Bourgondië, geografisch kruispunt naar het noordoosten van Europa, heeft altijd al pelgrims op zoek naar spiritualiteit ontvangen. In de Côte de Nuits en de Côte de Beaune blijven zij “de Weg van de Duitsers” tussen Dijon, Beaune en Cluny gebruiken of “Het Pad der Abdijen” tussen Cîteaux, la Pierre qui Vire en Vezelay. 

De weg van de Duitsers
 

Wanneer u in Dijon bent, stop dan zeker voor de deur van de imposante gotische kathedraal Saint-Bénigne. Bezoek tevens, op twee passen van de markt, de kerk Notre Dame, beschouwd als een architectonisch meesterwerk uit de 13e eeuw. Buiten de stad vindt u nog de kleine romaanse kerk van Fixin die verrast met haar architectuur en geschiedenis, net als de Cluniacenzer plaats Gevrey-Chambertin. Omgeven door een zee van wijngaarden, bent u vlak bij het kasteel Clos de Vougeot, voormalig eigendom van monniken en niet ver van de abdij van Cîteaux, zetel van de Cisterciënzer Orde. 

Beaune - Cluny

In de wijnhoofdstad van Bourgondië mag u de beroemde Hospices, monument voor hospitaliteit, en de Notre-Dame de Beaune, één van de laatste grote romaanse Bourgondische kerken, zeker niet overslaan. Buiten de stadsmuren van Beaune, wandelt u langs heuvels, op historische paden, tussen wijngaarden en muurtjes van droge stenen. U komt door Meursault waar u de kerk Saint-Nicolas bewondert en vervolgens gaat u richting Volnay, Chassagne-Montrachet en Chagny onderwijl kleine romaanse kerken ontdekkend. Na Chagny doorkruist u de Côte Chalonnaise en dan komt u aan in Cluny, zetel van de grootste middeleeuwse kloosterorde in het westen. 

De geloofsbrief, het paspoort van de Pelgrim

Pelgrims reizen naar de VVV-kantoren van Beaune en & Pays Beaunois (in Savigny les Beaune, Beaune, Meursault, Santenay, Nolay en Chagny) om op hun geloofsbrief of Pelgrimsstempelboekje een stempel te laten zetten. Deze stempel bevestigt hun verblijf en is nodig om uiteindelijk de Compostela te kunnen ontvangen, een officieel bewijs dat je de pelgrimstocht hebt afgelegd. 

Het Broederschap van de pelgrims van Saint-Jacques de Compostela in Bourgondië

Deze vereniging houdt zich bezig ervoor te zorgen dat het Comité Départemental van wandelaars in de Côte d’Or de wegen die de pelgrims gebruiken in goede staat onderhoudt en voorziet van bewegwijzering. Ze brengen ook een gids uit waarin de routes, overnachtingsplaatsen, diensten, interessante bezienswaardigheden en pelgrims gerelateerde souvenirs in opgenomen zijn.