Pano St RomainPano St Romain
©Pano St Romain|Images Et Associes;
Mijn 6 mooiste panorama'srond Beaune in Bourgondië
Côtes de Beaune en Hautes-Côtes de Beaune

Een verhaal van perspectief

Hier ben ik, gekleed voor de zomer maar met mijn schoenen aan, om je rond te leiden langs de prachtige panorama’s van de Beaune streek. Spring erop! Laten we de hoogte in gaan, je zult er geen spijt van krijgen! De uitzichtpunten die ik voorstel hebben een aantal kenmerken gemeen: je kunt van bovenaf kijken, er is vaak een oriëntatietafel om je wegwijs te maken, je kunt langer blijven om van de plek te genieten, of kiezen voor een picknick of een wandeling. Zorg in alle gevallen goed voor de plek en laat hem schoon achter!

01. Drie kruizen berg

of Mont de Sène

Het ligt boven Santenay en je kunt er komen door de weg richting Nolay te nemen. Bij het plaatsje Les Louchardes (net voor je Nolay binnenrijdt) sla je linksaf de kleine weg richting Dezize-lès-Maranges in, je rijdt door tot het gehucht Borgy, daar sla je linksaf de Route des Trois Croix op, je rijdt door en parkeert je auto, je bent er!

Deze 521 meter hoge berg is bedekt met kalkgraslanden die typisch zijn voor de Côte de Beaune met beschermde flora zoals de Apenorchidee en de Berginula. Deze berg staat sinds 1993 op de lijst van natuurparken, dus niets oprapen, gewoon genieten met je ogen.

Hier heb je een uitzicht van 360° over de zuidelijke Côte de Beaune in het oosten en de prestigieuze wijngaarden van Santenay, een wijdvertakt dorp bezaaid met geglazuurde pannendaken. Op een heldere dag kun je de Mont Blanc zien – en dat is geen grapje! In het zuiden zie je de Maranges wijngaarden, de Côte Chalonnaise en het Clunisois gebied dat gedomineerd wordt door Mont-Saint-Vincent, en in het westen de Morvan.

 

Mijn goede plan

Ik kom hier met een picknickmand, en de sereniteit van de plek en het 360° uitzicht zijn zeker de moeite waard om de tijd voor te nemen, en… als je een mooie panoramafoto wilt maken, is dit de ideale plek! Er is ook een mooie lus die je te voet kunt ontdekken, circuit nr. 26, geel gemarkeerd.

2. De Chaume des Buis in Nolay

Voor een gezinsuitstapje

In het dorp Nolay ga je richting Aubigny-la-Ronce, Bligny-sur-Ouche over de D33. Ga door het gehucht Cirey, rijd 100 meter door en neem aan uw rechterhand voor een bocht een discrete weg die wordt aangegeven door een bordje ‘ferme auberge’.

Er zijn twee uitkijkpunten, het eerste aan de rechterkant aan de voet van de Vierge Notre-Dame-de-la-délivrance, die in 1945 op de kliffen werd opgericht als dank voor de bevrijding van de stad in 1944 en ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de oorlog. Dit is een heel mooi uitkijkpunt, van oost naar west neemt je blik dit landschap in zich op dat bestaat uit heuvels en valleien, Nolay, de valleien van de Maranges en de Cozanne, de Monts Juliard en de Sène…

Een tweede panorama wordt onthuld door rechtdoor te gaan op de weg die je hebt genomen. Hier kun je groenten uit de tuin en biologisch varkensvlees kopen in een uitzonderlijke omgeving met een prachtig panorama.

Mijn goede plan

Volg het pad verder naar de boerderij Chaume des Buis, waar Karine terrines verkoopt die gemaakt zijn van scharrelvarkens. Als je ’s avonds laat gaat, heb ik vanaf hier onvergetelijke zonsondergangen gezien!

3. Orches en Saint-Romain-le-Haut

Verlaat Nolay voor Beaune, passeer La Rochepot, midden in het dorp, neem de D111D richting Baubigny. Je moet zeker een kijkje nemen bij het kasteel, dat op dit moment niet meer open is voor bezoekers. Je kunt dit imposante gebouw, met zijn geglazuurde pannendak, nog steeds bewonderen. Passeer Evelle en ga verder richting Orches, waarbij je op de hoogste weg blijft. Ga Orches niet in, maar neem bij het kruis de weg links en sla na 50 meter linksaf. Dit pad leidt naar een oriëntatietafel. Het uitzicht is magnifiek en bij helder weer kun je de Mont Blanc zien liggen!

Als u een fervent wandelaar bent, profiteer dan van het “sentier des Roches” om op het ritme van de “oh! ah!” te wandelen terwijl u wijngaarden aan de voet van steile kliffen en uitzichtpunten ontdekt die het landschap van de Côte d’Or van bossen, wijngaarden en rotsachtige heuvels onthullen. Deze route van 15 km kan ook worden gehalveerd voor gezinswandelingen! Goed om te weten: de routes rond Beaune zijn allemaal lussen, geel gemarkeerd. Dankzij de app “Balades en Bourgogne” kun je variëren met de pleziertjes en de hellingen.

Zo zie je maar, Bourgondië te voet moet je verdienen! Als je niet wilt wandelen, hardlopen of hoekjes en gaatjes wilt ontdekken die met de auto onbereikbaar zijn, stap dan weer in je auto en keer terug naar de Croix d’Orches, doorkruis dit gehucht dat onder de kliffen ligt om Saint-Romain-le-Haut te bereiken. Je vindt er een mooi plein met een 15e-eeuwse parochiekerk.

Aan het einde van de rotsachtige uitloper staat een kruis. Vanaf hier opent zich een prachtig panorama: het dorp Saint-Romain-le-Bas en het rotsmassief van Baubigny. Saint-Romain-le-Haut ligt op een kalkstenen uitloper in het midden van een prachtige halve cirkel van kliffen. Je kunt de goed bewaard gebleven habitat, de daken en de typische stenen huizen bewonderen, die tijdens de Revolutie werden herbouwd met stenen uit het Château de la Rochepot, dat in die tijd werd omgevormd tot een enorme steengroeve. Sindsdien is het herbouwd om het oog te strelen.

Mijn goede plan

Als je kunt, bezoek dan de kerk van Saint-Romain-le-Haut, die origineel is in zijn soberheid en ontwerp. De ingang is hoger dan het koor, dus je moet een paar treden naar beneden om er te komen. Tegenover de kerk is een portiek met daarboven een driehoek, het symbool van de drie-eenheid. Dit is een huis waar nonnen vroeger woonden en hun kinderen onderwezen.

4. Oratorium Frétille

in Pernand-Vergelozen

Vanuit Beaune neem je de D18 richting Savigny-lès-Beaune, volg dan de borden naar Pernand-Vergelesses. Het dorp is gebouwd in een amfitheater rond de Cortons-heuvel en wordt overzien door het beschermende silhouet van Notre Dame d’Espérance. Het Oratoire de Frétille is met de auto bereikbaar vanuit het dorpscentrum en biedt een prachtig panoramisch uitzicht over de wijngaarden. Het oratorium ligt op een stuk grond tussen de bossen van “Sur Frétille” en de wijngaarden van “Sous Frétille”. Van hieruit kun je een landschap van wijngaarden en kleine weggetjes die door de percelen kronkelen bewonderen. Steek uw hoofd omhoog en bewonder de Butte de Corton, de met bos bedekte heuvel die op zijn hellingen nectar laat rijpen waarvan de namen ons doen dromen: Corton Charlemagne (mijn lievelingswijn…), Corton Clos du Roy…

Als u deze plaatsen in de herfst kunt komen bezoeken of terugkeren, weet dan dat hun magie met 10 wordt vermenigvuldigd! En als je nog meer wilt genieten, kun je in dit gebied wandelroutes volgen die je een adembenemend uitzicht bieden.

Nog één ding, koop bij je picknick een fles en geniet van een glas. Bij het zien van wijngaarden zover het oog reikt, kun je een droge smaak krijgen…

Mijn kleine anekdote

Een dorpje onderaan de Butte de Corton aan de oostkant heet Aloxe-Corton. Pas op, het Bourgondische dialect is hier de norm, dus zeg “we zijn in Alosse” en je wordt aangezien voor een Bourgondiër!

5. De Maagd van de Montagne de Beaune

De Vierge de la Montagne werd opgericht als eerbetoon aan de bevrijders van Beaune, dat op 8 september 1944 werd bevrijd. La Montagne, gelegen op de wijngaarden, is een groene long op een hoogte van 385 meter. Je komt door de premiers crus “Grèves” en “Bressandes”… Je kunt deze prachtige route nemen vanaf het Parc de la Bouzaize in Beaune, waar een parkeerplaats is, of vanaf de Virgin, wat je een lange klim bespaart. Volg de borden “Montagne de Beaune”, geel gemarkeerd.

Een blik op de stad Beaune is op zijn plaats, dus veel plezier met het vinden van de Hospices de Beaune dankzij de geglazuurde pannendaken en met het voorstellen van de overplaatsing van patiënten in 1971 van de hospices naar het nieuwe Philippe Le Bon ziekenhuis, zichtbaar aan de noord-/oostkant (blauwe gebouwen). Of probeer te raden welke percelen beplant zijn met Chardonnay-druiven voor de witte en Pinot Noir-druiven voor de rode wijnen. Hier is een hint: in de herfst verkleuren de bladeren van de Chardonnay van groen naar goudgeel en die van de Pinot Noir van groen naar koperrood.

Let ook op de muurtjes, lage muurtjes en cabotes die dit wijnlandschap zo verfraaien.

Mijn goede plan

Vanaf het Parc de la Bouzaize volg je pad nr. 12, dat je door wijngaarden voert met suggestieve namen als Clos des Mouches… Als je een fervent hardloper bent, is het Parc de la Bouzaize het startpunt van enkele van onze beste hardloopspots.

6. La Combe à la Vieille bij Bouilland

Als je de borden naar de Tour de la Vallée du Rhoin volgt, ontdek je een aantal panoramische uitzichten, waaronder de Combe à la Vieille. De kliffen, die zijn omgebouwd tot klimlocaties, kijken uit over het mooie dorpje Bouilland en de vallei van Rhoin. Aan het eind van je wandeling kun je een kleine rondleiding krijgen door dit dorp, genesteld op de bodem van deze groene vallei, met zijn dubbele impluvium wasplaats, zijn fontein en zijn typische stenen huizen uit de Hautes-Côtes!

Op zoek naar

van de beste smaken
Sluiten