De mosterd is niet zomaar een aanwezige op de eettafel van de Hertogen van Bourgondië, die het recept al sinds de middeleeuwen gebruikten. Sindsdien gaat het de hele wereld over, zich overal settelend, in uw bord, om het gerecht van de dag te kruiden of in de hamburger van president Barack Obama om daar de “french touch” toe te voegen. 

Dijon or Not Dijon ?

Van oorsprong werd het mosterdzaadje gecultiveerd in Bourgondië maar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, industrialiseert de productie zich en komen er containers vol met zaad vanuit Noord-Amerika of Oost-Europa naar Bourgondië. Toegegeven, de mosterd van Dijon is geen appellation d’origine contrôlée (AOP/beschermde oorsprongsbenaming), ze mag overal ter wereld gemaakt worden als men zich maar aan het recept houdt. Dit klinkt eenvoudig, mosterdzaad (brassica negra) wordt gemalen en gemengd met een zure sap extract van groene druiven, het mos, ongegist druivensap. Is mosterd dan een alledaags product geworden sinds het wordt gemaakt van zaden overal uit de wereld? Nee! Een onomstotelijke familie mosterdmakers uit Beaune verzet zich hier nog steeds tegen en steeds opnieuw…

Het verzet wordt georganiseerd in Beaune

Toen in de jaren ’70 de mosterdmakers zich meer en meer toelegden op massaproductie, maakte een ambachtelijk bedrijf uit Beaune, Fallot, een stap in omgekeerde richting. Zij hielden zich vast aan de knowhow van vakmanschap, een fijne typische mosterd, en investeerden in het werken met grote Bourgondische en van elders komende sterrenkoks. In de jaren ’90 is de jonge ceo van Fallot, Marc Desarmenien, één van de boegbeelden van de ontwikkeling van het mosterdzaad in Bourgondië. In 2009 krijgt zijn “Moutarde de Bourgogne” de aanduiding IGP (beschermde herkomst), dit geeft aan dat het zaad afkomstig is van een lokale akker, gemengd met witte wijn AOC de Bourgogne en gefabriceerd is in Beaune. 

Fallot opent de deuren van zijn Mosterdmakerij

In de ruimtes die het merk geboren hebben zien worden in Beaune, biedt de mosterdmakerij 2 mogelijkheden, een interactief en smakelijk bezoek evenals het bezoek aan de productieplaats waar u de processen van het maken van de mosterd kunt ontdekken. Maar heeft u minder tijd, ontdek dan het nieuwste van het huis: Enjoy Fallot. In deze moderne en kleurrijke ingerichte ruimte kunt u de nieuwste creaties van het huis proeven, uw voorraad mosterd aanvullen en koks geven tips voor recepten.