Bugatti Beaune Vignoble Route Des Grands Crus CheminBugatti Beaune Vignoble Route Des Grands Crus Chemin
©Bugatti Beaune Vignoble Route Des Grands Crus Chemin|Michel Joly
TourOP WEG NAAR GROTE GROEI

Een tocht langs de Route des Grands Crus

Alles wat je moet weten over de wijnroute door Bourgondië

Een prestigieuze rondleiding door de wijngaarden om de wijnen van Bourgondië en de Grands Crus te ontdekken.

LiseLise
©Lise
Lise

Ze reist met haar stam, met haar creatieve maar rusteloze kinderen, of met haar luidruchtige maar respectvolle bende. Als Bourgondische geadopteerde pikt ze verborgen hoekjes, onbekende adresjes en ongewone figuren op. Voor haar draait de reis simpelweg om het ontmoeten van mensen.

Een must in Bourgondië

De Wijnroute doorkruist het meest prestigieuze deel van de Bourgondische wijngaarden. 37 pittoreske wijndorpjes in de Côte de Nuits en Côte de Beaune, tussen Dijon en Beaune en tot Santenay, over een afstand van 60 km.

Wat is de Route des Grands Crus?

Het is een smalle strook die zich uitstrekt langs een noord-zuidas, niet meer dan 2 km breed en 300 tot 400 meter hoog. De route wordt aangegeven met bruine borden met een wit cluster, van Dijon naar Santenay via Nuits-Saint-Georges en Beaune.

 

De Route des Grands Crus

In cijfers
60 km

van geluk

1937

Geboortedatum

37

wijndorpen

32

grands crus op de route

Bourgondische wijnroute. Route des Grands Crus

Côte de Nuits route: Dijon - Corgoloin

Het eerste deel van de route loopt parallel aan de voormalige N74, nu omgedoopt tot de D974. De prestigieuze Côte de Nuits herbergt enkele van ’s werelds beste rode wijnen, waaronder 24 van de 33 grands crus van Bourgondië (Romanée-Conti, Clos de Vougeot, Chambertin, enz.).

Bourgondische wijnroute. Route des Grands Crus

Côte de Beaune Route: Corgoloin - Santenay

Na Corgoloin gaat het verder naar de Côte de Beaune tot aan de Maranges-heuvel. Een land gezegend met Chardonnay, dat enkele van ’s werelds beste droge witte wijnen produceert, waaronder Corton Charlemagne, crus de Meursault en Montrachet….

Bourgogne wijnroute wijngaarden

Elk dorp heeft zijn eigen wijngaard en rode (pinot noir) en/of witte (chardonnay) appellations, en onderweg is het landschap harmonieus en vol charme. Zachte bochten, wijngaarden georganiseerd in percelen, waarvan sommige zijn omgeven door droge stenen muren, een rivier of een haag. Dit zijn de “Clos”, waarvan de ingangen soms versierd zijn met majestueuze poorten of portieken die herinneren aan de naam van de eigenaar. Op sommige percelen zijn ookkleine kalkstenen gebouwen bewaard gebleven, dit zijn de “Cabotes” waar vroeger het gereedschap werd opgeslagen en de wijnboeren konden rusten en eten.

Dorpen aan de Route des Grands Crus

Alle wijngaarden staan in strakke rijen langs deze glooiende heuvels, tussen elk dorp dat slechts een paar kilometer van elkaar ligt.

Van Gevrey-Chambertin tot Nuits Saint Georges of Aloxe-Corton tot Santenay, ze worden gekenmerkt door de typische architectuur van wijngaarden met prachtige kalkstenen huizen en pannendaken. Deze wijnbouwerswoningen, vaak gelegen tussen binnenplaatsen en tuinen, hebben bijna allemaal een oude kelder, een hoogtepunt van het huis dat de eigenaar aan wijnliefhebbers laat zien.

Traditionele dorpen, vaak weelderig met af en toe een herenhuis dat werd gebouwd door wijnhandelaren die zich in de 18e of 19e eeuw op de heuvel vestigden. Verzameld rond hun gotische en vaak romaanse kerken, fonteinen en washuizen, zijn deze dorpen de emblematische woonwijken van de Bourgondische wijngaarden.

Authentieke vieringen

En laten we niet vergeten dat de wijnboeren van Bourgondië een groot gevoel voor feest en gastvrijheid hebben. Op het ritme van de 4 seizoenen van wijnstokken en wijn brengen ze hulde aan Bacchus (God van de wijn) en Saint-Vincent (patroonheilige van de wijnbouwers) en nodigen ze hun vrienden en klanten… en alle wijnliefhebbers uit voor deze authentieke en gezellige vieringen.

De Route des Grands Crus

Vanuit een andere hoek

De Route des Grands Crus doen betekent ook prestigieuze en bescheiden plaatsen bezoeken, bekend en ongebruikt. In Chenôve herinneren de persen van de hertogen van Bourgondië (14e eeuw) eraan dat de hertogen van Valois “de heren van de beste wijnen in het christendom” waren. In Vougeot herinnert het kasteel voor eeuwig aan het nauwkeurige werk van de cisterciënzer monniken, wier abdij op de nabijgelegen vlakte ligt. Onderweg kondigen enkele klokkentorens of kastelen met hun geglazuurde pannendaken de pracht van de daken van het Musée de l’Hôtel-Dieu – Hospices de Beaune aan. Langs de Côte de Beaune illustreren de kastelen van Corton André, Pommard, Meursault en Chassagne Montrachet het begrip “Clos” tot in de perfectie.

De Bourgondische wijnroute op de fiets

Ontdek de Bourgondische wijnroute op de fiets langs de Voie des Vignes van Beaune naar Santenay, langs Pommard, Meursault en Chassagne-Montrachet. De Voie des Vignes gaat dan verder van Santenay naar Nolay.

Bezoeken en activiteiten langs de

de Bourgondische wijnroute

Op zoek naar inspiratie

Sluiten