De benedictijner abdij van Cluny, gesticht in 910, had een bijzondere invloed op Europa, zowel politiek, artistiek als religieus. Cluny, zowel stad als abdij, beroofd van zijn klooster, getuigt van de grandeur die de monastieke hervormingsbeweging met zich meebracht in de Middeleeuwen.

Tussen de 10e en 12e eeuw werd de abdij van Cluny het monastieke Europese centrum wiens gezag zich uitbreidde over meer dan 1.100 priorijen en meer dan 10.000 monniken. Een spreekwoord zegt dat “Overal waar de wind verkocht kan worden, krijgt de abdij van Cluny rente op de borden”. Gedurende drie eeuwen, van Bernon tot Peter de Eerbiedige, werden de abten aanvaard als bemiddelaars en raadgevers aan de koning, de paus, zo hadden zij, mede, invloed op de politiek en de geschiedenis. 
De tijdelijke macht en het geestelijke gezag van Cluny in de hoogtijdagen stelden in staat om grote projecten te starten zoals de herovering van Spanje, het organiseren van grote pelgrimstochten en zich mengen in de kunstwereld. 
 

Architecten monniken

De abdij breidde zijn invloed uit in de wereld van muziek, schilderkunst en vooral ook op architectonisch gebied, alles in dienst van een ongeëvenaarde liturgie. Tongewelven van drie verdiepingen hoog, historische hoogtepunten, Cluny creëert en verspreidt zijn stijl in heel Europa. In 1130 werd “Cluny III” gewijd, de Major Ecclesia is een gigantisch gebouw wat verrassend goed de harmonie heeft weten te houden ondanks zijn grootte. Het schip van de kerk had aan beide zijden twee zijbeuken, aan de kruising was het koor verbonden met een kooromgang, waarbij om de kooromgang 6 kooromgangkapellen waren gebouwd, deze rijkelijk versierde kerk betoverde bezoekers al in de Middeleeuwen, die haar toen al kwalificeerden als “de promenade van de engelen”. 

Een interactief bezoek

Dit bezoek mag u niet overslaan, het is verbluffend! Verhoogde reality schermen hangen verspreid in de abdij, de 3D film “Major Ecclesia” toont u wat vandaag de dag niet meer is; “Clunyvision” onthult het verleden van het stadscentrum. 

Wist u dat?

Tot aan de herbouw van de Sint Pieter basiliek in Rome in 1506, was de abdij van Cluny, 3 eeuwen lang, de zetel van de grootste middeleeuwse kloosterorde in het westen. Tongewelven, historische schepen en een grote kooromgang… de romaanse stijl is in de hele Pays Beaunois goed vertegenwoordigt met religieuze gebouwen als de Collégiale basiliek Notre Dame in Beaune en de kerk Notre Dame Geboortekerk in La Rochepot.  
Vergeet vooral ook niet de kerk Sint Nicolaas in Meursault, de kerk Saint Germain in Monthelie en de kerk van Saint Romain in het gelijknamige dorp te bezoeken. Ze maken deel uit van het netwerk van de Federatie van Cluny Sites die de prestigieuze vermelding hebben gekregen van Culturele Route van de Raad van Europa.