Stendhal verbaasde zich al dat “deze kleine droge en erg lelijke berg zo’n grote goede wijn voortbrengt”, een gezegde in Bourgondië luidt dat kleren niet de man maken. Dit is inderdaad een Bourgondische paradox dat een rotsachtige heuvel in zijn ondergrond het geheim verbergt van de grootste, droge witte, wijn van de wereld. 

De Grand Cru in het uiterste zuiden van Bourgondië

Aan de zuidzijde van Beaune liggen twee dorpjes, Chassagne-Montrachet en Puligny-Montrachet die samen de Montrachet delen. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn uitstraling, in de Middeleeuwen, toen hij werd benoemd naar Mont Rachet of Mont Rachaz, een kale berg waar alleen doornachtige struiken en gewassen groeiden. In de zomer echter verandert deze rotsachtige wijngaard gelegen op zuid zuidwest in een echte oven. Toen hadden de Cisterciënzer monniken van de abdij van Maizière en de Heren van Chagny al snel door wat deze ongelijke grond in petto kon hebben. De hellingen van dit Climat waar de roodbruine aarde als aders doorheen stroomt zijn van dermate onschatbare waarde dat het zeker de moeite waard was en is om de klompen of schoenen, afhankelijk van het tijdperk, onder te binden en te werken in de Montrachet. 

Knielend en met ontbloot hoofd

Waar Stendhal nog enigszins kritisch was, is dit niet het geval bij Alexandre Dumas die op zijn eigen wijze bij de proever erop aandringt alle eer te geven aan de Montrachet, knielend proevend en met ontbloot hoofd. De geur doet denken aan een boeket witte bloemen, boter, warme croissants, varens en honing, het is een geweldige wijn met structuur en vulling die erin geslaagd is een perfecte harmonie bij elkaar te brengen. Aan tafel wordt deze Bourgondische heer begeleidt door nobele gerechten: zeeduivel, witte kippenvlees maar ook kaviaar, kreeft… niet meer, niet minder! 

Wist u dat ?

De Montrachet spreidt zijn wijngaarden uit over precies 7,99 hectare, verdeelt zich over 18 eigenaren en produceert 50.000 flessen per jaar. Het is de oudste van 4 broers van grote wijnen die hem omringen: Bâtard-Montrachet, Chevalier-Montrachet, Criots-Bâtard-Montrachet en Bienvenues-Bâtard-Montrachet.