Gelegen tussen Auxerre en Dijon, langs het Canal de Bourgogne en niet ver van Chablis, is het Kasteel van Ancy-le-Franc een idyllische plek voor liefhebbers van geschiedenis, kunst en mooie stenen – en voor een familie uitje!

Een beetje geschiedenis

Het paleis, stammend uit de Italiaanse Renaissance periode in Bourgondië, is het meesterwerk van Serlio, Italiaanse architect onder koning Francis de Eerste. Gebouwd, in het hart van een groot park, voor Antoine III van Clermont, zwager van Diane Poitiers, Ancy-le-Franc en dankzij zijn zeer originele muurschilderingen, is het enig in zijn soort in zowel Italië als in Frankrijk. Een elegante, uitgehouwen binnenplaats, rijk gedecoreerde appartementen, grotesk versierde galerijen, mythologische-, religieuze- of gevechtsschilderingen, kamers, kabinetten, kapel, bewerkte plafonds, marmeren vloeren, ….Een fascinerende reis door 5 eeuwen geschiedenis!
De Markies van Louvois, minister van oorlog onder Lodewijk XIV, kocht het kasteel aan het einde van de 17e eeuw en liet er zijn persoonlijke Versailles van maken door de bouw van gemeenschappelijke ruimtes en de oranjerie en het creëren van een grote tuin in Franse stijl, deze laatste ontworpen door Le Nôtre. 
 

Een bijzondere architectuur

Het kasteel van Ancy-le-Franc is geen voormalig verdedigingsfort wat omgetoverd is tot Renaissance paleis, het is daadwerkelijk gebouwd in de 16e eeuw, volgens de ideeën van de beroemde architect van Koning Francis de Eerste, de Italiaan Serlio. Hij was mondiaal DE expert op het gebied van Renaissance architectuur. Het huis is gebouwd volgens een perfect vierkant ontwerp en de symmetrie en de verfijning van de binnenplaats met beelden, bogen en nissen overweldigen iedere bezoeker direct bij binnenkomst.
Meerdere Franse koningen kwamen naar Ancy le Franc : Hendrik IV, Lodewijk XIV, Lodewijk XIII, …

Wist u dat?

Het paleis herbergt een uitzonderlijke collectie muurschilderingen, geklasseerd als één van de belangrijkste bewaard gebleven collecties uit de 16e en 17e eeuw in Frankrijk.  
De opdrachtgever van het kasteel, in dienst van koning Frans I en vervolgens van zijn zoon Hendrik II, was een groot liefhebber en beschermheer van Kunst. Hij nodigde grote Italiaanse en Vlaamse meesters van de School van Fontainebleau uit om de decoratie van de verschillende vertrekken te realiseren (Francesco Primaticcio, Nicolo dell’Abbate, Nicolas de Hoey, …). De dichtheid en verscheidenheid van de decoraties zullen u versteld laten staan! U zult buitengewone mythologische, religieuze of oorlogstaferelen zien, groteske decoraties en medaillons, bewerkte plafonds, houten panelen en mozaïekvloeren, …
Mevrouw de Marquise de Sévigné sprak in haar brieven over Ancy le Franc als een Frans bouwwerk in een Italiaans jasje. 
 

Een ware reis door 5 eeuwen

Er zijn meer dan 5 appartementen, 3 galerijen, een kapel, wachtzaal, slaapkamers, kabinetten en woonvertrekken te bezoeken (De Koniningskamer, De Bloemenkamer, De Kunstkamer, Kamer van Judith, Het Kabinet van Pastoor Fido, De Médée Galerij, …). De Pharsalia galerij, één van de hoofd woonvertrekken op de zogenaamde Noble verdieping is bijzonder fraai: een indrukwekkend schouwspel van okertinten van 32 meter lang laat een bekende veldslag uit de Oudheid zien. Een vertoning op deze manier is uniek in Frankrijk (onlangs over de gehele lengte gerestaureerd). 

Sinds 2014 is een gedeelte van de begane grond ook toegankelijk voor bezoekers. Zeker aan te raden is een bezoek aan het appartement van Diane met de beroemde Kamer van Diane met het adembenemende decor. 
 

Culturele evenementen in het Kasteel van Ancy-le-Franc

Kunstexposities, Klassieke concerten, avondrondleidingen, wijn en antiek beurzen staan op het programma tijdens het seizoen.
Tijdens uw bezoek kunnen kinderen zich verkleden in kostuums uit de Renaissance of spelletjes doen.

Handige Informatie


Het Kasteel van Ancy-le-Franc is open voor publiek voor bezoeken op eigen gelegenheid, begeleid of via audiotour. Het is mogelijk alleen het interieur te bezoeken of in combinatie met de tuin en het park van 50 ha. 
Naast het kasteel omvat het landgoed ook stallen, bloembedden, orangerie, Franse en Engelse tuinen met “Waanzin” (XVIIIe), vijver en waterpartijen, kleine weggetjes en bruggetjes, eeuwenoude bomen, park met paarden, piramide, … Leuke plek om te wandelen na uw bezoek aan het kasteel. 
Het kasteel ontvangt gedurende het hele jaar ook groepen op reservatie.