De abdij van Cîteaux, bakermat en hoofd van de Cisterciënzer Orde, opgericht in 1098 door Robert de Molesmes, in wat in die tijd bekend stond als een “woestijn”, werd samen met die van Cluny één van de vlaggenschippen van het Christendom. 

De abdij van Cîteaux, de abdij van Cistels

In reactie op de pracht en praal Clunisien en om terug te kunnen keren naar de strenge regels opgesteld  door de Heilige Benoit, trekken Robert de Molesmes en zijn metgezellen zich, in de Middeleeuwen, terug op een afgelegen, moerassige plek omringd door biezen en riet, genaamd “cistels”. Ondanks alle ondervonden tegenslagen, vinden de monniken de kracht om agrarische monniken, ingenieurs gespecialiseerd in hydrauliek en wijnmonniken te worden. De jonge abdij zou, binnen afzienbare tijd, een meisjesabdij  (La Ferté, Bonnevaux en Clairvaux) creëren die op haar beurt zo succesvol zou blijken dat midden 14e eeuw, Cîteaux aan het hoofd stond van een groot Europees netwerk. 
 

Abdij van Cîteaux : Een bezoek in het teken van spiritualiteit

Meer dan 900 jaar na de oprichting wordt de abdij nog altijd geleid op basis van strenge regels: asceten, strenge liturgie, afzondering en werk voor 35 monniken die nu de gemeenschap vormen. In 1998 zijn enkele historische gebouwen opengesteld voor bezoekers. Deze spirituele en culturele weg laat u de manier van leven in een klooster ontdekken, de Cisterciënzer traditie leren kennen terwijl u de bibliotheek bezoekt, het klooster van de Kopiisten, het Definitorium waar een tentoonstelling te zien is hoe de monniken, door de eeuwen heen, echte specialisten waren in ruimtelijke ordening. 

De Cîteaux, een authentieke kaas gemaakt door de monniken

De monniken maken een heerlijke ambachtelijke kaas, genoemd de Cîteaux. De productie van deze kaas vindt drie keer per week plaats uit de melk van het Montbéliardes vee, grootgebracht op de boerderij van de abdij. De Cîteaux is enigszins samengeperst maar blijft zacht van binnen met een gewassen korst, de smaak is fruitig en doet denken aan de Reblochon. U kunt deze kaas kopen in de abdij winkel en bij kaasboeren in de regio.