moutarde-fallot-degustation-moutarde-1920x640-crop-1677242112moutarde-fallot-degustation-moutarde-1920x640-crop-1677242112
©moutarde-fallot-degustation-moutarde-1920x640-crop-1677242112
Dijon mosterdEen recept dat uniek is in de wereld
  • 58
  • 136
Waar komt de beroemde Bourgondische mosterd vandaan?

LA MOUTARDE

Geel, fijn en kruidig, het is een speciale gast op de tafel van de hertogen van Bourgondië. De geheimen van zijn oorsprong en productie zijn eindelijk onthuld.

De mosterdreis

Mosterd was een speciale gast op de tafel van de hertogen van Bourgondië, die het recept al in de Middeleeuwen ontwikkelden. Sindsdien heeft het de wereld rondgereisd en nodigt het overal uit, op je bord, om de dagschotel te verlevendigen of in de hamburger van president Barack Obama, om de “French touch” te brengen.

Dijon of geen dijon?

Oorspronkelijk werden mosterdzaden geteeld in Bourgondië, maar na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de productie geïndustrialiseerd en kwamen er hele containers met zaden vanuit Noord-Amerika en Oost-Europa naar Bourgondië. Het moet gezegd worden dat Dijonmosterd geen gecontroleerde oorsprongsbenaming (AOP) heeft, dus het kan overal ter wereld worden gemaakt als het recept wordt gevolgd. Deze lijkt eenvoudig, het mosterdzaad ( brassica negra) wordt geplet en gemengd met een zuur sap dat wordt geëxtraheerd uit een groene druif, verjus. Is alle mosterd dan gemeengoed geworden nu het wordt gemaakt met zaden van elders? Nee, want een familie van die-hard mosterdmakers in Beaune is nog steeds bezig…

Verzet georganiseerd in Beaune
Een uitzonderlijk product

Bourgondische mosterd

door Fallot Mosterdmolen

Toen in de jaren zeventig de mosterdmakers overgingen op massaproductie, nam een ambachtelijk huis uit Beaune, Fallot, de tegenovergestelde gok. Het houdt vast aan artisanale knowhow, een fijne, karakteristieke mosterd en heeft de luxe om samen te werken met de grote Michelin-sterrenchefs van Bourgondië en daarbuiten. Sterker nog, in de jaren ’90 was Marc Desarmenien, de jonge CEO van Fallot, de speerpunt van de mosterdzaadteelt in Bourgondië. In 2009 kreeg zijn ‘Moutarde de Bourgogne’ de Beschermde Oorsprongsbenaming (IGP), wat aangeeft dat de zaden lokaal werden geteeld, gemengd met AOC witte wijn uit de Bourgogne en gemaakt in Beaune.

Moutarderie Fallot Bourgogne Beaune (5) 2Moutarderie Fallot Bourgogne Beaune (5) 2
©Moutarderie Fallot Bourgogne Beaune (5) 2

Fallot opent de deuren van zijn mosterdfabriek

In de gebouwen waar het merk in Beaune werd geboren, biedt de Moutarderie 2 routes, een museumgedeelte met een leuk en smakelijk parcours en een rondleiding door de productiesite om de productieprocessen te ontdekken. Maar als je maar even tijd hebt, ontdek dan de nieuwste aanwinst van het bedrijf: Enjoy Fallot. In deze eigentijdse en kleurrijke ruimte kun je de nieuwste creaties van het huis uitproberen, verse mosterd inslaan die per pomp wordt geserveerd en advies en tips van chef-koks krijgen voor je recepten.

Laat de mosterd aan je neus komen
Sluiten