wat een programma!

De abdij is het hele jaar geopend voor bezoekers. Elk jaar verwelkomt het meer dan 100.000 bezoekers, die de schoonheid en zuiverheid van de architectuur komen bewonderen die 900 jaar lang bewaard is gebleven, en om de rust te proeven van een diep spirituele plek.
De rondleiding omvat de meeste kloostergebouwen, de tuinen en het lapidair museum. Hij eindigt in de boekwinkel.

 

2. Abdij van Cîteaux

De abdij van Cîteaux: bakermat en hoofd van de cisterciënzerorde.

De abdij van Cîteaux, bakermat en hoofd van de cisterciënzerorde, die in 1098 werd gesticht door Robert de Molesmes, in wat toen een “woestijn” was, zou samen met Cluny een van de bakens van het christendom worden.

De abdij van Cîteaux, de abdij van de Cistels

Het was als reactie op de Cluniacijnse pracht en praal en om terug te keren naar de strenge regels van Saint-Benoit dat Robert de Molesmes en zijn metgezellen zich vestigden op een afgelegen, moerassige plek waar biezen en riet groeiden, in de Middeleeuwen “Cistels” genoemd.
Vanuit de moeilijkheden die ze tegenkwamen, werden deze monniken landbouwers, waterbouwkundig ingenieurs en wijnbouwers. De jonge abdij stichtte al snel dochterabdijen (La Ferté, Pontigny, Bonnevaux en Clairvaux), die zich op hun beurt zo sterk verspreidden dat Cîteaux halverwege de 14e eeuw aan het hoofd stond van een immens Europees netwerk.

Abdij van Cîteaux: een bezoek in het teken van spiritualiteit

Meer dan 900 jaar na de stichting wordt de abdij nog steeds geleid door veeleisende principes: ascese, liturgische strengheid, eenzaamheid en werk voor de 35 monniken die deel uitmaken van de gemeenschap. In 1998 werd een rondleiding door enkele historische gebouwen opengesteld voor het publiek. Dit spirituele en culturele parcours geeft inzicht in het kloosterleven en de cisterciënzer traditie, met bezoeken aan de bibliotheek, het kopiistenklooster en het Definitorium, waar een tentoonstelling te zien is die laat zien hoe de monniken eeuwenlang echte specialisten waren in ruimtelijke ordening.

3. Abdij van Cluny

De benedictijnenabdij van Cluny had een uitzonderlijke invloed op Europa.

De in 910 gestichte benedictijnenabdij van Cluny had een uitzonderlijke invloed op Europa, zowel op politiek, artistiek als religieus gebied. Cluny, zowel een stad als een abdij, getuigt zelfs zonder zijn grote abdijkerk van de grootsheid van de monastieke hervormingsbeweging in de Middeleeuwen.

Een monastiek rijk

Tussen de 10e en 12e eeuw werd de abdij van Cluny het centrum van een Europees monastiek rijk waarvan het gezag zich zou uitstrekken over 1100 priorijen en meer dan 10.000 monniken. Er is een gezegde dat luidt: “Waar de wind ook waait, de abt van Cluny is er”. Drie eeuwen lang, van Bernon tot Peter de Eerbiedwaardige, vestigden opmerkelijke abten zich als bemiddelaars en adviseurs van koningen en de paus, en beïnvloedden zo de politiek en de geschiedenis.
De wereldlijke macht en het spirituele gezag van Cluny op haar hoogtepunt stelden haar in staat grote projecten te lanceren zoals de herovering van Spanje, de organisatie van grote pelgrimstochten en in te grijpen op het gebied van de kunsten.

Monnikenarchitecten

De abdij breidde haar invloed uit op het gebied van muziek, schilderkunst en vooral architectuur, ten dienste van een ongeëvenaarde liturgie. Met zijn hoge schepen met tongewelven, drie verdiepingen en geschilderde kapitelen creëerde en verspreidde Cluny de Cluniac stijl in heel Europa. In 1130 werd “Cluny III” ingewijd. De Grote Kerk is een gigantisch bouwwerk, verbazingwekkend door de harmonie van de volumes. Met 5 beuken, een koor met kooromgang omringd door 6 kapellen, verbaasde de kerk bezoekers uit de Middeleeuwen, die het beschreven als een “loopbrug voor engelen”.

Een interactief bezoek

Het bezoek is een must, en het is adembenemend! Augmented reality-schermen verspreid over de abdij, de 3D-film “Major Ecclesia”, laten bezoekers zien wat nu verdwenen is; het “Clunyvision”-apparaat onthult het verleden van het stadscentrum.

Met de auto of de fiets

De ontdekking gaat verder
Sluiten