Sinds 1981 opgenomen in de UNESCO lijst van werelderfgoed is de abdij één van de eerste Franse monumenten opgenomen in deze prestigieuze lijst die de uitzonderlijke waarde onderscheidt van zowel het hele ensemble van de abdij als zijn natuurlijke omgeving. 

Een beetje geschiedenis

De abdij van Fontenay, gelegen tussen Auxerre en Dijon, werd gesticht in 1118 door de heilige Bernard de Clairvaux, charismatische persoonlijkheid van de Cisterciënzer hervorming. Het is de oudst bewaarde Cisterciënzer abdij in de wereld. Na de Franse Revolutie die leidde tot het vertrek van de monniken, werd hier de papierfabriek gevestigd van de gebroeders Montgolfier. Hun nakomelingen, de familie Aynard, beheren en bewaken nu de restauratie en het behoud van alle romaanse gebouwen: de abdijkerk, de slaapzaal van de monniken, het klooster, de kapittelzaal, de monnikenzaal en de smederij. 

Wat een programma!

De abdij is het hele jaar geopend voor bezoekers. Ieder jaar komen er meer dan 100.000 bezoekers die de schoonheid en zuiverheid van de goed bewaarde 900 jaar oude architectuur komen bewonderen en in alle rust willen genieten van een diep spirituele plek. 
De tour bevat het grootste deel van de kloostergebouwen, de tuinen en het lapidaire museum. De tour eindigt in de bibliotheek. 

Wist u dat?
 

De abdij van Fontenay heeft vele filmmakers geïnspireerd waaronder Jean-Paul Rappeneau die in 1990 in deze omgeving zijn film Cyrano de Bergerac heeft opgenomen met Gérard Depardieu.