IMG_0022IMG_0022
©IMG_0022|@Magali Masson
GINGERBREADEen gezond brood!
Bourgondische specialiteit

Peperkoek

Samen met zwarte bessen en mosterd maakt ontbijtkoek deel uit van de gastronomische trilogie van Bourgondië.

Bernard Loiseau citaat

De grote chef-kok Bernard Loiseau zag in dit koekje met honing “een brood van gezondheid” en riep uit: “Het is het terroir en het product! Het is heel Frankrijk en mijn geliefde Bourgondië!

Van China tot Bourgondië

Gemberbrood is al bekend sinds de oudheid, maar het hedendaagse recept verscheen in de 10e eeuw in China onder de naam Mi-Kong. Het was een grote reiziger en maakte deel uit van het rantsoen van de ruige ruiters van Genghis Khan en werd doorgegeven aan de Arabieren. Het was tijdens hun verblijf in het Heilige Land dat de kruisvaarders het zich toe-eigenden en het meenamen in hun bagage. Er wordt gezegd dat dit gebak, dat in de Middeleeuwen ‘Boichet’ werd genoemd, naar Bourgondië werd gebracht door hertogin Marguerite van Vlaanderen toen ze trouwde met Filips de Stoute… of misschien werd het meegenomen uit Kortrijk door haar kleinzoon, hertog Filips de Goede.

Peperkoek uit Dijon
Place Carnot, Beaune

Peperkoek

door Mulot en Petitjean

Het was bij Bonnaventure Pellerin, een “peperkoekverkoper en herbergier” in Dijon in 1702 dat het woord “peperkoek” voor het eerst opdook. Dit brood, dat bekend staat om zijn delicatesse, vond al snel een publiek van fijnproevers en er waren wel 12 fabrieken in de Côte d’Or.

Het bedrijf Mulot et Petitjean is de laatste van de meester-gemberbroodmakers van Dijon. Het is gevestigd in een prachtig oud vakwerkhuis aan de Place Bossuet in Dijon. In Beaune kun je de beroemde 100% zelfgemaakte ontbijtkoek en specialiteiten zoals nonnettes (kleine ontbijtkoekjes met een met jam gevulde kern) of glacé mince, met suiker geglazuurde ontbijtkoek, vinden in een mooie Mulot et Petitjean boetiek op Place Carnot.

IMG_0024 (5)IMG_0024 (5)
©IMG_0024 (5)

In de keuken: zoete en hartige gerechten

Gemberkoek is een beetje zoals de madeleine van Proust voor Bourgondiërs, het roept jeugd, herinneringen, tederheid, etc. op. Het is vooral populair in de winter tijdens de kerstvakantie.

In de keuken past het perfect bij veel gerechten, zowel hartig als zoet, zoals foie gras, geitenkaas, kip, forel maar ook vijgen of rabarber. Wat zou je zeggen van een ontbijtkoektoast met een bolletje ontbijtkoekijs, omringd door garnalen?

Word zo zoet als honing!Mulot & Petitjean peperkoekhuisje
Sluiten