Wijnhoofdstad van Bourgondië, Beaune onthult haar geheime aan degenen die de tijd nemen deze te willen ontdekken. Flaneer op de stadsmuren, proef een prestigieuze wijn in een middeleeuwse kelder, of bezoek het bijzondere Hospices de Beaune!
 

Een bijzonder erfgoed

 

De naam van de wijnhoofdstad van Bourgondië is voor altijd verbonden aan die van een architectonische schat, hôtel Dieu de Beaune, of ook wel genoemd Hospices de Beaune, een ziekenhuisstichting uit de 15e eeuw. Dit voormalige “Paleis voor de Armen” is het beeld van middeleeuws Bourgondië, de binnenplaats en de kleurrijke geglazuurde daken zijn een spectaculair voorbeeld van de gouden jaren van het hertogdom Bourgondië.

Omringd door torens en stadsmuren die vandaag de dag prachtige wijnhuizen huisvesten, onthult Beaune meer dan één schat. De Collegiale Basiliek, dochter van de abdij van Cluny, waakt over de stad met, op enkele meters, de voormalige hertogelijke residentie met een gevel van houtvakwerk, vandaag de dag wijnmuseum. 

Een middeleeuwse stad

Slenterend door de kleine geplaveide straatjes ontdekt  u het belfort, een enorme middeleeuwse klokkentoren. En overal in de stad ziet u 15e en 16e eeuwse huizen, allen versierd met een galerij, een torentrap of een stenen put. Dicht bij de invloedrijke abdijen van Cîteaux en Cluny, telt ook Beaune vele kloosters en religieuze huizen die nu dienst doen als stadhuis, bibliotheek, wijnhuis of zelfs een hotel.  

Verlichte Wegen

Als de avond is gevallen, nodigen de verlichte wegen u uit om de stad op een andere manier te ontdekken. De gevels van het Hôtel-Dieu, de stadsmuren, het wijnmuseum… komen tot leven door een samenspel van kleur en licht en laten u door de tijd reizen.De hele zomer te zien en tijdens grote evenementen zoals het Festival van de misdaadfilm, de Wijnveiling en de eindejaar festiviteiten. 

Beaune, Wijnhoofdstad van Bourgondië

 
Gelegen tussen de prestigieuze Côtes de Nuits en die van Beaune, wordt de stad in de 18e eeuw het centrum van de wijnhandel. Zelfs al voor de revolutie, specialiseerden handelaren in lakens, kuiperswerk zich in de aankoop, bereidingsproces en de expeditie van wijnen naar buitenlandse markten: de Bourgondische handel is geboren. Het Maison Champy, in 1720, en het Maison Bouchard Père & Fils, in 1731, en het Maison Patriarche in 1780 zijn de eerste pioniers van de “Kurk aristocratie”, diep geworteld in het gebied en onvermoeibare ambassadeurs voor de Bourgondische wijnen. 

Aan de vooravond van de revolutie kopen de handelsbedrijven de oude bastions van de stadsmuren, de kloosters om er hun hoofdkwartier van te maken. Onder de geplaveide straten loopt één van de grootste kelderstelsels van de wereld, een ondergrondse stad die plaats biedt aan duizenden stukken wijn (het Bourgondische vat) en miljoenen flessen van het hele wijngebied. 

Beaune, één van de grootste wijngaarden van het wijngebied

Vanaf de stadsmuren klimt de wijngaard van Beaune omhoog naar de “berg”, een zachte hellende heuvel waar 42 climats, geclassificeerd in Beaune 1e cru, te ontdekken zijn via de wandelpaden. De “berg” is ook een klein stadje in de stad met zijn voormalige “zondagshuizen”, door de wijnboeren gebruikt in de zomer en omgetoverd tot charmante verblijven met uitzicht op de wijngaarden. 

 

Beaune, in het Spoort van de wijngaarden

 Beaune, Bloemenstad “4 bloemen”, is een stadstuin met elegante, verfijnde en creatieve beplanting. De stad gaat rustig over in de wijngaarden, dankzij de parken en de tuinen. Het parc de Bouzaize is een romantische tuin uit de 19e eeuw die ons vertelt over de botanische ontdekkingen wereldwijd. Ernaast ligt het park La Creuzotte, gecreëerd in de 21e eeuw waar de dialoog tussen mens en natuur centraal staat. Bij de uitgang van de parken volgt u, per fiets, de Voie des vignes naar de wijngaarden van de Côte de Beaune tot aan Nolay. U gaat over de wijnpaden tussen omheinde stukken land en droge stenen muurtjes en ontdekt prachtige vergezichten over de wijngaarden: Pommard, Meursault, Volnay, de wijnboeren heten u van harte welkom in de koelte van hun kelder. 

Festiviteiten in Beaune

Rijk aan evenementen, op de agenda staan niet minder dan 7 festivals van nationaal en internationaal niveau op het programma: Festival van de misdaadfilm, Barokopera Festival, Jazz Festival, Boogiewoogie Festival… en niet te vergeten de prestigieuze Wijnfeesten: Wijnveiling van het Hospices de Beaune, Beaune Smaak van de wijnen … het hele jaar door is er iets te beleven in de Wijnhoofdstad!