Bijzonder, exceptioneel, onvergelijkbaar….Superlatieven ten overvloede om dit juweel van de Côte de Nuits de beschrijven. Deskundige oenologen en amateurs zijn ’t unaniem eens dat deze wijn de titel mag dragen van dé grootste Bourgondische wijn. Zijn reputatie is internationaal en iedere potentiele koper staat te dringen, een niet tegen te houden combinatie om dit de duurste wijn van de wereld te maken. 

Om gelukkig te leven…

…verborgen wonen? Het perceel Romanée Conti past deze stelregel zonder twijfel toe. Het pad kiezend op de route Grands Crus, moet men moeite doen het dorp Vosne-Romanée te ontdekken om eindelijk deze parel van een wijngaard tegen te komen, volledig beplant met Pinot Noir. 

Twee nagels voor de Prins

  • De oorsprong van deze wijngaard is te vinden in de priorij van St Vivant, die eigenaar was in de Middeleeuwen, in de periode dat men de wijngaard nog “Cros des Cloux” noemde. 
  • Het perceel kreeg de naam “Romanée” tegen 1651, zonder dat we echt weten waarom…
  • Prins Louis-François de Bourbon-Conti kocht het in 1760, maar pas in 1794 zagen we de naam “Romanée-Conti” voor het eerst verschijnen. 
  • De prestigieuze wijngaard wordt nu geëxploiteerd door het Domaine de la Romanée Conti, unieke en gelukkige eigenaar van deze “kleine grote wijn” bestaand uit 1.8140 hectare… De productie bereikt gemiddeld 6.000 flessen per jaar. Deze flessen bevatten een wijn die lang bewaard is gebleven, jaloersmakend tussen de 20 en 40 jaar. 
  • De kleur is donker robijn die met de jaren overgaat in karmijn. De geur en de smaak van de wijn vormen de meest volmaakte expressie van donker fruit, aardse tonen in de geur en een combinatie van kracht, fluweel en een volmaakte balans tussen fruit, tannine en alcohol. De afdronk is legendarisch. In de mond proef je een subtiel evenwicht tussen kracht en sensualiteit. 
  • Een enorme geweldige wijn, voortgebracht door één van de kleinste wijnpercelen van Bourgondië.  

Wist u dat ?

De flessen van de Romanée Conti altijd per stuk worden verkocht, samen met een mix van 12 andere grote wijnen, waaronder de prestigieuze benamingen van de Domaine de la Romanée-Conti: Echezeaux, Grands Echezeaux, Romanée-Saint-Vivant, Richebourg en La Tâche.