De Hospices de Beaune, een middeleeuwse ziekenhuisstichting, is één van Frankrijks meest historische prestigieuze monumenten. De flamboyante gotische architectuur, de polychrome daken en een beroemde wijngaarde maken van dit museum het juweel van Bourgondië. 

Een paleis voor de armen

In 1443, toen kanselier Nicolas Rolin het Hôtel-Dieu oprichtte, kwam Beaune net uit de 100-jarige oorlog, een periode van onrust en van de pest die het platteland uitroeide. Voor de armen en de hardst getroffenen werd dit meesterwerk gebouwd, geïnspireerd door de meest opmerkelijke Hôtels-Dieu van Vlaanderen en van Parijs. Achter de sobere leien daken aan de voorkant bevindt zich de prachtige binnenplaats, de schitterende daken met geglazuurde dakpannen en de naar de hemel wijzende dakkapellen. Door de juiste harmonieuze opstelling van de gebouwen rondom de binnenplaats was het mogelijk het leven binnen de barmhartige instelling goed te organiseren, in de armenzaal, onder de door het houten beschilderde gewelf van het dak, dat de vorm heeft van een scheepsromp, werden de zieken opgevangen, in de keuken met de enorme Gotische openhaarden werden de maaltijden bereid terwijl de apotheek, met zijn wandkasten en flessen het domain was van de apotheekster. 

Hospices de Beaune : Voor altijd een stichting

Nicolas Rolin had een dermate grote kennis van ziekenhuis instellingen dat hij van zijn Hôtel-Dieu een organisatie wist neer te zetten die vele eeuwen kon doorstaan. Als goed onderhandelaar plaatste hij het onder het spirituele gezag van de Heilige Stoel en daarmee was het vrij gepleit van eventuele kosten. En als goed beheerder doneerde hij wijngaarden, boerderijen en bossen. Maar de zoektocht naar de architectonische perfectie  en het polyptiek van Het Laatste Oordeel van de hand van Rogier van der Weyden, één van de grote Vlaamse meesters, hebben we te danken aan Christenen en aan weldoeners. Nicolas Rolin heeft met zijn Hôtel-Dieu een fantastisch iets neergezet wat tot in de lengte der dagen zal voortduren.  

Hospices de Beaune : Het wijn ziekenhuis

Guillemette Levernier was in 1457 de eerste die een stuk wijngaard doneerde aan het Hospices en deze traditie zette zich nog vijf eeuwen voort. Vandaag de dag bezit het wijndomein ongeveer 60 hectare waarvan 50 hectare gewijd is aan de Pinot Noir en het overige deel aan de Chardonnay. Het wijndomein is toevertrouwd aan 22, door de directeur geselecteerde, wijnmakers. Dit bijzondere wijndomein telt 85% van premiers crus en grands crus die worden geveild op de wijnveilig iedere derde zondag in november. Deze verkoop, vandaag de dag georganiseerd door veilinghuis Christie’s, is de meest bekende wijn liefdadigheidsveiling in de wereld. De opbrengst van de veiling wordt besteed aan de verbetering van ziekenhuis apparatuur en aan het behoud van het Hôtel-Dieu.

La Grande Vadrouille (Samen uit, Samen thuis) in Hôtel-Dieu

In 1966 wordt de film “La Grande Vadrouille” van Gérard Oury opgenomen in het Hôtel-Dieu. De cult scènes met Bourvil en Louise de Funès worden vervolgens opgenomen in de binnenplaats, de grote zaal van de Armen, terwijl een piloot van de Royal Air Force, de beroemde Grote Snor groot in beeld, in het ziekenhuis te zien is met een fles in de hand! Deze film, het grootste succes van de Franse film in de 20e eeuw, laat ons 60 jaar later nog steeds zien hoe bekend het Hôtel-Dieu is.