Kasteel van Coraboeuf: een perfect voorbeeld van feodale militaire architectuur

De oudste gebouwen dateren uit de 13e en 14e eeuw. Het meest opvallende element is de donjon. Dit is een grote vierkante toren waarvan iedere zijde 10 meter lang is, met 4 torentjes. De stevige structuur van de donjon, de omvang van de materialen en de dikte van de muren maken het een perfect voorbeeld van wat, in de Middeleeuwen, een Versterkt Huis werd genoemd.

De overige bouwwerken zijn ook zeer mooi en vooral in een erg goede staat bewaard gebleven. 2 opvallende bezienswaardigheden dienen apart vermeld te worden, een ommuurde schuur en de “Jachttoren”, die dit geheel, geklasseerd Privé Historisch Erfgoed, complementeren.

Kasteel van Coraboeuf: acht eeuwen geschiedenis

Enkele gebeurtenissen

Het versterkte huis, ingesloten door een muur van wallen en omringd door sloten, weerstond de aanvallen van roofridders, gedemobiliseerde soldaten die de boeren beroofden en plunderden in de laatste jaren van de honderdjarige oorlog.

Later gaf Lodewijk XI opdracht het fort te ontmantelen, maar dit bevel werd nooit ten uitvoer gebracht.

Zelfs toen in 1576 het leger van Hugenoten van Casimir Hertog van Tweebruggen het kasteel in brand zette, bleef het belangrijkste deel van het fort overeind staan. 

Een opeenvolging van eigenaren

Vanaf de bouw van het kasteel, bezat de familie Coraboeuf het land waarvan zij de naam dragen tot aan het begin van de 15e eeuw.

Het domein kwam daarna in eigendom van de familie Salins (grondlegger van het Hospices de Beaune) en vervolgens behoorde het toe aan de familie Esdouard en aan de familie Spada tot de 18e eeuw.

Daarna werd het domein eigendom van de familie van Richard d’Ivry, tot aan de dood van de laatste Markies in de lijn, overgrootvader van de huidige eigenaren, de Lauriston-Boubers. 

Bezoek het Kasteel van Coraboeuf

Het kasteel ligt in Val-Mont (dicht bij Ivry-en-Montagne en Jours-en-Vaux), niet ver van Beaune en Nolay.

Coraboeuf is het hele jaar gratis toegankelijk voor publiek. Echter alleen de buitenrand van het Kasteel is toegankelijk voor bezoek.

Buiten het Kasteel zelf, kunt u wandelen in het park waar een klein paviljoen uit de 18e eeuw verstopt ligt. Er is ook een arboretum aangelegd waar u verschillende soorten planten kunt bewonderen.

website : Kasteel van Coraboeuf